Cookies

13 mar 2023

Ser feta w panierce

przepis na ser feta w panierce

Ser feta znamy dobrze z greckiej sałatki. Z pełnymi słońca oliwkami, aromatycznymi ziołami i dojrzałymi warzywami. A czy wiesz jak smakuje grecki ser feta w panierce z dodatkiem sezamu?
Kruchy i bardzo słony ser, otulony złocistą, lekko chrupiącą skorupką.
Podany najlepiej jeszcze na ciepło. Z zieloną sałatą i sosem tzatziki. Prawie jak na urlopie na gorącej, pełnej uroku greckiej wyspie...
Feta to nie tylko wakacyjne wspomnienia. Ser feta to dobre źródło białka, wapnia, a także witamin z grupy B. Warto jest o tym pamiętać, planując naszą dietę dla zdrowej i szczupłej sylwetki. Jednak zawsze trzeba zachować umiar. Szczególnie, gdy kawałki fety tak apetycznie wyglądają.

A jeżeli lubisz ser feta na ostro, zdradzę Ci pewien sekret. Przyprawy i zioła wzmocnią dodatkowo smak sera feta. Możesz użyć mielonej papryki, suszonego oregano lub tymianku. Ale przyprawy nanosimy na ser jeszcze przed obtoczeniem sera w mące i jajku.

Najpierw trzeba wyjąć ser z opakowania i papierowym ręczniczkiem lekko osuszyć. Teraz natrzeć fetę przyprawami i ziołami z obu stron. Nie trzeba solić, ponieważ prawdziwy ser feta jest naprawdę bardzo słony. Następnie zostawić na około 10 minut w temperaturze pokojowej, tak aby przyprawy połączyły się z serem i nie odpadły podczas dalszego panierowania. I gotowe. Teraz wystarczy już przestrzegać kolejnych kroków podczas panierki. Czyli mąka, jajko, bułka tarta z sezamem. Dać odpocząć w lodówce. I smażyć na chrupiąco na gorącym tłuszczu. Zajadać z apetytem. I jak to mówią grecy Kali Orexi!

panierowana-feta-przepis


Przepis na ser feta w panierce z sezamem:

Składniki:
1 serek feta około 200 g
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
2 EL sezamu
olej do smażenia

Wykonanie:
1. Ser feta pokroić na paski około 1- 2 cm lub w kostkę i osuszyć papierowym ręczniczkiem.
2. Przed smażeniem należy przygotować trzy naczynia. Do jednego dać mąkę pszenną. Do drugiego dobrze roztrzepane jajko. A do ostatniego bułkę tartą dobrze wymieszaną z sezamem.
3. Kawałki fety należy obtoczyć w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej z sezamem. 
Panierkę lekko docisnąć, a ser wstawić na przynajmniej godzinę do lodówki.
4. Olej rozgrzać na patelni. Fetę smażyć na złoto z obu stron.
5. Podawać z jogurtem posypanym czarnym sezamem lub czarnuszką.
przepisy-z-feta

smaczne-przekaski-feta

panierowany-ser-przepis

A jeśli jeszcze tutaj jesteś, zdradzę Ci mój kolejny sekret łasucha.
Panierowane kawałki feta, jeszcze gorące polewamy płynnym miodem. Przymykamy oczy i zajadamy. Słony ser, chrupiąca panierka z sezamem i słodki miód... Pokarm bogów, ambrozja!
Trzymaj się,
Edyta 

2 komentarze:

  1. Fety w takiej wersji jeszcze nie jadłam :) bardzo ciekawy pomysł do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń