Cookies

6 kwi 2023

Serowe koperty

przepis-na-koperty-z-twarogiem

Serowe koperty są tak smaczne, że muszę się z Wami podzielić tym last-minute przepisem! Tak na ostatnią chwilę, tuż przed Wielkanoca. Delikatne, kremowe koperty z twarogowego ciasta, wprost rozpływające się w ustach. Idealne na świąteczne śniadanie, albo do koszyczka. 
Szybki i prosty przepis dla Pań, które jeszcze muszą zrobić zakupy, posprzątać i udekorować cały dom. Albo tak jak ja, leżą przeziębione na kanapie i oglądają stare kryminalne serie. I tutaj polecam niemiecki film,, Ein Fall fuer zwei“. Aktualnie jestem już przy 64- tym odcinku. A gdzieś tak od 7-ego odcinka po uszy zakochana w detektywie Matula. Niby nie mój typ, a jednak!
I chciałoby się upiec coś pysznego, bez odrywania od kryminału długiego stania w kuchni. Dzisiejszy przepis na koperty z serowego ciasta jest akurat na takie okazje. Nam najlepiej smakuje nadzienie z białego sera, oczywiście można też wziąć marmoladę, masę makową lub dowolne jagody. A w wersji na słono szpinak lub duszoną kapustę.
 

Przepis na szybkie serowe koperty jest niemiecki. I jednym ze składników jest Quark, czyli niemiecki biały ser. Aby dostosować przepis do naszych potrzeb, wystarczy dobrze rozetrzeć nasz polski twaróg, tak aby uzyskać kremową konsystencję. Ja robię to widelcem, jeśli chcesz możesz użyć blendera. 

Składanie kopert nie jest trudne. Twarogowo-olejowe ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty. Bierzemy dwa przeciwległe rogi i łączymy na środku. I tak samo dwa pozostałe. W miejscu złączenia można nakleić małą ozdobę z ciasta. Przy pomocy foremki zrobiłam kokardki, które ślicznie wygladały, gdy ciasto było jeszcze surowe. Ale po upieczeniu kokardki...się rozpłynęły. Proponuję zrobić wyrazniejszy wzorek, może małe serduszko? Króliczka? Bo przecież miało być wielkanocnie :)

A właśnie, Wielkanoc! Życzę Ci mój Kochany Czytelniku Zdrowych Świąt Wielkiej Nocy, pełnych miłości i nadziei. Abyś w ten Dzień
 Zmartwychstania radosny poczuł tętniącą siłę wiosny! Smacznego Święconego i miłych spotkań w gronie najbliższych. I żadnych chorób, obiecaj!
przepis-na-serowe-koperty

Przepis na serowe koperty z nadzieniem: 

Składniki
na 2 blaszki
na ciasto twarogowe:
150 g chudego twarogu
1- 2 łyżki mleka
1 jajko
50 g cukru
szczypta soli
50 ml oleju
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na nadzienie:
150 g chudego twarogu
1 duże jajko, żółtko i białko oddzielnie
1 łyżka mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka skrobi kukurydzianej( lub mąki ziemniaczanej)
dodatkowo:
mąka do podsypania
1 łyżka mleka

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto twarogowo- olejowe powinny być w temperaturze pokojowej.
2. W misce umieścić twaróg. Wlać mleko i dobrze rozetrzeć widelcem na kremową masę. Dodać jajko, cukier, szczyptę soli i olej. Następnie masę wymieszać widelcem. 
3. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać tylko do połączenia się składników.

4. Nadzienie: W miseczce umieścić zmielony twaróg, mleko, cukier i cukier waniliowy oraz łyżkę skrobi i zmiksować do połączenia się składników. Białko ubić do sztywności i delikatnie wymieszać z twarogiem, żółtko będzie potrzebne do posmarowania.

5. Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i pokroić na kwadraty, najlepiej ostrym nożem). Na każdym kwadracie, na środku położyć nadzienie serowe. 
6. Złożyć wszystkie rogi ciasta do środka, tak aby powstały koperty. Ewentualnie wykroić małą foremką ozdobną kokardkę lub serduszko z reszty ciasta. Nakleić na środku, w miejscu złączenia rogów ciasta.
7. Koperty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

niemieckie-przepisy-z-twarogiem

twarogowe-koperty-niemiecki-przepis

A jeśli szukasz inspiracji na wielkanocne wypieki zobacz tutaj, tutaj i tutaj.
Wesołych Świąt!
Edyta

1 kwi 2023

Niemiecki jabłecznik z kwaśną śmietaną

przepis-na-niemiecki-jablecznik-szmand

Niemiecki jabłecznik z kwaśną śmietaną jest już znany na blogu. Smaczne, soczyste ciasto pachnące masłem i wanilią, które pięknie wygląda. I nie jest to żart na prima aprillis( niemiecki April, April). Sprawdzony przepis na jabłecznik ze Schmandem znajdziesz tutaj. A dzisiejszy przepis jest troszkę zmieniony. Ale po kolei. Co to za tajemniczy składnik,,szmand“ ?
Schmand to gęsta, kwaśna śmietana o dużej zawartości tłuszczu. Jeśli otworzysz pojemniczek ze ,,szmandem“, wygląda jak zwykły jogurt, ale gdy obrócisz do góry nogami, szmand nie wypłynie. Jest tak gęsty, że trzyma się pojemniczka i trzeba energicznie postukać w denko, żeby dosłownie,, wypadł“.
Cały sekret tego jabłecznika to naprawdę dobra kwaśna śmietana. Możesz wziąć cienką, kwaśną śmietanę i spróbować zagęścić ją mąką kartoflaną lub budyniem. Ciasto wyjdzie,, no całkiem niezłe“, ale bez porównania do tego ze szmandem. Warto poszukać, może u Ciebie w sklepie jest taka dobra śmietana. W ostateczności zawsze można wyskoczyć do Goerlitz, pretekst jest!
Przepis na ten niemiecki jabłecznik jest dość prosty. Szybkie, ucierane ciasto podpiekamy około 12 minut. Na to wykładamy połowę gestej śmietany wymieszanej z jajkami i cukrem. Układamy plastry jabłek. Na to resztę śmietany i do pieca.
Jabłka można pokroić w dość cienkie plastry. Ja miałam dobre, domowe jabłka, których nie obierałam. Wycięłam tylko te z brzydką skórką. Układanie na podpieczonym cieście zaczęłam od brzegu. I tak po kolei. Pierwszy krąg największych kawałków układam z brzegu, potem kolejne kręgi z trochę mniejszych kawałków. Ewentualnie kilka krążków na środek.
Jeśli chcesz urozmaić ten przepis, możesz dodać cynamon do jabłek. Odrobinę wanilii do ciasta. Albo pokropić jabłka nie sokiem z cytryny, ale z pomarańczy. A może nawet rumem?

niemiecki-jablecznik-z-kwasna-smietana


Przepis na niemiecki jabłecznik z kwaśną śmietaną:

Składniki:

600 g jabłek
2- 3 łyżki soku z cytryny
na ciasto:
160 g masła
szczypta soli
150 g cukru
3 jajka
180 g mąki
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka

na polewę:
300 g gęstej kwaśnej śmietany przynajmniej 20 %
2 jajka
50 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:
1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zostawić kółka lub pokroić na plastry. Pokropić sokiem z cytryny.
2. Tortownicę o wymiarach 24- 26 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
3. Masło, szczyptę soli i cukier utrzeć do uzyskania jasnej i puszystej masy.
4. Dodać jajka, ucierając po każdym dodaniu.
5. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do ciasta na przemian z mlekiem. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy i podpiec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni około 12 minut.
7. W tym przygotować polewę. Gęstą, tłustą, kwaśną śmietanę wymieszać z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Jeśli jabłka są bardzo słodkie, można dać trochę mniej cukru.
8. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Połowę polewy z kwaśną śmietaną wyłożyć na ciasto. Na tym ułożyć plastry z jabłek. Nakryć resztą polewy.
9. Piec dalej w temperaturze 175 stopni około 50 minut, na złoto.
10. Wyjąć, wystudzić i oprószyć po brzegach cukrem pudrem.
niemieckie-ciasto-przepis

niemieckie-ciasta-przepis
A do pełnej dekadencji polecam jeszcze gałkę waniliowych lodów lub bitą śmietanę. Ale tylko tak odrobinę ;)
Miłego dnia
Edyta

24 mar 2023

Sałatka z ciecierzycą i ogórkiem

przepis-na-salatke-z-ciecierzyca-i-ogorkiem

Już czas pomyśleć o wedrowce, a nie chorować !


Pyszna sałatka z ciecierzycą i kiszonym ogórkiem. Przepis szczególnie przydatny dla osób, które tak jak ja, leżą 3 tydzien z przeziębieniem. Szybka i prosta sałatka ze składników, które nie wymagają wychodzenia z domu. Chociaż zakładam, że masz jakaś dobrą duszę, która zaopatrzy Cię w świeże warzywa i cytrusy. 


A jaki jest mój sposób na przeziębienie? 
Cebula, czosnek, imbir, herbatki ziołowe z dodatkiem kurkumy, gałki muszkatałowej, cynamonu i goździków. Inhalacje, parzenie nóg, czy raczej stóp, termofor. Syrop o smaku suszonych śliwek z niemieckiej drogerii. Całkiem, całkiem smaczny. Prawie jak domowa nalewka! Szalik, czapka i mandarynki. I znowu ogromne ilości czosnku. I wszystko dokładnie w takiej kolejności. I dzięki tym domowym sposobom już po 3 tygodniu poczujesz, że choroba odpuszcza. I możesz wracać do ludzi. 


Teraz pozostaje już tylko wzmocnić nasz system odpornościowy i wszystko będzie dobrze. Świeże warzywa, witaminy i soki. Oraz szybkie i proste potrawy. Na początek polecam pyszną sałatkę z ciecierzycą. Jako dodatek do obiadu, lub i danie samo w sobie. Z miską ryżu lub ciabattą. Sycąca i bardzo smaczna. Kolorowa sałatkę z ciecierzycą można wzbogacić dowolnymi warzywami. Pomidorkami, oliwkami, zielonymi różyczkami brokułów, chrupiącym słonecznikiem lub nasionkami granata. Jeśli nie lubisz kiszonych ogorków, zamień je na świeże. A główny składnik ciecierzycę można ugotować samemu, lub użyć gotowej ciecierzycy ze słoiczka. 

salatka-z-ciecierzycy-przepis

Przepis na sałatkę z ciecierzycą i ogórkiem: 

Składniki:
ok. 125 ml ciecierzycy ze słoiczka lub ugotowanej samemu
1 czerwona cebula
1- 2 EL łyżeczki oleju
szczypta curry
1 papryka 
2 ogórki kiszone
1 gotowana marchewka
świeża pietruszka, koperek
ewentualnie kumin, suszone ziola np. oregano, tymianek
Sos:
3 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól, pieprz 

Wykonanie:
1. Ciecierzycę odcedzić z zalewy, opłukać na sitku.
2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju, aż będzie lekko miękka. Posypać przyprawą curry.
3. Paprykę pokroić na piórka lub w kostkę. Wrzucić na patelnię do cebuli i chwilę razem posmażyć.
4. Kiszone ogórki i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę i koperek drobno posiekać. 
5. Wszystkie warzywa, kumin i suszone ziola umieścić w misce i przygotować sos.
6. Oliwę, ocet, miód, sok z cytryny i czosnek umieścić w wysokim pojemniku i dobrze zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem i polać po sałatce. Dokładnie wymieszać.
7. Smak sałatki można wzbogacić nasionami granatu, oliwkami, awokado, orzechami, a nawet startą skórką pomarańczową. Taką sałatkę można podawać do ryżu, makaronu, czosnkowego chlebka lub każdego innego pieczywa. 
ciecierzyca-przepisy

salatki-bezmiesa-przepis

PS. Jeśli masz jakieś plany na wieczor, zrezygnować z czosnku w sosie :)
Badź zdrów. Tak na serio!
Edyta

