Cookies

6 mar 2020

Małpia kostka

Małpia kostka to kolejne ciasto z niemieckiego przepisu. I jest ono znane i lubiane w Niemczech. Pewnie dlatego, że jest przepyszne, mocno bananowe, łatwe i szybkie do zrobienia. Jako pierwsze znika na imprezach, szczególnie na 18-tkach. Kakaowy biszkopt, krem z budyniu i banany posmakują wszystkim gościom. Ciasto z bananami warto jest przygotować wcześniej, bo z dnia na dzień jest coraz lepsze. 

Małpia kostka:

Biszkopt:

5 jajek
200 g cukru
125 ml wody
125 ml oleju
3 łyżki kakao
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

125 g masła miękkiego
150 g cukru
2 budynie w proszku
500 ml mleka
Polewa:
1,5 łyżeczki żelatyny
6 łyżek cukru
4 łyżki kakao
łyżki kwaśnej śmietany
90 g masła
dodatkowo:
8 bananów
sok z cytryny do pokropienia bananów, żeby nie ciemniały

Wykonanie:

1. Jajka utrzeć z cukrem na pianę. Na przemian dodawać olej i wodę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać do jajek razem z kakao, wymieszać tylko do połączenia się składników. Prostokatną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na foremkę i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni 15- 20 minut( najlepiej sprawdzić patyczkiem). Ciasto wyjąć i ostudzić.
2. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Nakryć folią, żeby nie utworzył się kożuch i dobrze ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i dodawać prawie zimny budyń. Ważne jest, żeby masło i budyń miały taką samą temperaturę pokojową, inaczej krem może się zwarzyć. 
3. Banany przekroić na pół i pokropić sokiem z cytryny. Położyć na cieście, a następnie przykryć kremem budyniowym. Wyrównać i wstawić do lodówki.
4. Przygotować glazurę: żelatynę namoczyć niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, aż do rozpuszczenia. Do rondelka wsypać cukier, kakao. Dodać śmietanę i masło. Wszystko zagotować. Dodać żelatynę i wymieszać. Wylać na krem i wyrównać łopatką. Ponownie wstawić do zimnego. Ciasto musi trochę się przegryźć i każdego dnia jest coraz smaczniejsze. 
Miłej soboty
Edyta

8 komentarzy: