Proste,
a jakie smaczne ciasto przeplatane kawą i cynamonem. Aromatyczne i
solidne. Zapraszam na szybkie ciasto z kawą i cynamonem. I chociaż
wydawało mi się, że nie jestem fanką kawy w cieście, tutaj
pasuje ona idealnie. I naprawdę nie warto z niej rezygnować. Ale
jeśli boisz się kofeiny, możesz użyć kawy bezkofeinowej. Ja
miałam kawę rozpuszczalną w granulkach, może też być kawa w
proszku, jak wolisz.
Ciasto
jest szybkie i łatwe do zrobienia. Pachnące, mieciutkie i bardzo
słodkie. Ograniczyłam już ilość cukru w przepisie. Mam taką
swoją żelazną zasadę: szklanka cukru na ciasto. No chyba, że to
jest sernik, to wtedy trochę więcej. Ciasto z kawą idealnie nadaje
się na drugie śniadanie lub do popołudniowej kawy. Jeśli miałabym
opisać smak, to ciasto z kawą i cynamonem jest taką dalszą
kuzynką klasycznego coffee cake, chociaż jest na proszku, a nie na sodzie.
Fajne, aromatyczne ciacho, które szybko znika.
Przepis pochodzi z
książki Donny Hay. Kim jest Donna Hay? To stylistka fotografii kulinarnej i autorka książek z Australii. Dla mnie to guru fotografii kulinarnej. Jej zdjęcia są
przepiękne. Bardzo jasne, przejrzyste, czyste( jeśli wiesz, o co mi
chodzi). Ach to australijskie słońce! Bardzo polecam Wam kupić
ktoraś z jej książek, albo przynajmniej zajrzeć na jej stronę. I
gwarantuję, że zakochasz się w jej zdjęciach i przepisach.
Szybkie ciasto z kawą i cynamonem:
Składniki:
175
g brązowego cukru
2
łyżeczki mielonego cynamonu
Ciasto:
375
g maki
2,
5 łyżeczki proszku do pieczenia
170
g cukru
4
jajka
250
g masła rozpuszczonego
375 ml mleka
1
łyżka cukru waniliowego
dodatkowo:
1
łyżka kawy rozpuszczalnej
60
g masła, rozpuszczonego
Wykonanie:
1.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Foremkę 20 cm x 30 cm
wyłożyć papierem. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem i
odstawić na bok.
2.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Dodać
cukier, jajka, rozpuszczone masło, mleko i cukier waniliowy.
Wymieszać mikserem na niskich lub średnich obrotach. Tylko do
połączenia się składników, nie mieszać za długo.
3.
Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę i wyrównać. Posypać kawą
rozpuszczalną i połową cukru z cynamonem. Wyłożyć resztę
ciasta i wyrównać. Wierzch posypać resztą cukru z cynamonem i
pokropić roztopionym masłem.
4.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50- 55 minut na złoto.
Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest już upieczone. Gdy ciasto
wystygnie pokroić w kwadraty. W zamkniętym pojemniku przechowuje
się przez 5 dni.
Dużo
spokoju, trochę zadumy i wspomnień-
tego
dzisiaj życzę
Edyta
jak z kawą to biorę w ciemno
OdpowiedzUsuńProsze, czestuj sie :)
UsuńWow. Pięknie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie :)
UsuńJa też porywam kawałek!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Bardzo prosze, do kawki idealne. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńAle fajne ciacho i jakie proste :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńObłęd
OdpowiedzUsuńPyszne i proste w wykonaniu ciacho :) Już uwielbiam :D Do tego zawsze dodaję kawę cold brew, na lato to po prostu zestaw obowiązkowy :)
OdpowiedzUsuń