Kule z mchu w koszyku. |
Święta, święta i po
świętach. Minęły szybko i zostało po nich mnóstwo dekoracji i
jajek na twardo. Dekoracje są wiosenne, więc mogą posłużyć
dalej. Zajączki, baranki i pisanki schowam do drewnianej skrzynki i
powędrują na strych. A z gotowanych jajek możemy zrobić pyszną
pastę na chleb. Przepis pochodzi od mojej Mamy, nie podam więc
konkretnej ilości składników. Pisałam już o tym TUTAJ. Jeśli wolisz
pastę rzadszą, dodaj więcej śmietany. Bardziej pikantną w smaku,
więcej chrzanu. Jeśli nie chcesz, żeby spływała z chleba, dodaj
masła. Mój tegoroczny faworyt to rzeżucha, oczywiście z własnego
wysiewu. Z przyprawami nie przesadzajcie, wystarczy chrzan, który
jest ostry i dodaje paście fajnego smaku. Zapraszam:
Pasta jajeczna z chrzanem:
4 jajka ugotowane na
twardo
kawałek chrzanu lub
chrzan ze słoiczka
2 łyżki majonezu
szczypta soli, pieprzu
* można dodać łyżkę
masła
trochę soku z cytryny
trochę soku z cytryny
1 jajko na dekorację
Przygotowanie:
Chrzan obieramy i ucieramy
na tarce, ale jest to praca dla wytrwałych, dlatego proponuję użyć
chrzanu ze słoiczka. Jajka obieramy i trzemy na tarce o drobnych
oczkach. Dodajemy majonez i chrzan, oraz sól i pieprz do smaku.
Mieszamy.
Jeśli wolimy stałą
konsystencję, dodajemy miękkie masło. Całość można zmiksować.
Pastę przekładamy do
szklanej miseczki. Pół jajka kroimy w plasterki, a następnie
przekrajamy i dekorujemy brzeg miseczki. Resztę drobno sieczemy i
posypujemy po sałatce. Smacznego i zapraszam na wiosenne dekoracje z mchu.
W kulach z mchu zakochałam
się od pierwszego wejrzenia. Materiał naturalny, ekologiczny, kule
są prześliczne i takie puchate. Fajnie wyglądają w wiklinowym
koszyku lub zwykłym, szklanym słoiczku. Mogą stać na dworze i nic
się im nie stanie, bo mech lubi wilgoć. A w przyszłym roku, można
zawinąć je w kolejną warstwę mchu. I wyglądają jak nowe.
Do pierwszego wypełnienia
możemy użyć kule ze stereopianu, plastikowe jajka lub plastikowe
woreczki zwinięte w taki kształt, jaki się nam podoba. Następnie
obwijamy je mchem, obkręcamy drutem, żeby wszystko się dobrze
trzymało i dekorujemy: świeżymi kwiatami, sznurkiem, piorkami,
można przyczepić guziki, wstażeczki, albo małe gałązki.
Wszystko, co znajdziemy na
wiosennym spacerze. Miłego dnia Wam życzę,
Edyta
Pyszna pasta z jajkiem i chrzanem. |
Kula w słoiczku |
Dopiero niedawno przekonałam się do jedzenia chrzanu, danie wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńA jaki smaczny jest z buraczkami, pycha :-)
Usuń