Cookies

10 sie 2020

Brokułowe placuszki z piekarnika

brokulowe-placuszki-z-piekarnika
 Po dłuższej przerwie zapraszam na brokułowe placuszki z piekarnika. Smaczne, zdrowe i pożywne. Placuszki świetnie nadają się na obiad lub na ciepłą kolację. Jeśli upieczemy je w piekarniku, nie trzeba będzie tyle tłuszczu, co przy smażeniu, a plackibędą bardziej dietetyczne. Do placków wykorzystałam mrożone brokuły. Można je wrzucić do maszyny kuchennej i rozdrobnić. Ja lubię je trochę pogotować, a właściwie zblanszować w osolonej wodzie, a następnie rozgnieść widelcem, a grubsze kawałki pokroić nożykiem. Brokuły powinny być miękkie, ale nie za bardzo rozgotowane, bo stracą wszystkie cenne składniki. Placuszki są bardzo łatwe do zrobienia i nie trzeba brudzić dużo sprzętu kuchennego, żeby je zrobić. A z czym najlepiej smakują placki z brokułów? Oczywiście według upodobania. Można podać je z bukietem surówek, gotowanymi warzywami, ryżem, dowolnym dipem np. jogurtowym lub grzybowym sosem na ciepło. 

placki-z-piekarnika


Brokułowe placuszki z piekarnika:

Składniki:

350 g brokuła mrożonego 

1-2 ząbki czosnku

1 szalotka lub 0, 5 cebuli

3 łyżki bułki tartej* ewentualnie mąki lub mielonych orzechów

3- 4 łyżki tartego sera np. parmezan

2 jajka

1 łyżka oleju

sól, pieprz, przyprawy


Wykonanie:

1. Brokuły wrzucić do garnka z wrzącą, soloną wodą. Nakryć pokrywką i pogotować okolo 4 minut. Nastepnie wyjąć z garnka, odsaczyć i trochę ostudzić. Rozdrobnić za pomoca widelca, nożem pociąć łodyżki i twardsze części. Możemy też je rozdrobnić przy pomocy maszyny kuchennej.

2. Czosnek i cebulę drobno posiekać i dodać do brokułów. Wsypać bułkę tartą, tarty ser i dodać 2 jajka. Wlać łyżkę oleju, wsypać sól, pieprz i dowolne przyprawy. Masę dobrze przyprawić i wymieszać.

3. Prostokatną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy brokułowej formować placuszki. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 15 minut, następnie placuszki obrócić i piec kolejne 15 minut na złoto. Podawać z sałatkami np. ogorkową, marchewkową, bukietem warzyw, z sosem jogurtowym, czosnkowym.


Przepraszam za przerwę na blogu. Nie była spowodowana lenistwem. Gdy człowieka dopadnie choroba, to nie ma chęci ani siły na nic. Nawet na jedzenie. Mam nadzieję, że teraz będzie już tylko lepiej. Życzę Wam Kochani dużo zdrówka i apetytu. Dbajcie o siebie, nie chorujcie, a wszystko będzie dobrze. 

Edyta

przepis-na-warzywne-placki

placki-z-brokulow

przepisy-z-brokulow


8 komentarzy: