Cookies

21 lip 2015

Sałatka z jajkiem

Wtorek. 
Kolejny dzień dla zdrowia :-)

  


Jest raczej wiosenna, ale o dziwo, znalazłam jeszcze kwitnące mlecze i stokrotki.

Sałatka z gotowanym jajkiem: 


Składniki: 
1/2 główki sałaty,
2 jaja na twardo,
2 łyżki posiekanego szczypioru,
pół małego kubeczka jogurtu naturalnego,


1 ząbek czosnku,

orzeszki pinii,
dodatkowo liście pokrzywy, mlecz, stokrotki,czosnek

 Przygotowanie:

Sałatę opłukać i osuszyć, porwać na kawałki. Jogurt wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę. Jajka obrać i pokroić na ćwiartki i ułożyć na sałatce.


Sałatę można zastąpić liśćmi botwiny lub szpinakiem. Orzeszki pinii prażę na suchej patelni aż, się zezłocą i zaczną intensywnie pachnieć. Posypać po sałatce.

Smacznego!
 Edyta


 

19 lip 2015

Serowe kulki nadziane oliwkami

Wakacje! Czy znacie kulki serowe nadziane oliwkami? Brzmi egzotycznie...Są prawdziwym hitem na każdej imprezie. Jeśli nie lubicie oliwek, można spróbować z grzybkami, ogórkiem, papryką lub kawałkiem sera.





Serowe kulki nadziane oliwkami:

Ciasto:

100g mąki
125g sera parmezan albo pecorino, utartego
6 łyżek oliwy
1 białko
0,5 łyżeczki rozmarynu lub tymianku
sól, papryka

Nadzienie:

20 zielonych oliwek bez pestek, mogą być nadziewane.

Wykonanie:


Składniki szybko wymieszać, zagnieść w rulon, zawinąć w folię i dać na przynajmniej 30 minut do lodówki. Oliwki odsączyć. Rulon pociąć na 20 kawałków, na każdy kawałek położyć oliwkę, uformować kulkę. Piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni 15-20 minut, na złoto.
Można posypać papryką. Smacznego :-)








Podawaj z chipsami, salsą.
Edyta

18 lip 2015

Torcik z brzoskwinią

Zapraszam na pyszny, idealny na letnie przyjęcie torcik z kawałkami brzoskwini i kremem z maślanki. Biszkopt, na który podam Wam przepis, jest moim ulubionym, często używam go do innych tortów. Zaczynamy : piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę dokładnie posmarować masłem.


Lekki torcik z brzoskwinią:

Składniki:


150g margaryny lub masła
150g cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
3 jajka
125 g  mąki pszennej
25g  mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia


1. Tortownicę dokładnie posmarować masłem. Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach, stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy, sól cały czas ucierając na puch. Dodać jajka po jednym, każde jajko ucierać minutę. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia  przesiać, powoli dosypywać do jaj. 
2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy 28 cm, wyrównać wierzch. Ustawić na kratce w nagrzanym piekarniku i piec przez 25-30 minut. Biszkopt dokładnie ostudzić i przełożyć masą.

Masa:

300 ml maślanki
400 ml śmietany
3 brzoskwinie w kawałkach, mogą być ze słoika
6 płatków żelatyny 
5 łyżek cukru pudru

Żelatynę rozpuścić, stopniowo dodać maślankę, odstawiamy do częściowego stężenia (używając maślanki schłodzonej wcześniej w lodówce nastąpi to bardzo szybko ). Śmietanę ubić, dodać do maślanki, dodać cukier, brzoskwinie. 

Wykonanie:  

Na pierwszy blat biszkoptu ułożony w blaszce wylewamy masę z maślanki. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 
 Gorąco polecam!

 

Torcik z brzoskwinią. Edyta Guhl.

 

Smaczne ciasto na lato. Edyta Guhl.


 

 

16 lip 2015

Ciasto orzechowe

Orzechowe ciasto na popoludnie do kawy, na piknik, urodziny dzieci. Ostatnio jadlam je w pracy. Koleżanka upiekla je na pożegnanie, ponieważ odchodzi na emeryturę. Bardzo nam smakowalo. Polecam i Wam :-)

Ciasto orzechowe: 

skladniki:

4 jaja
100g cukru
szczypta soli
75 g mąki ziemniaczanej
1yżeczka proszku do pieczenia
150 g zmielonych orzechów laskowych
100 startej czekolady ( kuwertury )
1 łyżeczka kakao
100 miękkiego masła


Jaja ubij mikserem na pianę, powoli wsyp cukier, dodaj soli.Wymieszaj, aż zrobi się kremowa konsystencja. Mąkę ziemniaczaną i proszek przesiej i dodaj do jaj. Następnie dodaj orzechy, czekoladę, kakao i masło. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach 40-50 minut.


Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

* Orzechy można zastąpić zmielonymi migdalami. Ciasto można również polać kuwerturą.




13 lip 2015

Focaccia- placek z cebulą

Drożdżowy placek z czerwona cebulką, doskonale nadaje się na podwieczorek jak i na drugie śniadanie do pracy.

Przepis:

drożdże suszone w paczuszce ok.7 g
500g mąki
cebula czerwona
4 łyzki oliwy
0,5 lyzeczki soli gruboziarnistej
ziola: majeranek, tymianek
250 ml wody

Mąkę, wodę, drożdże wymieszać w misce. Dodaj sól, olej. Zagnieść, odstaw na godzinę. Jeszcze raz zagnieść, zostawić do wyrośnięcia.
Uformować 4 chlebki, rozwałkować, posypać solą, udekorować plastrami cebuli.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stopni na 20-25 minut. Bon apettit!






.

12 lip 2015

Deser- jajka sadzone na słodko

Zapraszam na dekoracyjne jajka:

Ciasto francuskie
bita  śmietana 
brzoskwinie

Mrożone ciasto francuskie rozmrozić, rozwałkować. Przyszykować szablony z papieru i wyciąć jaja z ciasta:  10 jaj  ( 10 x 7 cm) , 5 z nich połóż na blachę wyłożoną papierem, z pozostalych pięciu wytnij mniejsze jaja ( ok.6 cm) środki nie są potrzebne, użyjemy tylko zewnętrznego ciasta do zrobienia jajek, środki możemy je zjeść osobno.Wykrojone jaja kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 st ok.15 minut.



Ostudzone jaja składamy i dekorujemy.  Kładziemy polówkę brzoskwini, puste miejsca dekorujemy śmietaną .



Pozdrawiam

 Edyta


Chrupiące krakersy i pasta z gotowanych buraczków

Przepyszne, chrupiące krakersy na deszczowe popołudnia, kiedy snujemy się z kąta w kąt, zjadłoby się coś smacznego, ale nie bardzo wiadomo co i ogólnie czujemy się jakoś  tak ponuro. Na takie dni najlepiej nadają sie chrupiące krakersy, a do tego przepyszna pasta z buraczków. Znajoma, której dorastające dzieci nie jedzą miesa, robi zawsze duży słoik tej pasty i stawia do lodówki. Zawsze jest cos smacznego do ciemnego chleba i przynajmniej wiadomo z czego pasta została zrobiona. Czasami dodaję odrobinę więcej soku z cytryny, czasem troszkę czosnku lub różnych zioł, ale nie jest to konieczne. Pasta jest przepyszna i jest to jeden z najsmaczniejszych przepisów, jakie znam. Chyba zacznę wprowadzać system gwiazdkowy na moim blogu np. sześć gwiazdek: pycha, trzy gwiazdki: dość dobre. Pasta z buraczków na pewno dostanie siedem gwiazdek :-) Tylko nie wiem co by to dało, bo nasze upodobania smakowe są przecież różne. Pastę z buraczków jednak gorąco Wam polecam.
Edyta

Krakersy:


Skladniki:

250 g mąki żytniej
200 g mąki pszennej
100 g masła
200 ml mleka
szczypta soli

Przygotowanie:
Wymieszać obie mąki w misce, dodać sól, zimne masło w kawałkach. Robię to palcami, ale możecie mikserem. Stopniowo dodać mleko. Okrągłą stroną noża tak długo mieszać, aż powstanie ciasto.
Rozwałkować jak najcieniej. Wykrajać kwadraty lub kółka. W przeciwnym razie wyjdą grube suchary. Piec w nagrzanym piekarniku 230 stopni, ok. 8-10 minut aż bedą chrupiące i złote.


Pasta z buraczków, prawie wegetariańska ;-)

Składniki:
2 ugotowane buraczki
100g serka rodzaju Philadelfia*
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

Obrane buraczki zmiksować, dodać serek, sok z cytryny, sól i pieprz. Gotowe, smacznego :-)

* serek typu Philadelfia można zastąpić serkiem wiejskim lub kanapkowym.




Oryginalny przepis pochodzi z mojego ulubionego blogu Lykkelig

Pozdrawiam
Edyta