Cookies

22 gru 2020

Sfogliatella frolla włoski placek na kruchym cieście

przepis-na-sfogliatella-frolla-wloski-placek-na-kruchym-ciescie

 Sfogliatella frolla włoski placek na kruchym cieście jest wprost idealny na Święta. Pyszne, kremowe nadzienie z sera i kaszy manny oraz delikatna warstwa kruchego ciasta, które wprost rozpływa się w ustach. Ten smak jest zupełnie inny od znanych mi ciast, ale tak dobry, że placek został zjedzony już pierwszego dnia. A przepis na masę z kaszy manny i serka wykorzystałam w kolejnych wypiekach, które pojawią się wkrótce na blogu. We włoskich przepisach na sfogliatella frolle kasza manna gotowana jest na wodzie i używa się serka ricotty. Zaadoptowałam przepis do polskich warunków. Kaszę mannę gotuję na mleku, a zamiast ricotty biorę półtłusty twaróg w kostce. Nie udało mi się dostać ekologicznych cytrusów, więc placek jest bez kandyzowanej skórki. Ale można dodać do masy szczyptę cynamonu, lub jeśli ktoś lubi nawet dwie. Rozwałkowanie ciasta może wydać się dość trudne. Za to upieczone ciasto jest bardzo kruche i delikatne, więc warto jest się potrudzić. Szczególnie, że okazja jest wyjątkowa i powtórzy się dopiero za rok. Wreszcie mamy upragniony Święta!

I dzieląc się z Wami tym przepysznym ciastem chciałabym złożyc Wszystkim najlepsze życzenia świateczne. Trochę inne w tym roku, może trudniejsze, bardziej reflekcyjne, z odrobiną smutku i zadumy. Ale też pełne wiary w lepsze jutro. I nadziei, że będą zmiany. Życzę Wam Kochani dużo mądrości, zgody, zdrowia i spokoju. Niech uśmiech nas nie opuszcza, a cud się stanie! Pełnych ciepła i radości
Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku!

wloski-placek-sfogliatella-frolla-

Sfogliatella frolla włoski placek na kruchym cieście:

Składniki:

350 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g cukru

cukier waniliowy

40 ml wody

125 g masła

2 żółtka

szczypta soli

nadzienie:

400 ml mleka

120 g manna

100 g cukru

250 g białego sera a najlepiej ricotty

2 białka

kandyzowana skórka pomarańczowa pokrojona w kosteczkę( u mnie bez )

szczypta cynamonu

cukier puder do posypania


Wykonanie:

1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło pocięte na kawałki i krotko zagnieść ciasto na grubą kruszonkę. Dodać dwa żółtka i szczyptę soli. Wlać zimną wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.

2. Przygotować nadzienie. Zagotować mleko. Wsypać kaszę mannę do gotującego się mleka i energicznie zamieszać. Pogotować około 3- 4 minut mieszając tak, aby nie zrobiły się grudki. Ostudzić.

3. Biały ser utrzeć z cukrem. Dodać schłodzoną kaszę mannę i utrzeć na kremową konsystencję. Białka ubić na pianę i delikatnie dodać do masy. Według upodobania można dodać kandyzowane owoce i szczyptę cynamonu. Masę wstawić do na chwilę do lodówki, aż ciasto będzie gotowe.

4. Papier do pieczenia lekko posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto na owalny placek. Na połowę placka nałożyć nadzienie i nakryć drugą połową. Najlepiej zrobić to przy pomocy papieru do pieczenia. Szybkim ruchem zgiąć papier na pół i ciasto automatycznie się nakryje. Następnie trzeba skleić brzeg, dobrze dociskając krawędzie. Nadać kształt dużego pieroga i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30- 35 minut na złoto. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Dowolnie udekorować. 

kruche-ciasto-z-nadzieniem-z-manny

ciasto-z-neapolu-przepis

pyszne-ciasto-na-nowy-rok

kruche-ciasto-z-manna

nadzienie-z-sera-i-manny-ciasto

Życzę Wam cudownych dni, pełnych świątecznej atmosfery. Do zobaczenia wkrótce :)

Edyta 


23 komentarze:

  1. Jaki fajny placek, bardzo mi się podoba ten przepis:) wesołych Świąt Bożego Narodzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę smakowicie!
    Aromatycznych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie! <3
    Zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie słyszałam wcześniej o takim placku, ale muszę przyznać,
    że prezentuje się bardzo smakowicie :D Życzę Wesołych Świąt!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczne nadziecie, a kruche ciasto wrecz rozplywa sie w ustach. Zdrowych Wesolych Swiat. Pozdrawiam serdecznie :*

      Usuń
  5. i kolejny przepis do zrobienia ;) Radosnych i zdrowych świąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje serdecznie Izuniu, Tobie rowniez zdrowyh, wesolych Swiat!

      Usuń
  6. Spróbowałabym takiego ciasta mmm! Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jeju ale to wygląda przegenialnie:D omomom:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje serdecznie i pozdrawiam :)

      Usuń
    2. na pewno przepis wypróbuję:) tymczasem obserwuję z miłą chęcią i zapraszam serdecznie do siebie;)

      Usuń
  8. Bardzo apetycznie wyglada to ciasto, moze zdaze je zrobic jeszcze przed koncem roku :)
    Na zyczenia swiateczne juz troche za pózno, ale zycze Ci i Twojej rodzinie szczesliwego Nowego roku!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciacho zapowiada się bardzo smacznie. Piękna prezentacja. 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie smaczne ciacho :-) Wszystkiego dobrego po świętach i na Nowy Rok :-)

    OdpowiedzUsuń