17 mar 2023

Ucierany jabłecznik niemiecki przepis

ucierany-jablecznik-niemiecki-przepis

Podobno przepis na ucierany jabłecznik pochodzi jeszcze z XIX wieku. Tak przynajmniej twierdziła moja niemiecka teściowa. A takie dawniejsze przepisy na ciasto są zawsze gwarancją sukcesu. Jabłecznik jest szybki, łatwy i bardzo smaczny. Upieczony placek polewamy gorącym roztopionym masłem. A zapach pieczonych jabłek i domowego ciasta zmieszany z maślanym aromatem rozchodzi się kusząco po całym domu. Wybieram jabłuszka zimowe, z własnej jabłonki. Zerwane ostatniego dnia października, rozwijają swój smak dopiero w styczniu. Wcześniej są twarde i ,,drewniane“. I jak co roku dziwię się, że jednak są smaczne. A już szczególnie w ucieranym cieście.

I tylko jedyny szczegół w przepisie mnie zastanawia. Jeżeli rzeczywiście pochodzi z XIX wieku, to czy wtedy w Niemczech popularna była wanilia? I kiedy na rynku pojawił cukier wanilinowy, jej tańszy zamiennik? 
W przestworzach internetu znajduję pomocne informacje.
... Prawdziwa wanilia zawsze była bardzo drogą przyprawą...Wanilia pochodzi z Meksyku, a do Europy sprowadzono ją w XVI wieku. I nie od razu stała się popularna... 
Taak, powoli wszystko robi się jasne. Ten składnik pojawił się w przepisie dużo później. Szukam dalej:
W roku 1874 niemiecki chemik Wilhelm Haarmann odkrył metodę pozyskiwania waniliny w sposób syntetyczny. Naturalne laski wanilii są drogą przyprawą, dlatego też często zastępujemy ją cukrem wanilinowym...
No to wszystko jasne. Przepis może być z XIX wieku, ale waniliowy cukier w składnikach pojawił się dużo później. Może w połowie ubiegłego wieku? 
Niemiecki przepis na jabłecznik jest prosty i sprawdzony. A ciasto smaczne i szybko gotowe.

A jak zrobić waniliowy cukier w domowych warunkach? 
Wystarczy laska wanilii i zwykły, biały cukier. Laskę wanilii wzdłuż i ostrożnie wydrążamy jej zawartość. Tak aby nie uszkodzić skórki, a wyjąć wszystkie nasionka. Najlepiej z góry na dół. Nasionka wanilii umieszczamy w słoiku z cukrem i dobrze zakręcamy. Jest to mój cukier waniliowy pierwszej jakości.
A ponieważ kieruje się w życiu mottem,, Zero Waste“, wykorzystuję również wydrążone laski wanilii. Kroję je na kilka mniejszych kawałków, zasypuję cukrem, szczelnie zamykam i mam kolejny słoiczek cukru z prawdziwą wanilią. Lepszy od chemicznej waniliny.
Dlatego chyba we wszystkich moich przepisach znajdziecie cukier waniliowy, a nie wanilinowy. I nie jest to pomyłka w druku :)

przepis-na-niemiecki-jablecznik


Ucierany jabłecznik ze starego, niemieckiego przepisu:

Składniki:
4- 5 średnich jabłek
2 jajka
szczypta soli
100 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
2- 3 łyżki masła do polania po upieczeniu
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki i pokroić na grubszą kostkę. Zalać zimną wodą, żeby jabłka nie ciemnialy.
2. Jaja, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy zmiksować na puszystą, kremową masę.
3. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i krótko wymieszać.
4. Na koniec wlać olej i wymieszać masę przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się składników.
5. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Jabłka odsączyć i osuszyć. A następnie ułożyć na wierzchu tak, aby nie bylo widać ciasta.
6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. 
7. Wyjąć z piekarnika i polać po wierzchu roztopionym masłem. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. 
niemieckie-ciasta-przepis

ucierane-ciasto-z-jablkami

Ciasto można upiec z dowolnymi owocami, a w trosce o szczupłą sylwetkę zrezygnować z polewania pachnącym, rozpuszczonym masełkiem...yh!
Edyta

