Cookies

10 lip 2016

Ryżowy tort z malinami. Kryminalna Eifel

Pyszny ryżowy tort z malinami. Kryminalna Eifel.
Hillesheim- miasto kryminałów.

Eifel to nie tylko browar w Bitburgu, wody mineralne, czy Nürburgring, popularny tor wyścigowy. Ciemne, sosnowe lasy, dziwaczne skały powulkaniczne, tajemnicze przepaście są tłem wielu mrocznych historii. W samym sercu Eifel leży senne miasteczko Hillesheim, o którym od paru lat zrobiło się głośno, a to za przyczyną autorów kryminałów: Jaquesa Berndorfa i Ralfa Kampa. Mieszkańcy sami nazwali Hillesheim kryminalną stolicą Niemiec. To właśnie tutaj trafimy na Eifel-Krimi-Wanderweg, turystyczny szlak wędrowny dla poszukiwaczy kryminalnych zagadek. W nastrojowej kawiarni Szerlocka Holmesa dostaniemy specjalnie paloną kawę o nazwie ,, Czarna smierć“ lub herbatę,, Miss Marple’s Teatime“ . Księgarnia na parterze w Kriminalhaus zaopatrzona jest w około 30 tysięcy kryminałów, rozmieszczonych na 4 piętrach budynku. Najciekawsze atrakcje oferuje Krimi- Hotel, 10 dwuosobowych pokoi urządzono w kryminalnym stylu: Miss Marple, Komisarz Maigret, James Bond, Alfred Hitchcock, Edgar Wallace, Derrick( komisarz z niemieckich kryminałów), Śmierć na rzece Nil, Morderstwo w Orient Expressie, Eifelkrimi( kryminał z Eifel), czy Sherlock Holmes. Pokoje jednoosobowe: Inspektor Colombo, Peter Braun, Magnum, Schwedenkrimi( kryminał szwedzki). Suity: Chicago, Inspektor Barnaby, Imię Róży, Arszenik i stare koronki(Arsenic and Old lace), a także apartamenty: Toto & Harry oraz Trzech...
Kryminalne kolacje, wspólne poszukanie mordercy, wędrówki śladami przestępców, spotkania ze znanymi pisarzami, oraz inne atrakcje czekają na turystów w Hillesheim.
Spacer po Hillesheim był dla mnie inspiracją kulinarną. Po przeczytaniu karty w Krimi- Hotel z propozycjami typu: Ostatnia Zupa, Nieboszczyk na deser, czy też Warzywa bez krwi przygotowałam dla Was Krwawy Torcik, czyli tort z ryżu i malin. Najciekawiej wygląda torcik na spodzie z czarnych Oreo- ciasteczek i takie były też moje plany, niestety ciasteczka...zniknęły. Niektórzy z domowników wykazują cechy przestępcze, które ujawniły się po wizycie w Hillesheim. 
Po obszukaniu wszystkich zakamarków musiałam ratować się starym sposobem i przygotować spód...ze zmielonych płatków kukurydzianych z sezamem i masłem. Spód jest lekko słony, więc można posypać go cukrem, jest to metoda raczej tylko dla łasuchów- domowników. Wersję oficjalną dla gości przygotujmy z ciasteczkami Oreo, lub zwykłymi maślanymi.


Smacznego :-)


Ryżowy tort z malinami:


Składniki:

Na spód:

200 g ciasteczek Oreo lub zwykłych maślanych
100 g masła

Nadzienie:

12 płatków żelatyny
600 g ugotowanego ryżu na mleku( może byc kupiony)
150 g Crème fraîche, albo śmietany 36%
80 g cukru
sok z cytryny
350 g słodkiej śmietany 30
1 cukier wanilinowy
500 g malin

Przygotowanie:
1. Najlepiej najpierw ugotować ryż na mleku i odstawić do wystygnięcia. Ugotowany ryż odmierzyć, potrzebujemy 600 g na torcik.
2. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka wkładamy do woreczka i rozgniatamy przy pomocy tłuczka lub wałka.
Masło rozpuszczamy i mieszamy z ciasteczkami. Wykładamy dno tortownicy i dociskamy. Chłodzimy przez przynajmniej 15 minut w lodówce.
3. Żelatynę namoczyć, gdy napęcznieje odcisnać, włożyć do rondelka i rozpuścić na małym ogniu, nie gotować, dodać łyżkę ryżu na mleku zamieszać i dodawać resztę ryżu cały czas mieszajac. Teraz dodać crème fraîche( albo śmietanę ), cukier i sok z cytryny. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym i dodać do ryżu. 
4. Połowę masy ryżowej wyłożyć na ciasteczka, wyrównać. Położyć połowę malin, nakryć resztą ryżu. Około 150 g malin utrzeć na mus, następnie przetrzeć przez drobne sitko, żeby nie było w nim pestek. Mus wyłożyć na torcik. Udekorować resztą malin i wstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny.

Torcik z malinami. Edyta Guhl.

Maliny? Pycha.

Letnie desery z ryżem.

Bez pieczenia, smaczny torcik.

Torcik można przyrządzić z różnymi owocami.

Smaczny deser na każdą okazję.

Z ryżem na mleku i malinami.

Deser i dobry kryminał...

Podróże po Europie- Eifel w Niemczech.

Kawiarnia Sherlocka w Hillesheim.


Krimi- Hotel w Eifel. Atrakcja turystyczna.

Spokojna Eifel.

Soczyste łąki w Eifel.


Inspiracją był przepis z blogu Mary Life ist full of Goodies. Więcej o tym ciekawym blogu, a także o Katji z fraeulein-k-sagt-ja.de napiszę Wam w następnym poście Edyta :-)

3 lip 2016

Zamiast lodów- ciasto w rożkach

Zamiast lodów- ciasto w rożkach. Edyta Guhl.


Hej, to przecież nie są lody! Wafelki napełnione są ciastem i upieczone w piekarniku. Świetny pomysł na piknik oraz letnie przyjęcia dla dzieci. Zamiast czereśni można wziąć truskawki lub inne owoce, a banana pominąć. Przepis jest dość prosty, z podanych składników upieczemy 16 rożków, a jeśli nie mamy tyle wafelków i zostanie nam ciasto można upiec muffinki i nic się nie zmarnuje. Zapraszam wszystkie łakomczuchy :-)

Zamiast lodów- ciasto w rożkach:


Składniki:


16 wafelków( rożków)
1 banan( 200 g)
2 łyżeczki soku z cytryny
350 g czereśni ze słoika, dobrze odsączonych
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80 g cukru
100 ml oleju
2 jajka
150 g jogurtu naturalnego

do posypania cukier puder

folia aluminiowa

Przygotowanie:

1. Prostokatną foremkę do ciasta nakrywamy dwoma warstwami folii aluminiowej. W odstępach robimy otworki i wstawiamy wafelki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Można użyć rownież okrągłej foremki.
2. Banana obieramy i kropimy sokiem z cytryny żeby nie ściemniał. Czereśnie dobrze odsączamy i osuszamy. Makę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Olej mieszamy z jajkami i jogurtem. Mąkę energicznie dodajemy do masy jajecznej, mieszamy, dodajemy owoce i ciastem napełniamy rożki. Około łyżki stołowej na rożek, w zależności od wielkości rożków.
3. Formę do pieczenia z rożkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika na najniższą półkę i pieczemy w temperaturze 175 stopni około 30 minut. Wyjmujemy, ostudzamy i posypujemy cukrem pudrem.
4...Jeśli przygotowujemy party, ciekawie wygladają rożki stojące w wysokim naczyniu. Na piknik zawijamy rożki w papier i ostrożnie układamy w blaszanych pojemnikach. Smacznego!
Edyta



Lody, tak ale pieczone :-)

Wszystkie produkty do ciasta.


