Serowe kulki nadziane oliwkami:
Ciasto:
100g mąki125g sera parmezan albo pecorino, utartego
6 łyżek oliwy
1 białko
0,5 łyżeczki rozmarynu lub tymianku
sól, papryka
Nadzienie:
20 zielonych oliwek bez pestek, mogą być nadziewane.Wykonanie:
Składniki szybko wymieszać, zagnieść w rulon, zawinąć w folię i dać na przynajmniej 30 minut do lodówki. Oliwki odsączyć. Rulon pociąć na 20 kawałków, na każdy kawałek położyć oliwkę, uformować kulkę. Piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni 15-20 minut, na złoto.
Można posypać papryką. Smacznego :-)
Edyta
Jakie fajne kulki. Myslalam, ze to mielone kotlety. Pozdrawiam. Ela.
OdpowiedzUsuńCzesc Elu, mieso jadam raczej rzadko. To sa takie wegetarianskie kulki :-) pozdrawiam E.
OdpowiedzUsuń