13 mar 2023

Ser feta w panierce

przepis na ser feta w panierce

Ser feta znamy dobrze z greckiej sałatki. Z pełnymi słońca oliwkami, aromatycznymi ziołami i dojrzałymi warzywami. A czy wiesz jak smakuje grecki ser feta w panierce z dodatkiem sezamu?
Kruchy i bardzo słony ser, otulony złocistą, lekko chrupiącą skorupką.
Podany najlepiej jeszcze na ciepło. Z zieloną sałatą i sosem tzatziki. Prawie jak na urlopie na gorącej, pełnej uroku greckiej wyspie...
Feta to nie tylko wakacyjne wspomnienia. Ser feta to dobre źródło białka, wapnia, a także witamin z grupy B. Warto jest o tym pamiętać, planując naszą dietę dla zdrowej i szczupłej sylwetki. Jednak zawsze trzeba zachować umiar. Szczególnie, gdy kawałki fety tak apetycznie wyglądają.

A jeżeli lubisz ser feta na ostro, zdradzę Ci pewien sekret. Przyprawy i zioła wzmocnią dodatkowo smak sera feta. Możesz użyć mielonej papryki, suszonego oregano lub tymianku. Ale przyprawy nanosimy na ser jeszcze przed obtoczeniem sera w mące i jajku.

Najpierw trzeba wyjąć ser z opakowania i papierowym ręczniczkiem lekko osuszyć. Teraz natrzeć fetę przyprawami i ziołami z obu stron. Nie trzeba solić, ponieważ prawdziwy ser feta jest naprawdę bardzo słony. Następnie zostawić na około 10 minut w temperaturze pokojowej, tak aby przyprawy połączyły się z serem i nie odpadły podczas dalszego panierowania. I gotowe. Teraz wystarczy już przestrzegać kolejnych kroków podczas panierki. Czyli mąka, jajko, bułka tarta z sezamem. Dać odpocząć w lodówce. I smażyć na chrupiąco na gorącym tłuszczu. Zajadać z apetytem. I jak to mówią grecy Kali Orexi!

panierowana-feta-przepis


Przepis na ser feta w panierce z sezamem:

Składniki:
1 serek feta około 200 g
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
2 EL sezamu
olej do smażenia

Wykonanie:
1. Ser feta pokroić na paski około 1- 2 cm lub w kostkę i osuszyć papierowym ręczniczkiem.
2. Przed smażeniem należy przygotować trzy naczynia. Do jednego dać mąkę pszenną. Do drugiego dobrze roztrzepane jajko. A do ostatniego bułkę tartą dobrze wymieszaną z sezamem.
3. Kawałki fety należy obtoczyć w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej z sezamem. 
Panierkę lekko docisnąć, a ser wstawić na przynajmniej godzinę do lodówki.
4. Olej rozgrzać na patelni. Fetę smażyć na złoto z obu stron.
5. Podawać z jogurtem posypanym czarnym sezamem lub czarnuszką.
przepisy-z-feta

smaczne-przekaski-feta

panierowany-ser-przepis

A jeśli jeszcze tutaj jesteś, zdradzę Ci mój kolejny sekret łasucha.
Panierowane kawałki feta, jeszcze gorące polewamy płynnym miodem. Przymykamy oczy i zajadamy. Słony ser, chrupiąca panierka z sezamem i słodki miód... Pokarm bogów, ambrozja!
Trzymaj się,
Edyta 

1 mar 2023

Kolorowe kulki

przepis-na-kolorowe-kulki

Kolorowe kulki to pyszne, serowe ciasteczka najeżone bakaliami. U mnie dominuje kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa oraz posiekane orzechy włoskie. Ale ciasteczka są doskonałe również z pistacjami, fistaszkami, czy rodzynkami. Możesz wziąć dowolne łakocie, które akurat masz pod reką. A możliwości jest wiele.

