Zdrowy obiad w Nowym Roku. Edyta Guhl. |
Witajcie w Nowym Roku 2016! Jest to mój pierwszy wpis w tym roku i już zamierzam realizować postanowienia noworoczne, a trochę tego było. Mniej cukru, słodyczy, kawy, a wiecej ruchu na świeżym powietrzu, spacerów. Więcej witamin, warzyw, dobrej oliwy, świeżych zioł. Niby proste, ale zobaczymy jak się to sprawdzi. Ciekawe, jakie macie postanowienia noworoczne? Czy będzie to rok wielkich zmian, podróży i zawirowań? Stare przysłowie powiada, że gdy Pan Bog zamyka drzwi, to otwiera okno. W Nowym Roku życzę Wam dużego okna otwartego na oścież...A przede wszystkim- dużo czasu. Czasu na dobre jedzenie, zdrowe wypieki, czasu na czytanie, rozmyślania, ale tylko te pozytywne, czasu na taniec i śmiech, czasu dla rodziny i przyjacioł. Zacznijmy ten rok zdrowym, warzywnym daniem z egzotyczną nutką. Zapraszam :-)
Przepis na ziemniaki z kalafiorem po indyjsku:
Składniki:
1
kalafior
500 g
ziemniaków
1
cebula
2 ząbki
czosnku
1 łyżka
oliwy
po 0, 5
łyżeczki kminku, kurkumy
1
łyżeczka gorczycy
szczypta
kardamonu, soli, pieprzu, papryki, curry
1.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek
drobno posiekać. Oliwę rozgrzać w garnku, ziarna gorczycy uprażyć dla wydobycia aromatu. Dodać czosnek, cebulę
i przyprawy. Dodać ziemniaki i wszystko razem podsmażyć. Dolać
trochę wody i dusić około 10 minut.
2.
Kalafior umyć, podzielić na różyczki, większe kawałki pokroić
i dodać do ziemniaków. Dusić około 5 minut, aż warzywa staną
się miękkie.
3. Do
duszonego kalafiora z ziemniakami można podać sałatkę z ogórka z
jogurtem oraz indyjskie placki chapati. Smacznego :-)
Kalafior z ziemniakami po indyjsku. Edyta Guhl. |
Dania wegetariańskie. Edyta Guhl. |
Pyszny pomysl na obiad. |
Ładnie się prezentuje. Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziekuje, sa rzeczywiscie bardzo smaczne. Pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuń