Wspaniałe ciasto mocno pachnące pomarańczami. Idealne do upieczenia w tygodniu do popołudniowej kawki lub herbaty. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Dodatkowo można ciasto nakłuć wykałaczką i nasączyć sokiem z pomarańczy. Wiadomo najsmaczniejszy jest sok świeżo wyciśnięty. Przepis można podrzucić dzieciom, jeśli mają ochotę na eksperymenty w kuchni. Jedyny mankament- ciasto znika przy jednym posiedzeniu.
Pomarańczowe ciasto z olejem:
Składniki:
4 jajka
180 g cukru
1 paczuszka cukru waniliowego
200 ml oleju
200 ml soku z pomarańczy, najlepszy świeżo wyciśnięty
skórka z 2 pomarańczy
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
1. Foremkę o średnicy 24- 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać olej, sok z pomarańczy i pomarańczową skórkę. Szybko wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i wymieszać, tylko do połączenia się składników.
3. Przełożyć do przygotowanej foremki i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 45 minut.
Po upieczeniu ciasto schłodzić przez około 15 minut i wyjąć z formy.
Miłego tygodnia i smacznych wypieków
Edyta
Aż mi zapachniało, takie szybkie, że chyba się skusze i jeszcze dziś upiekę :-)
OdpowiedzUsuńFajne, proste ciasto, gdy nie ma sezonowych owocow w domu, a chce sie slodkiego :)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie :)
UsuńWygląda pysznie i pewnie cudownie pachnie.
OdpowiedzUsuńDziekuje i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń