Drożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi |
Przepis
na drożdżowe
ciasto z makiem i płatkami
migdałowymi
parę
tygodni po Świętach
to trochę
taka musztarda po obiedzie. Nie wyrobiłam
się
wcześniej,
a ponieważ
ciasto było
takie smaczne, to
szkoda, żeby
przepis przeleżał
w szufladzie do przyszłego
roku. Ciekawostka to to, że
ciasto drożdżowe
jest bez jajek. Tak więc
nie będzie
wymówki,
że
nic nie upiekłaś,
bo nie było
jajek. Znam bardzo dużo
przepisów
na ciasto drożdżowe
bez jajek, a na wierzchu są
różne
owoce, budyń
lub kruszonka. Domowe są
przepyszne, te od piekarza wyglądają
pięknie,
ale smakują
trochę
jak bułka.
Nadrabiają
za to dzielnie pysznym nadzieniem. Które
smakuje lepiej? Jest to chyba kwestia przyzwyczajenia, ale pewnie
wygra to domowe, jak zawsze. A dzisiaj drożdżowe
bez jajek tak bardziej na ludowo, z makiem i płatkami
migdałowymi.
Drożdżowe ciasto z makiem i płatkami migdałowymi:
Składniki:
300
g mąki
1
op. drożdży
suchych
40
g cukru
1
cukier wanilinowy
szczypta
soli
50
g masła
lub margaryny
125
ml mleka( nie za zimnego)
Na wierzch:
1
cytryna, bio
3
puszka maku
100
g płatki
migdałów
Dodatkowo
do posmarowania:
1
żółtko
2
łyżki
mleka
Przygotowanie:
1.
Prostokątną
foremkę
wyłożyć
papierem do pieczenia.
2.
Do letniego mleka dodać
drożdże,
cukier i łyżkę
mąki.
Zamieszać
i zostawić
na pół
godziny. Następnie
dodać
resztę
mąki,
sól
i masło.
Dobrze wyrobić
i odstawić
na pół
godziny do ciepłego.
3.
Następnie
ciasto jeszcze raz zagnieść
i podzielić
na 2 części.
Jedną
rozwałkować
na prostokąt,
przełożyć
na foremkę,
nakryć
ściereczką
i odstawić
na bok.
4.
Teraz przygotujemy masę
makową.
Cytrynę
umyć
i zetrzeć
skórkę,
dodać
do maku. Wycisnąć
trochę
soku z cytryny i dodać
do maku. Masę
rozprowadzić
na drożdżowym
placku.
5.
Drugi kawałek
ciasta rozwałkować
i pociąć
na wąskie
paski. Wziąć
po dwa paski i owinąć
wokół
siebie. Położyć
ukośnie
na maku, zbędne
końcówki
odciąć.
Mleko rozmieszać
z żółtkiem
i posmarować
po cieście.
Posypać
płatkami
migdałowymi.
6.
Wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około
45 minut. Po upieczeniu ciasto można
polukrować.
Smacznego :-)