Pyszne, zabawne ciasteczka słoneczniki. Z dwukolorowego ciasta rozpływającego się w ustach. Z dodatkiem ziarenek słonecznika, ale możecie też dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy, albo cytryny.
Śliczne, optymistyczne sloneczka, które cieszą oko i poprawią humor. Fajnie nadają się na lepienie z dziećmi, ponieważ wbrew pozorom są łatwe do zrobienia. I co najważniesze, nie trzeba kupować nowych foremek, żeby upiec takie wesołe ciastka.
Wystarczy tłuczek do miesa, żeby zrobić wzór kratki. A jeśli nie masz tłuczka, nakrysuj kratkę zwykłym nożem. Tak jak np. w przepisie na ciasteczka szyszki. Takie ciastka słoneczniki można wziąć ze sobą do pracy i pogryzać w wolnym czasie. Posmakują wszystkim!
Śliczne, optymistyczne sloneczka, które cieszą oko i poprawią humor. Fajnie nadają się na lepienie z dziećmi, ponieważ wbrew pozorom są łatwe do zrobienia. I co najważniesze, nie trzeba kupować nowych foremek, żeby upiec takie wesołe ciastka.
Wystarczy tłuczek do miesa, żeby zrobić wzór kratki. A jeśli nie masz tłuczka, nakrysuj kratkę zwykłym nożem. Tak jak np. w przepisie na ciasteczka szyszki. Takie ciastka słoneczniki można wziąć ze sobą do pracy i pogryzać w wolnym czasie. Posmakują wszystkim!
Ciasteczka słoneczniki:
Składniki:200 g miękkiego masła
140 g cukru
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
1 szczypta soli
300 g mąki
2 łyżki kakao
1 łyżka mleka
ewentualnie kilka kropli likieru typu amaretto lub rumu
1- 2 łyżki ziarenek słonecznika
dodatkowo: mąka do podsypania, mała szklaneczka, tłuczek do mięsa
Wykonanie:
1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Dodać jajko i szczyptę soli i dalej ucierać.
3. Wsypać makę po łyżce, a na koniec zagnieść ciasto rękami.
4. Podzielić ciasto na dwie części, jedna powinna być trochę wieksza. Większa część zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
5. Do mniejszego kawałka ciasta dodać kakao i łyżkę mleka. Zagnieść na jednorodne ciasto. Można też dodać likier lub ewentualnie olejek zapachowy. Wsypać ziarna słonecznika i ciasto szybko zagnieść. Wstawić do lodówki i oba kawałki chłodzić przez 60 minut lub dłużej.
6. Z obu ciast odrywać małe kawałki i formować kulki. Kulki z ciemnego ciasta powinny być trochę mniejsze.
7. Dno małej szklaneczki zanurzać w mące i dociskać każdą jasną kulkę, tak aby powstał taki grubszy placek.
8. Na środek każdego jasnego,,placka“ kłaść ciemną kulkę.
9. Następnie tłuczkiem do mięsa docisnąć ciemną kulkę, tak aby powstała kratka.