A
co to jest ten tajemniczy szmand? O Schmandzie, czyli gęstej,
kwaśnej śmietanie pisałam już przy okazji niemieckiego sernika
bez sera: tutaj. Schmand jest śmietaną o dużej zawartości tłuszczu
20–29 % i bardzo gęstej konsystencji. Może znacie to
powiedzenie: śmietana, że nożem ją ciąć.
I
to własnie o Schmandzie mowa. Taka gęsta, tłusta śmietana
najlepiej nadaje się do tego ciasta. A jeśli zasmakujecie w
jabłecznikach z polewą to polecam inne, bardzo smaczne ciasto: jabłecznik z budyniem. A
dzisiaj bardzo smaczny, naprawdę warty upieczenia jabłecznik z
kwaśną śmietaną.
Soczysty
jabłecznik ze szmandem:
Składniki:
125
g masła
szczypta
soli
125
g cukru
1
cukier wanilinowy( 8 g)
3
jajka
200
g maki
3
łyżeczki proszku do pieczenia
3
łyżki śmietany
600
g jabłek
sok
z cytryny
Na
polewę:
200
g gęstej kwaśnej śmietany ( Schmand)
2
jajka
75
g cukru
1
budyń np.waniliowy
Wykonanie:
1.
Masło, sól, cukier i cukier wanilinowy utrzeć na pianę. Dodawać
pojedynczo jajka i dalej ucierać. Makę przesiać z proszkiem do
pieczenia. Dodawać do ciasta na przemian ze śmietaną.
2.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Foremkę o średnicy 26
cm wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do foremki. Jabłka obrać
i podzielić na ćwiartki. Pokropić sokiem z cytryny, żeby nie
ciemniały. Położyć na cieście i lekko wcisnąć. Ciasto włożyć
do piekarnika i podpiec 12 minut.
3.
Kwaśną śmietanę, jajka, cukier i budyń wymieszać. Ciasto wyjąć
z piekarnika i polewę równomiernie rozprowadzić po jabłkach.
Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 50 minut.
Upieczone
ciasto ochłodzić i ewentualnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego,
Edyta
![Ceneo.pl](http://app.ceneostatic.pl/common/image/logo/ap-logo-transparent-small.png)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz