Witajcie
Kochani,
dzisiaj
jeden z klasyków niemieckich: sernik z kwaśnej śmietany z
mandarynkami, Mandarinen-Schmand- Kuchen. Ciasto to znajdziemy w
każdej niemieckiej piekarni i naprawdę warto jest je spróbować.
Właściwie to smakuje jak kremowy sernik z galaretką i
mandarynkami, a jego słodkość przełamuje kwaskowy smak śmietany.
Robimy je na kruchym cieście, chociaż ostatnio jadłam na cieście
drożdżowym i było bardzo smaczne. Dzisiaj postanowiłam upiec je
z polskich produktów i poszukać odpowiednich zamienników. Składnik
główny to Schmand, czyli gęsta, kwaśna śmietana o dużej
zawartości tłuszczu 20- 29 %. A Tortenguss zastapimy naszą
galaretką. Z pozostałymi składnikami nie będzie już problemu.
Zapraszam na niemiecki sernik z kwaśnej śmietany oraz na inne niemieckie przepisy.
Niemiecki sernik z kwaśnej śmietany:
Składniki:
Ciasto:
125
g mąki pszennej
65
g cukru
65
g margaryny lub masła
1
jajko
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Ja
zrobiłam ciasto z podwójnych składników, dlatego warstwa ciasta
na zdjęciach jest bardzo gruba.
Proponuję
trzymać się wiernie przepisu :-)
Nadzienie:
500
ml mleka
2
budynie waniliowe w proszku
200
g cukru
600
g gęstej kwaśnej śmietany 20- 29%
2
puszki mandarynek
1
galaretka żółta
Wykonanie:
1.
Najpierw gotujemy budyń z mleka, budyniu w proszku i cukru.
Przelewamy do miseczki i nakrywamy gorący budyń folia spożywczą,
żeby nie zrobił się kożuch.
2.
Mandarynki wyjmujemy z puszki i odcedzamy.
3.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Masło kroimy w kawałki i
razem z mąką szybko zagniatamy rekami. Dodajemy jajko i cukier.
Przy pomocy miksera wyrabiamy ciasto. Stolnicę posypujemy lekko mąką
i rozwałkujemy ciasto. Wykładamy ciastem formę do pieczenia, z
ciasta robimy brzeżek. Użyłam popularnej, prostokątnej formy,
wymiary okrągłej formy to 26 cm.
4.
Ostudzony budyń mikserem mieszamy z kwaśną śmietaną i wylewamy
na ciasto w formie. Na wierzch kładziemy odsączone mandarynki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 175 stopniach przez 80 minut. gdy
ciasto wystygnie polewamy żółtą galaretką. Smacznego i zapraszam
na kolejne, klasyczne ciasta niemieckie :-)
Edyta
Skorzystałam
z przepisu na mojej ulubionej niemieckiej platformie: Chefkoch.de
Edytko wspaniały sernik zjadłam bym kawałeczek
OdpowiedzUsuńDziekuje Kochana, prosze czestuj sie. Zrobie kawe :-)
UsuńSernika w takiej formie jeszcze nie widziałam...jestem bardzo ciekawa jak smakuje!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Bardzo smaczny, dziekuje i rowniez pozdrawiam. Agnieszko ostatnio, nie moglam napisac komentarza na Twoim blogu, trzykrotnie wyskakiwala mi informacja: blad. Nie wiem co sie dzieje. Pozdrawiam cieplutko i teraz sprobuje :-)
OdpowiedzUsuńJuż jakiś czas temu polubiłam się z sernikami i chętnie bym takiego na kwaśnej śmietanie skosztowała:) Wygląda niesamowicie zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest smaczny, wilgotny :-) Pozdrawiam :-)
UsuńZrobiłam również mam nadzieję że wyjdzie
OdpowiedzUsuńWyjdzie, co ma nie wyjsc :)
UsuńGdzie kupić taką śmietanę?
OdpowiedzUsuńGdzie kupic? W rewe, aldi, hicie. W kazdym spozywczym w de ;)
UsuńCoś pysznego.Smak obłędny,a wygląd apetyczny Ciocia odrazu przepis wzięła,a dzieci siostry aż mlaskały
OdpowiedzUsuńPrzepyszny Upiekłam.Poprostu odlot w buzi.Polecam.Wygladal apetycznie z tą galaretkę.Dzieci siostry prawie go zjadły ha,a ja znowu będę za tydzień piekła.
OdpowiedzUsuń