Obok
kruchych rogalikow drożdżowych nikt nie przejdzie obojętnie.
Objedzeni świątecznymi wypiekami odmówimy kawałka ciężkiego
tortu, ale na herbatkę i dwa rogaliczki zawsze znajdzie się
miejsce. Bardzo lubię ten dzisiejszy przepis, wywodzący się
prawdopodobnie z kuchni austriackiej. Rogaliki są drożdżowe, ale
robimy je z ,, zimnego“ ciasta drożdżowego, które trzymamy w
lodówce, a nie jak tradycyjne drożdżowe, które lubi ciepło i
trzeba z nim uważać.
Rogaliki
są przepyszne, kruche, nie za słodkie. Dodatkowo po upieczeniu
obtaczamy je w cukrze. Jeśli lubicie można zrobić je z nadzieniem
z dżemu, nutelli, orzechów, albo cukru zmieszanego z cynamonem. Nam bardzo smakują z nadzieniem orzechowym.
Takie
smaczne rogaliczki można podać nawet na Sylwestra. Natychmiast
znikają ze stolu. Zapraszam :-)
Kruche rogaliki drożdżowe:
Składniki:
300
g mąki
1
paczuszka suchych drożdży
200
g masła
2
żółtka
3
łyżki kwaśnej śmietany
szczypta
soli
dodatkowo
cukier puder
Dowolne nadzienie: dżem, masa makowa, nutella, cukier zmieszany z cynamonem, orzechy.
Nadzienie
orzechowe:
mielone
orzechy
cukier
szczypta
cynamonu
Wykonanie:
1.
Mąkę i suche drożdże wymieszać z w misce. Dodać masło i
zagnieść. Dodać żółtka, kwaśną śmietanę i sól, dobrze
zamieszać mikserem, a następnie wyrobić ręcznie. Wstawić do
lodówki na 20 minut.
2.
Schłodzone ciasto rozwałkować na koło, pociąć na trójkaty o
długości ok. 7 cm i zwijać rogaliki.
Piec
w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni około 10- 12 minut.
Po upieczeniu obtoczyć w cukrze pudrze. Smacznego!
I found this blog helpful. I found my content here very helpful for me.eprothomalo
OdpowiedzUsuńHi, thank you, it is nice :-)
Usuń