Cookies

22 lip 2019

Kolumbijskie placki arepas

Arepas-placki popularne takze na Wyspach Kanaryjskich


Hola,
zapraszam na kolumbijskie placki arepas z serem. Chrupiące, pożywne, najsmaczniejsze na gorąco. A nadzienie z mozzarelli tak przyjemnie się ciągnie. Arepas można upiec w piekarniku lub usmażyć na głębokim tłuszczu. Albo na zwykłej patelni. A co to są arepas?
Arepas to okrągłe placki z mąki kukurydzianej, popularne w Kolumbii, Wenezueli, Panamie. Podawane prawie do wszystkich posiłków zamiast chleba. Najpopularniejszy przepis wenezuelski na arepas to Reina Pepiada na cześć wenezuelskiej Miss Świata. Jego nadzienie to awokado, kurczak i majonez. Arepas spróbujemy także na Wyspach Kanaryjskich, a to za sprawą powracających emigrantów z Wenezueli.
Tradycyjnie arepas przygotowuje się z ziaren kukurydzy. Najpierw ziarna są namaczane w wodzie, następnie godzinami gotowane i dopiero wtedy mielone. Aby skrócić długi czas przygotowania, dzisiaj arepas przygotowuje się ze specjalnych gatunków mąki kukurydzianej. Z reguły jest to mąka wcześniej podgotowana, często biała mąka kukurydziana bez karotenów, przez co jest neutralna w smaku. A placuszki wychodzą jasne, prawie białe. Nie jest to więc polenta, mąka kukurydziana lub kaszka, które dostaniemy we wszystkich sklepach. Idealna mąka na arepas to Harina( mąka) Pan. I bez takiej maki nigdy nie wyjdą nam prawdziwe arepas. Mąkę Pan można kupić w sklepach z azjatycką żywnością lub w internecie. Dla informacji, Harina Pan nie jest w 100 % mąka bezglutenowa. Mąki Pan nie kupiłam z braku czasu. Postanowiłam więc zrobić eksperyment i usmażyć arepas po polsku, czyli ze zwykłej mąki kukurydzianej. Na pewno nie są to prawdziwe arepas. Bardziej kukurydziane placuszki. Ale są bardzo smaczne, rumiane, mięciutkie. Najlepiej smakują na gorąco i wtedy szybko znikają. Przepyszne z dodatkiem pomidora, awokado i salaty.
A jak poznać, że arepas jest usmażony?Wyjąć z patelni i popukać palcem. Jeśli wdaje pusty odgłos, jest gotowy. Placki są bardzo gorące, ale podobno można się przyzwyczaić. Przepisy mam dwa: pierwszy podstawowy na tradycyjne arepas. Drugi na serowe arepas z nadzieniem z mozzarelli.

Kolumbijskie placki arepas:


Przepis podstawowy:

2 filiżanki mąki kukurydzianej
2 filiżanki ciepłej wody
0,5 łyżeczki soli
olej do smażenia

Wykonanie:

1. Mąkę wsypać do wody i dodać sól Zagnieść na jednorodne ciasto, tak długo, aż ciasto nie będzie kleić się do miski. Lepiej najpierw wlać trochę mniej wody i dopiero powoli dodawać. Odstawić na 15 minut, żeby ciasto zgęstniało i wtedy ewentualnie dodać jeszcze trochę wody.
2. Uformować wałeczek o średnicy ok. 12 cm. Jeśli jego brzegi kruszą się i rwą, to znak, że w cieście jest za mało wody. Kroić na plasterki o grubości około centymetra. Formować owalne placki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Placki nie powinny być za ciemne. Usmażony placek zdjąć z patelni, naciąć na środku i napełnić nadzieniem np. serem.

Arepas z serem:

Składniki:

150 ml wody
150 ml mleka
szczypta soli
300 g mąki kukurydzianej
1 łyżka brązowego cukru
3 łyżki masła
50 g serka typu filadelfia
100 tartej mozzarelli
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
1. Wodę zmieszać z mlekiem. Dodać sól, makę i cukier. Ciasto wymieszać i odstawić na 15 minut.
2. Masło rozpuścić, chwilę ostudzić i dodać do ciasta razem z serkiem.
3. Formować małe kulki, zrobić otworek i napełniać tartą mozzarellą. Zakleić otworek ciastem i lekko przypłaszczyć na kształt placka. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron około 5 minut.
Podawać z ostrą salsą, sałatą albo sosem jogurtowym.












Hasta luego,
Edyta





21 komentarzy:

  1. Buon viaggio Edytko i mniaaam smaczne placki... myślę też i mąka o wiele lepsza niż ta, którą sprzedaje się w Europie :).

    OdpowiedzUsuń
  2. PS. Ekhm, mam na myśli mąkę kukurydzianą sprzedawaną w Polsce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje slicznie :) Niestety maka tez genetycznie modyfikowana( jak wyczytalam). Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Piękne, zrobiłam się głodna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzoo ciekawe placuszki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Filizanke badz kubek bierzemy jako miarke i tak dobieramy skladniki.Kubek maki na kubek wody. Kubek czyli cup jest popularna jednostka miary w kuchni amerykanskiej. Dziekuje za komentarz i rowniez pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Fajny przepis i do tego relacja z podrózy! To cos dla mnie, gdyz wedlug mnie poznawanie kraju jest nierozlacznie zwiazane z poznawaniem jego kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam mąkę kukurydzianą i ochotę na te placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Spróbowałam bo naszła mnie ochota na kuchnię kolumbijską, już testowałam kuchnię Nowego Orleanu, Azjatycką i hiszpańską (od tej się w zasadzie zaczęło, ach ale to dzięki temu że nie przepadam za kuchnią polską) u mnie akurat zawsze w wersji bezmięsnej. Dzisiaj pierwszy raz zrobiłam arepas, smakowały super ale miałam tylko zwykłą mąkę kukurydzianą, może uda mi się zamówić tą z gotowanej kukurydzy. Ogólnie były pyszne, mąka kukurydziana wygrywa u mnie z każdą inną, pszennej strasznie nie lubię a niestety w Europie jest podstawowa, a i chleb kukurydziany bije pszenny albo, ble, żytni :/ Co do genetycznie modyfikowanej kukurydzy (odnosząc się do poprzednich komentarzy) aż tak bym się tym nie przejmowała, w zasadzie 90% odmian kukurydzy jest modyfikowana, a modyfikacja nie zawsze oznacza wszczepianie nie wiadomo jakich genów, powiem tak, ze nawet ja eksperymentując w swoim ogródku z kolorową kukurydzą - selekcjonuję sobie kolorowe ziarenka z żółtych kolb. Niejako modyfikuję ją genetycznie ;) Więc akurat tu bym nie panikowała, jeśli coś ma nas martwić w mąkach, kaszach i innych rzeczach to resztki pestycydów itd. :D Tak czy siak dziękuję za przepis wyszedł smakowicie, na pewno jeszcze zrobię, być może i na Wigilię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuje za super mily komentarz i zycze cudownych, wesolych Swiat i szampanskiego Sylwestra! Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  9. Zastanawiam się, czy ten przepis zyska na popularności dzięki najnowszemu filmowi animowanemu Disneya... sama przyszłam tu właśnie z powodu, że chciałam wiedzieć, jak się robi arepy. I może zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do Unknow: O ciekawe, nie slyszalam jeszcze o tym filmie. Musze pogooglowac ;)

      Usuń
    2. TAK! moje dzieci chcą arepas dzięki bajce "Encanto" :) miłego dnia i dzięki za przepis :)

      Usuń
  10. Chodzi o film "Encanto", który dzieje się w Kolumbii i jedna z jego bohaterek robi magiczne arepy 😊

    OdpowiedzUsuń