Wspaniałe kwadraty z ciasta francuskiego z krążkami ananasa i kandyzowaną wisienką. Sympatyczne ciasteczka, które pieknie zdobią stoł. Gotowe ciasto francuskie i ananas z puszki. Proste i efektowne. Szybki przepis z cyklu ,, Gdy goście u drzwi“.
Oczywiscie zamiast ananasa można wziąć brzoskwinie lub inne owoce. Jak na przykład w tym przepisie z jabłkiem i gruszką.
Szczególnie pieknie wygladają kandyzowane wisienki na każdym krążku ananasa. Ale możesz je zastąpić dżemem. Najlepiej domowym, o gęstej konsystencji, tak, aby nie wyciekł podczas pieczenia. Kupowane dżemy często zawierają żelatynę, która rozpuszcza się w wysokich temperaturach. A wtedy dżem rozlewa się dosłownie po całym ciastku, a nawet foremce.
Upieczone kwadraty z ananasem posypuję delikatnie cukrem pudrem. Jeśli lubisz bardzo słodko, możesz zrobić lukier, albo ozdobić ciasteczka czekoladą.
Dla nas lekka pudrowa pierzynka jest wystarczająca.
Przepis na francuskie ciastka z ananasem:
Składniki:8 krążków ananasa z puszki
1 1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko
cukier puder do oprószenia
1 łyżka mleka
8 kandyzowanych wisienek lub gęsta czerwona marmolada
Wykonanie:
1. Ciasto rozwinąć i ewentualnie lekko wyprostować wałkiem. Przy pomocy pomocy noża lub radełka pokroić na kwadraty.
2. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Kwadraty z ciasta francuskiego przełożyć na foremkę i ponakłuwać widelcem.
3. Ananasa odsączyć z nadmiaru soku i położyć na środku każdego kwadrata.
4. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować brzegi kwadratów.
5. Na środku każdego ananasa położyć wisienkę lub łyżeczkę gęstego dżemu.
6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 20- 25 minut.
Przed podaniem kwadraty z ananasem można oprószyć cukrem pudrem.
W ostatnim poscie pisalam o Plomyku, wyglada wlasnie tak :) |
Przy takich wypiekach nie wychodzi mi z głowy piosenka: Podaruj mi trochę słońca...podaruj mi trochę słońca....właśnie tak!“.
Miłego dnia
Edyta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz