Chrupiąca krajanka z cynamonem lub makiem. Delikatne, listkujące się ciasto, średnio słodkie. Wciąga od pierwszego kęsa. Nie wiem, które ciasteczka bardziej mi posmakowało. Makowe, czy cynamonowe? Miękki środek, a z wierzchu cieniutka skórka cukrowo-cynamonowa. Czy przepyszna makowa? A jest jeszcze przecież tyle innych możliwości. Posypka z siekanych orzechów włoskich, laskowych, pistacji, sezamu lub cukru z prawdziwą wanilią. A może tak upiec krajankę na slono. Z kminkiem, czarnuszką i szczyptą grubej soli?
Ciasteczka nie są trudne do wykonania. Rozwałkowane na prostokąt ciasto posypujemy, tak od połowy cukrem zmieszanym z cynamonem lub makiem. Składamy, rozwałkowujemy i znowu posypujemy tylko połówkę. Znowu składamy i rozwałkowujemy. Prawie gotowe. Teraz posypujemy już całą powierzchnię mieszanką cukrową. I kroimy na dowolne kształty. U mnie są to paseczki. Somplikowane? Wcale nie. Zobacz na zdjęciach niżej jak zrobić krajankę z makiem i cynamonem. A jeśli masz pytania, śmiało pisz!
Przepis na krajankę z makiem lub cynamonem:
Składniki:300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 jogurtu lub gęstej śmietany
dodatkowo:
2- 3 łyżki cukru i łyżka maku
lub
2- 3 łyżki cukru i łyżka cynamonu
ewentualnie trochę więcej mąki do podsypania
Wykonanie:
1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać zimne masło i posiekać szybko nożem na kruszonkę. Dodać jajko, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy i jogurt lub gęstą śmietanę. Szybko zagnieść lub użyć miksera.
2. Uformować na kształt kuli, lekko spłaszczyć i przeciąć na 2 części. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
3. Pierwszy kawałek wyjąć z lodówki i rozwałkować na prostokąt dość cienko. Można rozwałkować na stolnicy lub między dwoma kawałkami folii spożywczej. Ewentualnie użyć trochę mąki do podsypania.
4. Połowę ciasta posypać cynamonem lub makiem wymieszanym z cukrem. Nakryć ,, pustą“ połówką ciasta i lekko docisnąć dłonią lub wałkiem. Tak, aby mieszanka nie wysypywała się z ciasta.
5. Ciasto znowu rozwałkować i połowę posypać cynamonem lub makiem wymieszanym z cukrem. Docisnąć i rozwałkować.
5. Ciasto znowu rozwałkować i połowę posypać cynamonem lub makiem wymieszanym z cukrem. Docisnąć i rozwałkować.
6. Teraz całą powierzchnie ciasta posypać mieszanką cukru z cynamonem lub makiem i pociąć na małe kawałki.
7. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 12- 15 minut na złoto. Tak samo przygotować drugą część ciasta.
A jeśli masz chęć na inne ,, pochrupajki“ to zapraszam na chrupiące rybki, warzywne krakersy lub świerszczyki.
Edyta
super szybkie i pyszne
OdpowiedzUsuńTo prawda, pozdrawiam Edyta
Usuń