Cookies

20 gru 2018

Strudel z orzechami

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

Strudel z orzechami jest hitem na każdym świątecznym stole. Kruche ciasto, pachnące masełkiem, mięciutkie, nie za słodkie. A do tego nadzienie z orzechów. Strudel wbrew pozorom nie jest aż taki pracochłonny. Składniki na ciasto szybko mieszamy. Do nadzienia biorę gotowe, zmielone orzechy. Zwijamy i pieczemy. Nie wiem dlaczego zawsze myślałam, że do tego potrzeba tyle czasu.Koniecznie musicie go upiec. Jeśli nie zdążycie teraz na święta, to zróbcie to na Sylwestra, albo później. Ale musicie go spróbować. Z podanego przepisu wychodzą dwa strudle. Piekę je obok siebie na jednej foremce, trzeba położyć je na ukos. Podczas pieczenia strudle trochę się zrastają, więc jeśli wolicie, można upiec je na dwóch osobnych foremkach. Nam to nie przeszkadza.Dzisiejszy przepis pochodzi z kuchni austriackiej. Strudel wywodzi się z Arabii, a jego nazwa pochodzi z niemieckiego. Słowo Strudel oznacza wir wodny i jeśli przyjrzymy się kręconej formie ciasta to można mieć takie skojarzenie. A gdy go spróbujecie, zrozumiecie, dlaczego zwojował serca, a raczej żołądki Austriaków.Pierwszy przepis na strudel znajdziemy w wiedeńskiej bibliotece, w ręcznie pisanej ksiażce kucharskiej z 1669 roku. Później w XVIII wieku strudel był popularnym deserem Habsburgów i serwowano go na dworze Marii Teresy jako wiedeńską potrawę mączną.Najpopularniejszy jest chyba strudel z jabłkami, na cieście francuskim. Znany jest też strudel z makiem, orzechami lub wiśniami. I takie nadzienia znajdziemy w wiedeńskich Kaffeehäuser. Wybór nie jest już taki bogaty jak w drugiej połowie XIX wieku, kiedy to ciasto przeżywało swój największy okres świetności( jeśli można to tak określić). W kucharskich książkach z tamtego czasu znajdziemy przepisy na nadzienie na strudel z czekolady, miodu, skórki cytrynowej, malin, migdałów, śliwek, śmietanki, szynki, szpinaku, winogron, białego sera, kapusty, czy nawet chleba. Przez długi czas królował przepis na strudel wiedeński z kandyzowanymi cytrynami, pomarańczami i innymi owocami.Kroimy plasterek strudla, to tego mała kawka i już czujemy się jak w wiedeńskiej kawiarni. Bardzo polecam :-)



http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com


Strudel z orzechami:

Składniki:
600 g mąki
1 paczuszka proszku do pieczenia 16 g
200 g masła zimnego, pokrojonego w kostkę
160 g cukru
2 żółtka
250 g gęstej, kwaśnej śmietany( z możliwie najwyższym procentem tłuszczu)
szczypta soli

Nadzienie:
400 g tartych orzechów włoskich( można też dodać laskowe)
2 łyżki bułki tartej
125 ml mleka( lub odrobinę więcej)
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
białko do posmarowania strudla

Wykonanie:
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść mikserem na gładkie ciasto. Można też zagnieść ręcznie. Z przyzwyczajenia wkładam kruche ciasto do lodówki przynajmniej na pół godziny, ale w oryginalnym przepisie nic o tym nie ma.
2. Składniki na nadzienie mieszamy. Jeśli jest za suche dodajemy odrobinę mleka więcej.
3. Ciasto dzielimy na pół. Każda część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt 30 x 40 cm. Nałożyć połowę nadzienia, rozprowadzić równomiernie, pamiętajmy, by brzeżki pozostawić czyste. Zwinąć i położyć na foremkę, pamiętając, żeby szew był pod spodem. Podobnie postępować z drugim strudlem. Położyć obok siebie na foremce, najlepiej na ukos i zachowując odstęp ok. 2 cm. Strudle będą rosły i trochę się skleją, wiec jeśli wolicie, możecie upiec je na 2 osobnych foremkach. Posmarować białkiem po wierzchu.
4. Strudle piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 30-35 minut na złoto.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com
Nie mam zdjęć z Wiednia, ale jeśli mowa o monarchii Habsburgów, to zabieram Was do Budapesztu. 

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

 Parlament w Budapeszcie

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com
 Dziedziniec na vaci utca

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com
Widok na miasto
 Most Elżbiety

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com
 Hala Targowa

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com
 Dworzec Nyugati
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com
 Najlepsza kawa w pobliżu vaci utca

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

Pegaz
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com
 Secesyjny hotel Gellért 
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com
 Wejście na Górę Gellérta od strony łaźni

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com
 Dworzec Keleti wewnątrz i na zewnątrz
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

Fortepiany na ulicach Budapesztu, widok z okna hotelu Astoria

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

Przepiękne secesyjne dziedzińce, dobre miejsce dla fotografa lub na tani nocleg Omega Guesthouse
Wasza Edyta


* Przepis pochodzi z cudownego bloga ichmussbacken.com

4 komentarze:

  1. Przepis sobie zachowam, bo zostałam dosłownie zasypana orzechami włoskimi, więc zmielę i będzie jak znalazł! Tylko najpierw muszę je rozłupać...nie wiem czy zdążę do Świąt, ale do Sylwestra już z pewnością!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wlasnie dla tego korzystam z kupowanych :-) Chociaz ostatnio mielilam sama, duzo z tym roboty. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń