Sałatka warstwowa z dressingiem z awokado. Edyta Guhl. |
Wreszcie
wakacje, sierpień mój ulubiony miesiąc. Zamierzam przygotować
różne sałatki na które ciągle nie miałam czasu, upiec ciasto-
niespodziankę, ha! Ugotować indyjskie klopsy z ziemniaków.
Schudnąć. Zaprosić Was na wycieczkę do przygranicznej Belgii,
może Luksemburga, no i pokazać coś z Eifel. Dzisiaj miał być to
Trier. Wymawiaj: tri:r. Nie ma w tym słowie samogłoski E.
Przechodzą mnie dreszcze jak słyszę, kiedy Polacy mówią, że
jadą do TriEr. To może już lepiej jest użyć polskiej nazwy:
Trewir. Jak wdzięcznie brzmi zdanie: jadę do Trewiru...
Trier,
czy Trewir, nigdzie nie pojechałam, ponieważ leje u nas jak z cebra
i nici z fotografowania. Zaproponuję więc Wam dzisiaj sałatkę
warzywną z dodatkiem melona i może wygrzebię jakieś zdjęcia ze
spaceru po okolicy. Sałatka jest bardzo orzeźwiająca, użyłam
melona Charentais. Piękna, francuska nazwa, nie jest to jakaś moja
ekstrawagancja, tego typu melony, królują ostatnio we wszystkich
sklepach. Kiedy nabyłam to niezbyt duże, jasnozielone cudo z
ciemnymi żyłkami na grzbiecie, pomarańczowym miąższem( Niemcy
nazywa go: Fruchtfleisch. Jakie to mięso :-)) i mnóstwem pestek,
szkoda mi było zjeść go w całości na deser, więc dodałam
połówkę do sałatki warstwowej. Najlepiej wygląda podana w
szklanej misce lub małych szklaneczkach. Warzywa trzeba trochę
ugnieść, wtedy wszystko przegryzie się z dressingiem. Do zdjęcia
ułożyłam je trochę za luźno, żeby lepiej można było rozróżnić
poszczególne warstwy. Dressing jest z awokado, oliwy, soku z cytryny
i jogurtu greckiego...Już nie wiem co lepiej smakuje. Awokado, czy
jogurt grecki. A kombinacja tych obydwóch składników...oj,
marzenie. Nawiasem mówiąc nasz ulubiony, letni deser to jogurt
grecki z płynnym miodem. Po prostu ambrozja, pokarm Bogów...No i
jak tu się nie rozmarzyć :-) Serdecznie zapraszam-
Edyta
Sałatka warstwowa z dressingiem z awokado:
Składniki:
1/
2 melona Charentais
1/
2 długiego ogórka
2
pomidory
2
papryki( pomarańczowa, czerwona)
1
gruby szczypior z cebulką
ewentualnie:
koperek, pietruszka, rzeżucha, świeże zioła
Dressing:
1
dojrzałe awokado
0,5
kubka greckiego jogurtu
1/
4 kubka dobrej oliwy
3
łyżki soku z cytryny
2
ząbki czosnku
sól,
pieprz
Przygotowanie:
1.
Melona obrać, wybrać pestki,przekroić na ćwiartki i pokroić w
plastry. Paprykę pokroić w paseczki, pomidory i ogórka w plastry.
2.
Dressing: dojrzałe, miękkie awokado obrać ze skórki( uwielbiam
awokado, dlatego wygrzebuję skrzętnie łyżeczką wszystko, co
zostaje pod skorupką). Czosnek obrać, drobno pociąć, dodać sok z
cytryny i utrzeć razem z awokado. Dodać jogurt grecki i oliwę,
przyprawić solą i pieprzem.
3.
Przygotować sześć małych, szklanych pucharków, albo dużą
szklaną miskę. Na dno położyć kawałki papryki, potem melona,
ogórka, polać dressingiem, położyć pomidorki, paprykę, aż do
wyczerpania się warzyw. Zakończyć warstwą dressingu. Posypać
pociętym szczypiorkiem, rzeżuchą, kawałkami ogórka lub melona,
świeżymi listkami mięty. Postawić na pół godziny, aby składniki
się przegryzły. Gotowe. Smacznego :-)
Przygotowanie:
Kolorowe warzywa w szklance. |
Przepisy na lato. |
Składniki na sałatkę. |
Kolorowa sałatka. |
Smaczna sałatka. Edyta Guhl. |
Kuchnia wegetariańska. |
Spacerkiem po Eifel. |