Serowe ciasteczka są z niemieckiego przepisu. Warto więc wiedzieć, że niemiecki twaróg różni się od naszego. Niemiecki Quark( kwark) ma aksamitną konsystencję naszych serków homogenizowanych. Możesz więc użyć np. serka z wiaderka. A jeśli weźmiesz zwykły twarożek, dodaj do niego łyżkę mleka i rozetrzyj tak, aby nie było grudek.

Ciasteczka są naprawdę smaczne, kolorowe i bardzo podobają się dzieciom. Gdy zrobimy bardziej owalny kształt to wyjdą kolorowe jajeczka na Wielkanoc.
Jeśli zainteresowaly Cie inne przepisy z ciasta twarogowego, tutaj:
- Błyskawiczne bułki z jabłkami i cynamonem:
- Serowe ciasteczka posypane cukrem
- Szybki chlebek bez drożdży

serowe-ciasteczka-przepis


Kolorowe kulki z twarogu:

Składniki:
na 2 blaszki
200 g chudego twarogu( plus lyżka mleka)* zobacz wyżej
120 g masła
110 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
1 szczypta soli
parę kropli aromatu pomarańczowego
320 g mąki
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie: po 2 łyżki skorki pomarańczowej, cytrynowej, siekanych orzechow u mnie orzechy włoskie
cukier puder 

Wykonanie:
1. Twarożek włóż do miski i utrzyj z łyżką mleka, tak aby nie było grudek. 
2. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masy maślaną.
3. Dodaj jajko, szczyptę soli i aromat pomarańczowy i dokładnie utrzyj.
4. Teraz dodaj twarożek. A następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj bakalie. Wymieszaj. Jeśli ciasto jest bardzo klejące, dodaj trochę więcej mąki.
5. Formuj nieduże kulki i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 12- 15 minut, aż się lekko zarumienią. 
6. Ciasteczka wyjmij z pieca, ostudź i posyp cukrem pudrem. 
ciasto-twarogowe-przepis

przepisy-z-bialym-serem

I nie zapomnij, weź od razu 3 kulki do kawy. Po co wstawać dwa razy :)
Edyta

22 lut 2023

Koreańska sałatka z cukinii

koreanska-salatka-z-cukinii-do-sloikow

Chrupiąca, przepyszna, uzależniająca. Od pierwszego kęsa. Koreańska sałatka z cukinii, marchewki, papryki i cebuli. Pełna aromatu i całej gamy smaków. Od lekko słodkiego, po kwaśny, aż do pikantnego. Obiecaj mi, że TEN przepis wypróbujesz.
Może nie teraz w lutym, bo teraz można jedynie zamarynować kapustę. Ale o smacznej, marynowanej kapuście, tak marynowanej, nie kiszonej, może innym razem. Chociaż warto. Naprawdę warto.

Wróćmy do naszej sałatki warzywnej. Właściwie to ten przepis powinien brzmieć tak: Wczesnym rankiem, zanim zacznie palić mocne słońce, weź koszyk do ręki i ostry noż. Pojdź do ogródka i przejrzyj krzaki cukinii. Wybierz najdorodniejsze okazy i zetnij, zanim zrobią się ciepłe od słońca. Do koreańskiej sałatki najlepiej nadają się młode osobniki o miękkiej skórce, której nie trzeba obierać.

Cukinie pokrój siedząc na ławce w ogródku. Plecy wygodnie oprzyj o jabłonkę, bose stopy zanurz w trawie. Pokrojoną cukinię wrzuć do miski. Podobnie postępuj z pozostałymi warzywami. Na chwilę przerwij i napij się zimnego kompotu. Gdy warzywa są przygotowane, wejdź do przyjemnie chłodnego domu, żeby zrobić zalewę. Chłodnego domu...???

