Uff
jak gorąco! W taką pogodę nie mam siły na wymyślne torty i
długie przepisy. Ciasto ma być szybkie do zrobienia, z dużą
ilością owoców i ma wszystkim smakować. No to mam! Francuska
tarta z morelami i pyszną polewą to idealne ciasto na
upały. Morelową tartę można piec często i nigdy się nie znudzi.
Spód z kruchego ciasta, na to dojrzałe morele i polewa
jogurtowo-jajeczna, która smakuje jak serniczek. Taką tartę piekę
przez całe lato wykorzystując wszystkie owoce. Jest pyszna z
truskawkami, jeżynami, malinami, brzoskwiniami lub śliwkami. Jeśli
pieczecie ciasto z morelami, ważne jest, żeby wziąć dojrzałe
owoce. W przeciwnym razie tarta może być kwaskowa. Ratujemy się
wtedy cukrem pudrem i podajemy ją np. z kulką lodów śmietankowych.
Albo jeśli ktoś lubi polaną odrobiną miodu. Zamiast jogurtu można
wziąć też śmietanę, albo wymieszać pół na pół. Jest wtedy
mniej kwaskowa, chociaż ja bardzo lubię ten smak w połączeniu z
morelami. Polewa jogurtowa jest szybsza do zrobienia niz klasyczna,
budyniowa i smakuje ,,sernikowo“. Dla mnie jest to hit sezonu.
Kruche
ciasto warto jest przygotować wcześniej, lub zrobić podwójną
porcję i trzymać w lodówce. Gdy przyjdą goście, wystarczy tylko
je rozwałkować, wyłożyć nim foremkę do pieczenia, położyć
owoce, zalać jogurtem wymieszanym z jajkami i voilà! Ciasto
gotowe.
Jeżeli
tarta ma być bardzo francuska, dodajmy do polewy( przed upieczeniem)
odrobinę świeżej lawendy. Pamiętajmy jednak, że taki intensywny
zamach nie wszystkich smakuje. Jeśli chcemy wprowadzać nowe smaki i
dania wśród znajomych i rodziny trzeba robić to delikatnie i
stopniowo. Najważniejszy jest umiar. Lepiej troszkę mniej niż za
dużo. A jeśli nasi gości są bardzo konserwatywni smakowo, musimy
zrezygnować z egzotycznych smaków i nieznanych przypraw. Lawenda
może być tutaj zbyt wyrazista w smaku.
Bardzo
gorąco polecam wam dzisiejszy, letni przepis. Jest szybki, łatwy i
warto go wypróbować. Zapraszam na morelową tartę!
Francuska tarta z morelami:
Składniki:
500
g świeżych moreli
Kruche
ciasto:
200
g mąki
100
masła
70
g cukru
1
żółtko
szczypta
soli
1
łyżeczka cukru z wanilią
1
łyżka lodowatej wody
Na
polewę:
500
g jogurtu naturalnego
3
jajka
3
łyżki cukru
płatki
migdałów
ewentualnie
gałązka świeżej lawendy
Wykonanie:
1.
Składniki na ciasto szybko zagnieść na kruche ciasto. Ja najpierw
robię to mikserem. Na koniec szybko zagniatam rękami i formuję
kulę. Trochę ją spłaszczam, pakuję w folię spożywczą i daję
do lodówki na przynajmniej pół godziny.
2.
Następnie ciasto rozwałkowuję między dwoma kawałkami folii
spożywczej i wykładam nim foremkę. Ciasto nakłuwam widelcem i
posypuję płatkami migdałów, około 1,5 dużej łyżki płatków.
3.
Morele myję i kroję na połowki.Usuwam pestki i układam owoce na
cieście według upodobania. Z reguły najpierw jedną na środku,
żeby go sobie zaznaczyć. Następnie pozostałe dookoła.
4.
Do kubka miksera wlewam jajka, jogurt i wsypuję cukier. Mieszam
krótko widelcem, tylko tak, żeby się składniki połaczyły. Teraz
można dodać trochę lawendy, albo świeżej wanilii. Polewam
ostrożnie po owocach. Posypuję płatkami migdałowymi i wstawiam do
nagrzanego piekarnika 180 stopni, na okolo 45-50 minut, aż tarta się
zezłoci. Wyjąć, ostudzić. Podawać z waniliowymi lodami lub bitą
śmietaną.
Kochani,
najprzyjemniejszy komplement jaki usłyszałam pod adresem tej tarty
to:
Jaki
smaczny, leciutki serniczek. I tyle owoców!
Miłego
tygodnia
Edyta
Uwielbiam tarte Edytko pod każdą postacią a Twoja taka pyszna
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie i bardzo polecam ten przepis. Bardzo nam wszystkim posmakowala :)
UsuńPyszności jak zwykle u Ciebie Edytko:))). Dziękuję za udział w kwiecistej akcji kulinarnej i serdecznie pozdrawiam:). A.
OdpowiedzUsuńTo ja dziekuje za akcje :) Przepraszam, ze nie komentuje nic na insta, ale znow nie moge tam pisac. Podobno trzeba zrobic przerwe na pare dni, to cie odblokuja :/ Szkoda, bo sie troche uzaleznilam :)))
UsuńWow, cudnie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie :*
UsuńMorele jak zwykle odmieniły to danie. :)
OdpowiedzUsuńSama polewa zreszta tez pyszna :)
Usuń