Najpopularniejszym
przepisem na cukinię są krążki panierowane w bułce i jajku i
smażone na patelni. Dzisiaj polecam Wam trochę inny sposób
przyrządzenia. Panierowana cukinia pieczona z piekarnika jest
delikatna, miękka i nie taka kaloryczna. Panierka jest bez jajek, za
to smakuje wyjątkowo. Zawdzięcza to...śmietanie i tartemu serowi.
Zresztą za chwilę sami się przekonacie, czytając przepis.
Panierowana
cukinia pieczona w piekarnika to bardzo fajny przepis na warzywną
kolację na ciepło. Może to być też dodatek do obiadu. Jest
bardzo smaczna, chrupiąca i mocno serowa. Taka cukinia posmakuje
nawet tym, którzy twierdzą, że nie lubią cukinii. Mało tego,
poproszą, żeby przygotować ją jeszcze raz. Z powodzeniem możną
podać ją wegetarianom. Trzeba tylko zapytać, czy jedzą żółty
ser i ewentualnie zastąpić serem wegańskim np. takim. I taki posiłek
zniknie błyskawicznie. Nawet u mięsojadów.
Z
czym podać panierowaną cukinię? Z każdym sosem. Ostatnio był na
blogu ketczup paprykowo-śliwkowy tutaj. Bardzo pasują też ogórki z
kurkumą przepis tutaj lub w sosie pomidorowym tutaj. Można też podać jogurt z
czosnkiem. I każdy rodzaj sałaty.
Panierowana cukinia z piekarnika:
na
2 blaszki
Składniki:
2
średniej wielkości kabaczki
200
g kwaśnej śmietany( najlepiej gęstej i tłustej)
ząbek
czosnku
100
g bułki tartej
100
g żółtego sera
sól,
pieprz do smaku
Wykonanie:
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na prostokątne kawałki. Czosnek zetrzeć
na tarce, dodać do śmietany. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dobrze wymieszać. Żółty ser zetrzeć na tarce. Wsypać do
miseczki. Dodać mąkę panierowaną i razem wymieszać.
2.
Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik
nagrzać do temperatury 180 stopni. Każdy kawałek cukinii obtoczyć
w śmietanie, a następnie w bułce tartej z serem. Nadmiar strzepnąć
i cukinię położyć na foremkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika
i upiec na złoto. Czas pieczenia zależy od piekarnika.
Może
jeszcze zdażę z tym przepisem i zrobicie sobie fajną kolację. A
jak nie to dobry obiad na jutro- murowany :)
Edyta
Przepis bierze udział w akcji przesympatycznej Angelii na Durszlaku :)
Przepis bierze udział w akcji przesympatycznej Angelii na Durszlaku :)
Dziekuje serdecznie :)
OdpowiedzUsuńCudowny przepis, Edytko! Skorzystam z niego wkrótce!!! Dziękuję za dołączenie się do akcji!!! Baci:)
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie :)
UsuńPS. Dodałaś banerek na bloga, ale dołącz przepis jeszcze proszę na durszlaku, :)
OdpowiedzUsuńAngelo, ja dodalam, sama sie dziwie, ze nie ma go w przepisach ???
UsuńSprawdzilam, jest napisane, ze oczekuje :)
UsuńCzasem zdarzają się problemy techniczne ;). Miłego dnia... dla mnie bardzo miły dzięki Tobie ;)
UsuńJest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńTen przepis też z pewnością wypróbujemy. Uwielbiam cukinię i mogę ją jeść codziennie - jak widać sposobów na nią jest całkiem sporo :)
OdpowiedzUsuń