W
słoneczny, niedzielny poranek zapraszam na marchewki z ciasta
francuskiego. Szybki i łatwy przepis dla każdego. Pod warunkiem, że
mamy gotową rolkę ciasta francuskiego w lodówce. Wykonanie jest
proste. Z ciasta francuskiego wykrajamy długie trójkąty, a ich
krótki bok nacinamy. Wyglądem mają przypominać marchewkę, ale
wiadomo, jest to umowne. Najważniejsze, że Wam się będą podobać.
Takie marchewki można robić z dziećmi, zobaczycie ile będą miały
zabawy przy pieczeniu. A surową marchewkę zjedzą bez mrugnięcia
okiem. Upieczone ciasto smarujemy kremowym serkiem albo twarożkiem.
W wersji light zamiast serka polewam warzywa jogurtem naturalnym i
posypuję ziołami, przyprawami. Wypróbujcie sami, zapraszam :-)
Marchewki z ciasta francuskiego:
Składniki:
1
rolka ciasta francuskiego
1
marchewka
3
różyczki brokułów
sól,
pieprz, swieże zioła
kremowy
serek lub jogurt do posmarowania
*
ewentualnie 1 łyżkę mleka lub żółtko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
1.
Rolkę ciasta francuskiego wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10
minut. Następnie rozwijamy, wyrównujemy w razie potrzeby i
wykrajamy trójkąty. Można sobie poradzić i pociąć ciasto w
pasy, a następnie trójkąty( marchewki będą wtedy równej
długości). Wąski brzeg trójkąta nacinamy kilkakrotnie. Ciasto
można posmarować mlekiem lub żółtkiem. Następnie marchewki
przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy
w temperaturze 180 stopni do złotego koloru, około 15 minut.
2.
Brokuły gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut, wyjmujemy i
różyczki rozdzielamy.
3.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.
4.
Ochłodzone ciasto francuskie smarujemy serkiem i kładziemy
marchewkę imitując korzeń oraz brokuły w miejscu naci. Posypujemy
pieprzem, solą i gotowe. Smacznego!
Edyta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz