Cookies

16.06.2018

Tarta na kruchym cieście z budyniowym kremem i czereśniami

Lato, lato, lato-  śpiewam już od rana i opycham się czereśniami. Najsmaczniejsze są te zrywane na drabinie. Soczyste, nagrzane słońcem, słodziutkie. Podobno czereśnia, żeby wydać owoce, potrzebuje drugiego drzewa. To tak jak człowiek, który potrzebuje drugiego człowieka, żeby być szczęśliwym. Bardzo lubię takie historie. Czereśnie zresztą też. Zrywam je do czerwonego, metalowego kubka i jeszcze na drzewie planuję, co z nich upiec. Tak mało jest przepisów na ciasta z czereśniami. Może dlatego, że ich skórka jest dość gruba i nie mają tyle soku, co truskawki? Może wszystkie czereśnie idą na kompoty? A może łasuchy zjadają je tak szybko, że nie zostaje już nic na pieczenie ciasta? U mnie kompotu nie będzie, bo i tak wszyscy wolą kawę lub herbatę. I do tego kawałek domowego ciasta np. z czereśniami. Dzisiaj jest to tarta na kruchym cieście z budyniowym kremem i czereśniami.



Tarta na kruchym cieście z budyniowym kremem i czereśniami:


Składniki:


Ciasto:

125 g masła zimnego
225 g mąki
30 g migdałów zmielonych
30 g cukru
sól
1 jajko
1-2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

500 g czereśni
500 ml mleka
1 jajko
30 g cukru
1 cukier wanilinowy
35 g mąki ziemniaczanej( lub skrobi kukurydzianej)

Wykonanie:
1. Masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, zmielone migdały, cukier, sól, 1 jajko i 1-2 łyżek bardzo zimnej wody( najlepiej jest wstawić szlaneczkę z wodą do lodówki) zagnieść na jednolite ciasto i wstawić do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc. Kruche ciasto jest wtedy smaczniejsze.
2. Czereśnie umyć, przebrać i wypestkować. Odlać pół szklanki mleka i dosypać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać, jak na budyń. Dodać jajko i wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym( albo najlepiej waniliowym własnej roboty). Do gotującego się mleka dolać mleko ze skrobią i jajkiem. Ciągle mieszając pogotować około 1 minuty, aż masa zgęstnieje.
3. Stolnicę posypać mąką, rozwałkować kruche ciasto. Forme na tartę natłuścić i wyłożyć ciastem. Nakłuć widelcem. Najpierw wylać budyń, następnie wyłożyć czereśnie i lekko wcisnąć je w masę.
Tarte piec w temperaturze 175 stopni około 30 minut.
4. Tartę studzimy około 10 minut i jemy najchętniej taką lekko ciepłą. Oczywiście na zimno również jest bardzo smaczna. 


Formę możemy wyłożyć kilkoma paskami papieru do pieczenia, ułatwi to wyjęcie tarty po upieczeniu.



http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com


Smacznego i miłej niedzieli.
Edyta




Kommentare:

  1. Pięknie wygląda. :) I zazdroszczę Ci tych dojrzałych czereśni. U mnie czereśnie jakoś nie chcą dojrzeć.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Dziekuje Kasiu :-) U nas czeresnie juz dawno dojrzaly na pierwszym drzewie i zjadly te szpaki, a te sa z drugiej czeresni i pewnie tez ptaki je zjedza :-) Pozdrawiam :-)

      Löschen
  2. Uwielbiam czereśnie zjadać tak ot, bez specjalnej otoczki...ale, w tej tarcie widzę maliny:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Na maliny musimy troche poczekac, ale czeresnie juz sa, to trzeba korzystac :-) Pozdrawiam :-)

      Löschen
    2. Agnieszko, nie wiem co sie dzieje, kiedys 3 razy probowalam napisac u Ciebie komentarz na blogu i pojawiala sie informacja, ze wystapil blad, a teraz jest jeszcze lepiej, nawet nie moge wejsc na bloga, pojawia sie informacja, ze nie moze znalezc serwera???

      Löschen
  3. Faktycznie czereśnie w wypiekach nie są zbyt często wykorzystywane. Sama szukałam jakiegoś przepisu, bo w tym roku czereśnie bardzo nam obrodziły, a kompletnie nie wiem co z nich zrobić:) Twoja tarta wygląda świetnie:)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Dziekuje serdecznie, tak sie zastanawiam co jeszcze upiec, bo troche owocow zamrozilam, mam pewien pomysl...zobaczymy :-)

      Löschen