Selerowe frytki. Edyta Guhl. |
Przywiozłam
z Polski dwa piękne okazy selera korzeniowego i zastanawiałam się,
co z niego zrobić. Seler korzeniowy jest u nas dość trudny do
kupienia, w przeciwieństwie do selera łodygowego, który podaję
dość często na surowo jako przekaskę z jogurtowym dipem albo
piekę z niego muffiny. Dlatego zaszalałam i kupiłam dwa duże
selery. Mam taki ulubiony przepis na seler zapiekany z pomidorami,
ale podam go Wam później, gdy przyjdzie sezon na pomidory. Smaczna
jest też sałatka Waldorfa, albo selerowa zupa z grzaneczkami. Wybór
padł jednak na frytki. Pyszne, chrupiące selerowe frytki z
piekarnika, może nie są takie ładne jak kupowane frytki
ziemniaczane, ale ten pyszny, intensywny smak...Posypałam je jeszcze
ziołową mieszanką z tureckiego sklepu: majeranek, kminek rzymski,
ostra papryka, curry, czosnek i oczywiście odrobiną soli. Można
podać je z ulubioną sałatą, dipem jogurtowym lub pomidorowym,
który zagotowuję w słoiki i wystarczy tylko przynieść i
otworzyć. Serdecznie zapraszam :-)
Selerowe frytki:
Składniki:
1
duży seler korzeniowy
2
łyżki oleju z oliwek
ulubiona
przyprawa
sól,
czosnek, papryka
Przygotowanie:
1.
Selera korzeniowego obrać ostrym nożem, pokroić w plastry i pociąć
na kawałki jak na zwykle frytki. Selerowe frytki wsypać do miski i
dobrze przyprawić ulubioną przyprawą, solą, papryką i czosnkiem
granulowanym. Polać olejem z oliwek, ale nie przesadzajmy z jego
ilością, bo frytki nie będą chrupiące, dobrze wymieszać.
2.
Z jednego dużego selera wyszła mi dość duża porcja frytek, które
upiekłam na dwóch prostokątnych foremkach.
3.
Dwie zwykłe foremki wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy
na nich frytki. Najlepiej, żeby nie leżały na
sobie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 30 minut.
Dobrze jest obrócić frytki co 10 minut. Pieczemy na złoty kolor.
4.
Podajemy z dipem jogurtowym lub pomidorowym.
Dip jogurtowy:
Składniki:
200
g naturalny jogurt
2
ząbki czosnku
szczypta
soli, kuminu( kminku rzymskiego), cynamonu, papryki i curry
Czosnek
rozgniatamy, dodajemy do jogurtu naturalnego, przyprawiamy i dajemy
do lodówki na przynajmniej godzinę.
Dip pomidorowy:
3
pomidory
2
ząbki czosnku
2
gałązki świeżego majeranku( wychodowanego w doniczce na oknie
:-))
szczypta
soli morskiej, cukru, pieprzu i papryki
1.
Najpierw obrać pomidory ze skórki. nacinamy pomidorki i kładziemy
do miski, polewamy wrzątkiem i zostawiamy na 30 sekund. Skórka sama
schodzi z pomidorów.
2.
Pomidorki kroimy w kawałki, podduszamy na patelni. Czosnek
rozgniatamy nożem razem z solą morską i dodajemy do pomidorków,
przyprawiamy i podduszamy około 15 minut, aż sos zgęstnieje, pod
koniec dodajemy majeranek. Gorący sos wlewamy do słoików i dobrze
zakręcamy. Podajemy z frytkami selerowymi i nie tylko :-)
Smacznego!
Chrupiące selerowe frytki z piekarnika. |
Smaczne przepisy na warzywa z piekarnika. |
Smaczny pomidorowy dip z czosnkiem. |
Ciekawa jestem smaku tych frytek, ale właściwości na pewno mają cudowne :) http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/czy-fast-food-moze-byc-zdrowy - czy fastfood może być zrowy... selerowe frytki pokazują, że tak :)
OdpowiedzUsuńWitaj :-)
OdpowiedzUsuńMaja taki lekko ziolowy smak, pycha :-)