Ciasto orzechowe:
skladniki:
4 jaja
100g cukru
szczypta soli
75 g mąki ziemniaczanej
1yżeczka proszku do pieczenia
150 g zmielonych orzechów laskowych
100 startej czekolady ( kuwertury )
1 łyżeczka kakao
100 miękkiego masła
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
* Orzechy można zastąpić zmielonymi migdalami. Ciasto można również polać kuwerturą.
100g cukru
szczypta soli
75 g mąki ziemniaczanej
1yżeczka proszku do pieczenia
150 g zmielonych orzechów laskowych
100 startej czekolady ( kuwertury )
1 łyżeczka kakao
100 miękkiego masła
Jaja ubij mikserem na pianę, powoli wsyp cukier, dodaj soli.Wymieszaj, aż zrobi się kremowa konsystencja. Mąkę ziemniaczaną i proszek przesiej i dodaj do jaj. Następnie dodaj orzechy, czekoladę, kakao i masło. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach 40-50 minut.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
* Orzechy można zastąpić zmielonymi migdalami. Ciasto można również polać kuwerturą.
Sprawdzilam, upiekłam wieczorem, został maly kawalek. Zrobilam z migdałami, udany przepis, dziekuje.
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis, kiedyś jadlam podobne ciasto. Bardzo smaczne. Ewa
OdpowiedzUsuńCiesze sie, jest naprawde smaczne :-)
OdpowiedzUsuń