I akurat w tym momencie pryska czar nocy letniej. A o przetworach i warzywach prosto z grzadki pozostaje pomarzyć. A dlaczego wyskoczyłam tak w środku zimy z tą salatką? Bo w ostatnim wpisie zaprosiłam Cię na bardzo smaczne kotlety z marchewki. A sałatka z cukinii jest do nich idealnym zestawieniem. To jak będzie? Przepis zapisany?
cukinia-na-zime-do-sloikow

Przepis na koreańską sałatkę z cukinii:

Składniki:
2, 5 kg cukinii
500 g marchewki
200 g czerwonej papryki ok. 2 szt
300 g cebuli
100 g zieleniny: świeżej pietruszki, kopru
dodatkowo przed samym podaniem: 2 łyżki sezamu uprażonego na patelni
Zalewa:
200 ml oleju
10 łyżek octu 9%
2 łyżki soli 
0, 5 łyżeczki pieprzu
4 łyżki cukru
2 łyżki przyprawy koreańskiej( zobacz niżej jak zrobić przyprawę)
8 ząbków czosnku

Wykonanie:
1. Jeśli cukinia jest młoda, nie trzeba jej obierać. Starą cukinię obieramy ze skórki. Gniazda nasienne usuwamy. Kroimy w słomkę, a jeszcze lepiej, ścieramy na koreańskiej tarce.
2. Marchewkę i paprykę również koimy w słomkę lub ścieramy na koreańskiej tarce.
3. Cebulę kroimy w pióra. Zieleninę typu koperek siekamy. Wszystko mieszamy w dużej misce.

Zalewa do cukinii po koreańsku:

Do oleju wlewamy 10 łyżek octu 9 %. Jeśli ocet jest za mocny dodajemy wodę( np. przy occcie 10% na 9 łyżek 1 łyżkę wody). Wsypujemy 2 łyżki soli, pół lyżeczki zmielonego pieprzu, 4 łyżki cukru i około 2 łyżek przyprawy koreańskiej. Dodajemy posiekany czosnek, mieszamy i polewamy po warzywach. Całość mieszamy i zostawiamy na około 3 godzin, żeby wszystko dobrze się przegryzło.
4. Następnie sałatkę wkładamy do wysterylizowanych słoików. Nie muszą sięgać do nakrętki. Zostawiamy trochę wolnego miejsca, tak około 2 cm. Nakładamy pokrywki na słoiki, ale jeszcze nie dokręcamy. 
5. Wstawiamy słoiki do garnka. Słoiki nie powinny dotykać ścianek garnka i innych słoików.
Wlewamy zimną wodę do 3/4 ich wysokości. Ja zazwyczaj nalewam wodę, aż cała sałatka jest pod woda, ale nie nakrętka.
6. Przykrywamy garnek i doprowadzamy wodę do wrzenia. Małe słoiczki gotuję jeszcze ok. 30- 35. Większe, półlitrowe 20- 25 minut. Dokręcam i odwracam do góry dnem. Ciepło nakrywam i zostawiam do ostygnięcia.
* Przed podaniem sałatkę posypuje prażonym sezamem. 

Przepis na przyprawę koreańska
Można kupić,, Przyprawę koreańska do marchewki po koreańsku“ o różnych odcieniach ostrości od mocno pikantej po łagodną. Albo zrobić ją samemu tak jak lubisz.
Składniki:
1,5 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
czerwona mielona papryka według upodobania. 
Można jeszcze dodać imbir, gałkę muszkatołową, ewentualnie bazylię.
Składniki zmielić w młynku elektrycznym na najwyższych obrotach przez około 3 minut. Ostrożnie przy otwieraniu, nie wdychaj tylko tej ostrej przyprawy!
cukinia-po-koreansku

przyprawa-koreanska-do-marchewki-przepis


A mnie jest szkoda lata....Ta...da...da...dada...da...dam!
Edyta