Smaczna zapiekanka warzywna. Edyta Guhl. |
Zapraszam
na warzywną zapiekankę, której bazę stanowią ziemniaki, marchew
i cukinia. Oczywiście możecie dodać inne warzywa: cebulę, korzeń
pietruszki, bakłażana. Cukinia którą dostaniemy w tutejszych
sklepach jest młoda, zielona, krótka i w niczym nie przypomina
olbrzymów, które znam z polskich ogródków. Przepis jest banalnie
prosty, a zapiekanka zawsze wzbudza spore zainteresowanie, nawet
wśród dzieci. Jest to więc dobry pomysł, żeby przemycić trochę
zdrowych warzyw dla Tadka- Niejadka, znam takiego jednego :-) Dla
urozmaicenia przygotowuję różne sosy, dodaję zioła, przyprawy i zapiekanka zawsze smakuje inaczej. Zapraszam!
Zapiekanka z ziemniaków, marchewki i cukinii:
Proporcje
na 4 osoby:
Warzywa:
500
g ziemniaków
500
g cukinii
2
pomidory
2
małe cebule
3
gałązki tymianku
ząbek
czosnku
1
łyżka miękkiego masła
ewent. marchewka( ale nie za dużo)
Przygotowanie:
1.
Ziemniaki w łupinkach umyć i ugotować, mogą zostać lekko twarde.
Ostudzić i obrać ze skórki. Pociąć na grubsze plasterki.
Cukinie, pomidory umyć i również pokroić w plastry. Ponieważ
kupuje tylko młodą cukinię, nie trzeba jej obierać ze skórki.
Cebulę obrać, pokroić w plasterki.
2.
Formę żaroodborną( 25 cm) wysmarować masłem, czosnek obrać,
pociąć w plasterki, listki tymianku oberwać z gałązek i drobno
posiekać. Rozłożyć w foremce.
3.
Plastry warzyw ustawiać na przemian w foremce, pamietajmy, że
cebula szybko się pali, dlatego ukrywam ją pomiedzy innymi warzywa,
żeby za dużo nie wystawała. Warzywa posypujemy pieprzem i solą.
Zapiekanka jest już gotowa. Teraz trzeba się zdecydować na sos. Podam Wam kilka wersji:
1.
Wersja klasyczna: olej z oliwek
Warzywa
polewam dobrym olejem z oliwek i zapiekam.
2.
Wersja ze śmietaną:
400
g słodkiej śmietany
utarty
ser Emmentaler
2-3
łyżki oleju z oliwy
szczypta
gałki muszkatałowej
Śmietanę
zagotować w garnku, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatałową.
Polać po warzywach, posypać serem i lekko pokropić olejem z
oliwek.
3.
Wersja cebulowa:
1
zupa w proszku cebulowa
1
śmietana słodka( kubek)
1
śmietana kwaśna( kubek)
Składniki
wymieszać, bez gotowania. Polać po warzywach. Posypać solą,
pieprzem.
Warzywa
polewamy wybranym sosem. Pieczemy około 35-40 minut w piekarniku, w
temperaturze około 200 stopni. Smacznego.
Szybka i prosta zapiekanka warzywna. |
Pomysl na zdrową, sycącą kolację. |
Przepisy z warzywami. Edyta Guhl. |
Pieczemy w foremce prostokątnej... |
...lub owalnej :-) |
Warzywa kroimy w plastry... |
Wybieramy sos do polania... |
Smaczny obiad z warzywami. Edyta Guhl. |
Jak zwykle,
nie mogę się zdecydować , żeby wybrać tylko parę zdjęć ...
Edyta
Świetna zapiekanka ;). Myślę, że wypróbuje ten przepis w ciągu kilku najbliższych dni ;). Zamiast cebulowej zupy w proszku pełnej chemii zrobiłabym domowy sos cebulowy.
OdpowiedzUsuńNo chemia, chemia, ale jaka smaczna, pewnie przez te wzmacniacze smaku. Jak nie mam czasu, to wszystko musi isc dosc szybko, to wtedy niestety korzystam. Tak samo biore budyn, kisiel, galaretke z torebki. Kwestia wyboru.
Usuńale kolorowo :)taką zapiekankę to bym z chęcią zjadła
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie :-)
Usuń