Delikatne
ciasto ze śliwkami i kremową polewą jest lepsze niż sernik-
stwierdzili moi znajomi i zgodnie poprosili o przepis. Kruchy spód,
gęsty, śliwkowy budyń i delikatna masa ze śmietanek są naprawdę
przepyszne. Szybkie, łatwe ciasto, warte polecenia. Wszystko
pieczone jest razem, bez konieczności wcześniejszego podpiekania
spodu. Kremowe nadzienie jest z dwóch rodzajów śmietany: kremówki
i Schmandu. O Schmandzie, czyli gęstej, kwaśnej śmietanie o dużej
ilości tłuszczu pisałam już tutaj. Idealnie nadaje się zamiast
twarogu np. w serniczku. A jeśli polubiliście ciasta tego typu, to
zapraszam na tartę, która można upiec z różnymi owocami:
morelami lub wiśniami tutaj. Jeśli macie
jakąś zakładkę z przepisami, to te przepisy naprawdę warto
zapamiętać. Gorąco polecam :)
Ciasto ze śliwkami i kremową polewą:
Składniki:
Ciasto:
80
g masła
75
g cukru
1
jajko
200
g mąki
0,
5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
Nadzienie:
400
g śliwek
1
budyń w proszku
ewentualnie
1 łyżka mielonych migdałów
polewa na
wierzch:
400
g gęstej kwaśnej śmietany najlepiej bardzo tłustej
80 g cukru
2
jajka
1
budyń w proszku
1 kubeczek słodkiej śmietanki( 200 g)
Wykonanie:
1.
Wszystkie składniki( masło, cukier, jajko, mąkę i proszek)szybko zagnieść na kruche ciasto. Wstawić do
lodówki na pół godziny. Okrągłą foremkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2.
Śliwki umyć, osuszyć, wydrylować i pokroić na ćwiartki. Wrzucić
do garnka i poddusić parę minut aż puszczą sok. Nastepnie wsypać
budyń w proszku i cały czas energicznie mieszać, żeby nie zrobiły
się grudki. Jeśli śliwki są kwaskowe, można dodać 1- 2 łyżki
cukru. Wymieszać do rozpuszczenia i zdjąć z ognia. Przełożyć do
szklanej miski i odstawić do ostygnięcia.
3.
Ciasto rozwałkować najlepiej między dwoma kawałkami folii
spożywczej. Zdjąć wierzchni kawałek folii i pomagając sobie
drugą folią wyłożyć ciastem przygotowaną foremkę. To najlepszy
i bardzo szybki sposób na kruche ciasto. Utworzyć brzeżek. Nakłuć
kruche ciasto i posypać mielonymi migdałami. Wyłożyć ostudzony
budyń śliwkowy na cieście i wyrównać łyżką.
4.
Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem, jajkami i budyniem, tak aby nie było
grudek. Słodką śmietankę ubić na bitą i ostrożnie wymieszać z
kwaśną śmietaną. Wylać na budyń śliwkowy i piec w
nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni okolo 40- 45 minut. Po
koniec pieczenia można nakryć folią aluminiową, żeby ciasto nie
było zbytnio brązowe na wierzchu.
Jeśli
nie wiecie jeszcze co upiec na niedzielę, to taki placek z owocami i
śmietanową polewą jest naprawdę fajnym pomysłem. Prosty do
zrobienia, bardzo smaczny i taki trochę inny, niż tradycyjne
wypieki.
Miłego
weekendu
Edyta
jak zwykle apetyczne ciacho u Ciebie
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziekuje :)
UsuńTakie ciacha to ja mogę jeść codziennie :-)
OdpowiedzUsuńJa tez :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWidziałam już na instagramie, byłam właśnie ciekawa co słodkiego znowu wyczarowałaś:) Wygląda absolutnie słodko!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Dziekuje slicznie i pozdrawiam :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie ;d Czy może wyjść zakalec?
OdpowiedzUsuńI nie tylko wyglada. Jest wyjatkowo smaczne. A czy moze wyjsc zakalec?To chyba jak z sernikiem :) Czy sernik moze byc z zakalcem? Chyba nie. No chyba, ze kucharka wyjatkowo zdolna ;D
UsuńCzy poleca Pani jakaś konkretna kwaśna śmietanę?
OdpowiedzUsuń