Ciasto
marchewkowe, piernik z marchewki, czy carrot cake to klasyka w
wielkanocnych wypiekach i w tym roku z pewnością znajdzie się na
naszym światecznym stole. Bardzo lubię zestawienie pulchnego,
wilgotnego ciasta marchewkowego i kwaskowej polewy z serka. W
dzisiejszym przepisie pojawił się dodatkowy składnik: ananas.
Zrezygnowałam z goździków i korzennych przypraw, które zawsze
dodaję do ciasta marchewkowego dla piekarnikowego smaku. Taki
marchewkowiec ma piękny, słoneczny kolor, jest dużo jaśniejszy od
klasycznego i bardzo smakuje dzieciom. Ostatnio mam taka fazę, że
jem same jasne ciasta i jakoś nie ciągnie mnie w kierunku
czekoladowych murzynków, ciężkich pierników, czy brownies.
Dekoracyjne marchewki zrobiłam z lukru plastycznego. Może znacie
ten moment, gdy trzymamy w ręce nieforemną bryłkę i już
mamy zacząć lepić, gdy w głowie pojawia się myśl: moment, ale
jak wygląda marchewka? Bruzdy poprzeczne, czy podłużne? Owalna,
czy spiczasta. a jakie liście?
Moje
pierwsze, lukrowe marcheweczki są specjalnej odmiany o chropowatych
liściach. Bardzo smaczne. Ciasto można też udekorować orzechami
lub kawałkami ananasa. Smacznego :-)
Edyta
Ciasto marchewkowe z ananasem:
Składniki:
250
g marchewki
350
g ananasa( może być z puszki)
2
jajka
1
łyżka oleju
150
g brazowego cukru
220
g mąki
1
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta
soli
1
łyżeczka cynamonu
30
g migdałów
tłuszcz
do foremki
Polewa:
200
g serka typu Philadelfia lub Serek Domowy
80
g cukru pudru
1
łyżeczka soku z cytryny
dekoracja:
zmielone
orzechy,
na
marchewki: lukier plastyczny: żółty, niebieski, czerwony
Przygotowanie:
1.
Marchewkę obrać i utrzeć na tarce o średnich oczkach. Ananasa
dobrze odsączyć i drobno pokroić.
2.
Jajka ubić na pianę, dodać olej i cukier, wymieszać i dodać
marchewkę i ananasa.
3.
W drugiej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i
cynamon.
4.
Dodawać po łyżce do marchewki i ananasa. Wymieszać.
5.
Migdały posiekać i podprażyć na patelni bez tłuszczu. Dodać do
ciasta.
6.
Foremkę w kształcie serca wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać
do temperatury 200 stopni. Ciasto przełożyć do foremki i
wygładzić. Piec w nagrzanym piekarniku 40 minut.
Po
upieczeniu ciasto wyjać i wystudzić.
Polewa:
Serek
utrzeć z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny i wymieszać. Polewę
rozprowadzić na cieście.
Można zrobić wzorki i posypać zmielonymi orzechami
Lukier
plastyczny: na marchewkę mieszamy żółty
i czerwony,
na
liście zielony i żółty. Gdy wyjdą za jasne, w odcieniu
turkusowym( widać na zdjęciach) dodać wiecej zielonego.
Smacznego
:-)
Tutaj widać, jaki kolor wyszedł po wymieszaniu niebieskiego z żółtym: Najpierw turkusowy, a później zielony( listki marchwi).
Idzie wiosna :-) |
Wow!
OdpowiedzUsuńKurcze, czy wszystkie Edyty są takie zdolne? :)
Wygląda baaaardzo smakowicie.....
Hej :-)
OdpowiedzUsuńZnam tylko jedna, wiec trudno mi odpowiedziec. Pozdrawiam :-)
Ja znam więcej i utwierdzam się coraz bardziej w przekonaniu, że to imię noszą wyjątkowe babki... ;)
UsuńJak mi sie milo zrobilo, dziekuje :-)
Usuńwitaj ciasta z marchewką są przepyszne ja mam ciasto z marchewką ale 1 kg marchewki tam mam w przepisie super ciasto pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTereniu, kilogram marchewki nie zmiescilby sie w tej foremce- serduszko, musialam wziac mniejsza ilosc. pozdrawiam wiosennie :-)
OdpowiedzUsuń