Przepis na niemiecki tort kartoflany pochodzi z czasów powojennych. Prosty, słodki placek z tłuczonych kartofli pieczony od wielkiego dzwonu. Czasami przełożony domowym dżemem. Oczywiście bez nadzienia z bitej śmietany i mascarpone. Oraz dekoracji z marcepanowych kartofelków. Kartoflany tort był smaczny, tani i sycący. Szczególnie popularny w północnych Niemczech, w regionie Meklemburgii. Dzięki sprzyjającym warunkom klimatycznym ziemniaki dobrze się tutaj udawały. I były bazą wielu smacznych potraw.
A kto wymyślił tort z kartofli? Podobno w Niemczech, przy szczególnie udanych plonach, składniki dań mącznych zastępowano właśnie ziemniakami. I już nikogo nie dziwił słodki tort ziemniaczany pieczony przez zaradne gospodynie. Zwłaszcza, że wzbogacały go mielonymi orzechami i masełkiem. Oraz obficie posypywały cukrem pudrem.
Taki kartoflany tort jest ciężki i sycący, ale bardzo smaczny. Nie ma porównania z lekkimi biszkoptami lub bezowymi blatami jak chmurka. To ciasto po prostu się czuje. Smakowo trochę przypomina mi makowy placek z dużą ilością zmielonego maku. Wilgotny, słodki i pachnący. Taki znajomy smak z dzieciństwa.
Tort można udekorować bitą śmietaną oraz ziemniaczkami z marcepanu. Ja zrobiłam małe kulki z tego przepisu( tylko wyjmujemy blaszki, żeby zrobić wgłębienie). I to zestawienie czekoladowych ciasteczek, bitej śmietany, orzechów jest niesamowite. Ten smak chodzi za mną do tej pory. Do ciasta można dodać też migdałowy olejek lub lekko pokropić dowolnym alkoholem. U mnie obeszło się bez dodatkowych aromatów, a ciasto było już naprawdę intensywne: smakowo i zapachowo.
300 g ugotowanych kartofli
125 g masła
5 jajek
100 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
175 g mąki
60 g skrobi kukurydzianej lub maki ziemniacznej
1 proszek do pieczenia= 15 g
200 g mielonych orzechów laskowych
ewentualnie olejek migdałowy
Masa:
600 g słodkiej śmietanki
400 g mascarpone
2 łyżki cukru waniliowego
słoiczek marmolady
dodatkowo:
na dekoracje kartofelki marcepanowe, u mnie ciastka z tego przepisu
bita śmietanka na kleksy
tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy
Niemiecki tort kartoflany:
Składniki:300 g ugotowanych kartofli
125 g masła
5 jajek
100 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
175 g mąki
60 g skrobi kukurydzianej lub maki ziemniacznej
1 proszek do pieczenia= 15 g
200 g mielonych orzechów laskowych
ewentualnie olejek migdałowy
Masa:
600 g słodkiej śmietanki
400 g mascarpone
2 łyżki cukru waniliowego
słoiczek marmolady
dodatkowo:
na dekoracje kartofelki marcepanowe, u mnie ciastka z tego przepisu
bita śmietanka na kleksy
tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy
Wykonanie:
1. Ziemniaki przepuścić przez maszynkę, albo bardzo drobno zetrzeć na tarce. Masło utrzeć na pianę. Jajka rozdzielić. Białka odstawić na bok. Żółtka utrzeć u cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
2. Stopniowo dodawać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubić białka na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy.
3. Tortownice posmarować masłem i wysypać tartą bułką lub manną. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrownać łopatką. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 minut. Najlepiej zrobić test na wykałaczkę.
4. Przygotować masę do przełożenia: Wszystkie składniki powinny być zimne. Serek mascarpone przełożyć do miski i wymieszać z odrobiną śmietany, aby był gładki. Stopniowo dodawać resztę śmietanki. Wsypać cukier waniliowy i ubić na sztywno, ale nie za długo. Po kilku minutach masa będzie puszysta. Wstawić do na chwilę lodówki, a następnie przełożyć tort.
5. Upieczone i schłodzone ciasto przekroić dwukrotnie. Na pierwszy placek założyć metalową obręcz. Posmarować obficie dżemem. Nastepnie ostrożnie nałożyć masę.
6. Przykryć drugim plackiem. Posmarować masą i nakryć trzecim plackiem. I posmarować z wierzchu kremu. Zdjąć obręcz i posmarować tort dookoła resztą kremu.
6. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać pudrem i udekorować kleksami z bitej śmietany i np. marcepanowymi ziemniaczkami.
Wow, takiego tortu jeszcze nie widziałam :) bardzo apetyczny i pomysłowy, nie wpadłabym na to, że podstawowym składnikiem są ziemniaki :)
OdpowiedzUsuńTe stere, niemieckie przepisy, bardzo lubie cos wyszperac i przetestowac :)
UsuńTortu z ziemniaków jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo sycacy i pewnie kaloryczny, ale ciekawy smak!
UsuńWspaniały i nietuzinkowy przepis ::
OdpowiedzUsuńTort prezentuje się bajecznie <3
Bardzo lubię sernik z ziemniakami, więc koniecznie muszę spróbować tortu kartoflanego :)
Dziekuje serdecznie. Torcik jest naprawde smaczny, solidne kalorie, ale maly kawaleczek mozna zjesc!
UsuńAleż lubię spacery nad wodą :) Tort w sam raz na wzmocnienie po takim spacerze :)A kształt ziemniaczków - to na pewno dobry znak :)
OdpowiedzUsuńPrawda? Po takim spacerku to straszne nam kalorie :) A serduszka to tylko na cos dobrego :)
UsuńBardzo interesujący torcik :)
OdpowiedzUsuńDziekuje!
Usuńciekawy przepis, nie słyszałam o takim
OdpowiedzUsuńPolecam, stary niemiecki przepis gospodyn domowych :)
UsuńWoow, pierwszy raz spotykam się z tortem ziemniaków. Może jest tak dobry jak ciasto marchewkowe. Serdecznie pozdrawiam imienniczkę.
OdpowiedzUsuńNawet lepszy, zupelnie inne smaki :) Imienniczka...ooo...pozdrawiam :)
UsuńBardzo ciekawy przepis jak na tort. Jestem ciekawa jak smakuje. :)
OdpowiedzUsuńTen smak bedzie za mna dlugo chodzil, moze to kwestia bardzo dobrych orzechow laskowych. Zmielonych i podsuszonych( kupowane). Jak kiedys sama mielilam, to byly mokre. I w poloczeniu z mascarpone i jeszcze te ciasteczka, ktore lekko namokly od smietanki...mmmm
UsuńNigdy nie jadłam. Słyszałam o nim. Będę musiała kiedyś spróbować
OdpowiedzUsuńNajlepiej w jakiejs przytulnej kawiarence na polnocy Niemiec....
Usuńdziekuje
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że tort robi wrażenie, świetny przepis :-)
OdpowiedzUsuń