Cookies

22 lis 2018

Popękane ciasteczka cytrynowe

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

Tadam tadam! Sezon na bożonarodzeniowe ciasteczka uważam za otwarty. Na początku adwentu wszystkie metalowe puszki na ciastka powinny być napełnione, więc wiele czasu już nam nie zostało. Popękane ciasteczka cytrynowe to moja pierwsza propozycja, a będzie ich jeszcze wiele. Bardzo jestem ciekawa, ktore najlepiej Wam posmakują. Gdybym miała opisać dzisiejsze ciasteczka, to można powiedzieć, że jest to daleka kuzynka makaroników. Lekko bezowata, delikatnie chrupiąca i mięciutka w środku. Nigdy, ale to nigdy nie wolno jeść tych ciasteczek jeszcze gorących. Pewnie jest podobnie ze wszystkimi wypiekami, ale ja nie mogę się oprzeć i muszę natychmiast spróbować jak wyszły. Gorące cytrynowe ciasteczka smakują jak suche biszkopty i są niezbyt smaczne. Dopiero po całkowitym wystygnięciu,, rozwijają swój aromat“ jakby to określił koneser.
Moje ciasteczka już zniknęły, więc pewnie upiekę je ponownie, są idealne do popołudniowej herbatki i ciekawej książki. Polecam :-)

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com


Popękane ciasteczka cytrynowe:


Składniki:

5 łyżek oleju
2 jajka
180 g cukru
utarta skórka z cytryny ekologicznej
1 łyżeczka cukru waniliowego( lub odrobinę płynnego ekstraktu waniliowego)
150 g mąki pszennej
100 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
odrobinę kurkumy, dosłownie na czubku noża
cukier puder ok. 50 g


Wykonanie:

1. Do miseczki wlać olej i całe jajka. Ubijać mikserem na średnich obrotach przez minutę. Dodać cukier, skórkę z cytryny i cukier waniliowy.
2. Dodać obie maki i proszek do pieczenia, szczyptę soli, odrobinkę kurkumy. Zmiksować do połączenia.
3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
4. Dwie prostokątne foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukier puder przesiać do miski. Z ciasta formować nieduże kulki. Wybrałam wielkość pomiędzy orzechem włoskim, a czereśnią. Ciasto jest dość klejące, więc najlepiej jest zwilżyć rece. Kulki obtaczać w cukrze pudrze i kłaść na blaszkę. Piec w nagrzanym piekarniku około 13 minut. Nie powinny być zbyt ciemne. Po wystygnięciu przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Smacznego,

Edyta

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com



Zrodlo przepisu lecker.de

13 komentarzy:

  1. Ależ one fajnie wyglądają - kupię tylko mąkę kukurydzianą i spróbuję!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje serdecznie i pozdrawiam. Bardzo pasuja do kawki :-)

      Usuń
    2. Spieszę donieść, że wczoraj zrobiłam - i to od razu z podwójnej porcji. Robi się je faktycznie baaardzo prosto a moje Baby miały przy tym świetną zabawę. Następnym razem zrobię jednak z połowy cukru bo wyszły odrobinę za słodkie:D
      Wesołych i aromatycznych Świąt Bożego Narodzenia!

      Usuń
    3. Ciesze sie bardzo :-) No popatrz jak my lubimy cukier, dla nas byly akurat :-) Dziekuje za piekne zyczenia, w nawale przygotowan nie zdazylam ich przeczytac, nadrabiam dopiero dzisiaj :-)

      Usuń
  2. Bardzo chętnie bym takich spróbowała:) Hmmm, chyba będę musiała je kiedyś przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam Wyglądają i smakują super Niestety z miękkim srodkiem nie mają nic wspólnego Są chrupiące

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moze za wysoka temperatura piekarnika lub za bardzo nagrzany?

      Usuń
    2. I pewnie za dlugo w piekarniku.

      Usuń
  4. Jeszcze nie piekłam ale chyba spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy można zwykłą mąkę zamiast kukurydzianej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze sprobowac, pewnie wyjda troche inne w smaku, ale czemu nie :)

      Usuń
  6. Ciasteczka sa wysmienite, ale nastepnym razem dam mniej cukru.

    OdpowiedzUsuń