Bierzemy rożki do lodów.
Foremkę nakrywamy folią aluminiową


Party dla dzieci, ciasto w wafelkach.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Smaczne rożki z owocami. Edyta Guhl.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Posypujemy kolorową posypką.


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Dobry pomysl na piknik.



Przepis pochodzi z : Meine Familie und ich 6/ 06. 2005

27 cze 2016

Serowe ciasteczka na słono


Serowe ciasteczka do chrupania. Edyta Guhl.
Mistrzostwa Europy są w pełnym toku i gdybyście zgłodnieli podczas kibicowania, przygotowałam serowe ciasteczka do chrupania. Posypane sezamem, kminkiem, solą lub makiem, o różnych kształtach, w zależności jakie mamy foremki, ale o dziwo, stwierdziłam, że najszybciej znikają okrągłe jak...piłka. Z podanych składników wyszły mi trzy prostokątne foremki, ale ilość zależy oczywiście od wielkości ciasteczek. Trudno jest je policzyć, ponieważ znikają jeszcze jako surowe ciasto, a także gorące, świeżo po wyjęciu z pieca. Według zasady: kto przechodzi, ten skubnie :-) Dzisiejszy przepis pochodzi z sąsiedniej Szwajcarii i chciałabym zaproponować Wam dwa przepyszne, szwajcarskie sery: Sbrinz i Gruyère.
Sbrinz nazywany jest lepszym parmezanem. Twardy, żółty ser uznawany za jeden z najstarszych szwajcarskich serów i produkowany w centralnej Szwajcarii w regionie Sbrinz. Ser ten ma charakterystyczny, pikanty smak. Jego konsystencja jest woskowo- krucha i trochę krystaliczna. Wynika to z długiego okresu leżakowania. Sbrinz leżakuje przynajmniej 16 miesięcy zanim trafi na rynek mleczarski. Zanim trafi na nasz stół powinien poleżakować przynajmniej 2, a najlepiej 3 lata. Bardzo dobrze smakuje z chlebem i wytrawnym bialym winem. Tradycyjnie ser nie kroimy, lecz łamiemy. Można użyć też specjalnego przyrządu do sera. Jeśli nie znajdziecie sera sbrinz w sklepie, proponuję zastąpić go parmezanem.
Drugim serem z przepisu jest ser Greyerzer, szwajcarska nazwa Gruyère . Prawdziwy Gruyère jest produkowany z krowiego mleka, ma łagodny orzechowy smak, dzięki alpejskim ziołom i pochodzi ze Szwajcarii. Jest to twardy, żółty ser i wydaje mi się, że nie będzie kłopotów z jego kupnem. W Niemczech dostaniecie go już nawet w zwykłym supemarkecie( tym z niebieską literką a) i dlatego nie proponuję go zastępować, aby poczuć prawdziwy smak Szwajcarii :-)

Serowe ciasteczka do chrupania:


Składniki:

150 g miękkiego masła
160 g utartego sera Sbrinz
120 g utartego sera Gruyère
szczypta soli
szczypta słodkiej papryki w proszku
0,5 filiżanki śmietany
2590 g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka

do ozdoby: mak, sezam, ziarna slonecznika, kminek, gruba sól, pistacje, posiekane migdały

Przygotowanie:

1. Miękkie masło, sery, sól, paprykę włożyć do miski. Dolać śmietanę i wymieszać drewnianą łyżką, aż nie bedzie widać kawałków masła.
2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Na to wysypać masło z serem i rozetrzeć, aż otrzymamy okruchy, przypomina to trochę robienie kruszonki. Nie trzeba długo ugniatać, tylko uformować kulę, przełożyć do zamkniętego pojemnika i wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Stolnicę lekko podsypać mąką i ciasto rozwałkować na grubość 0, 5 cm. Wykrajać foremką różne kształty i przełożyć na blaszkę do pieczenia. Ciasto zawiera tyle tłuszczu, że nie musimy już smarować blaszki.
4. Ciastka posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać solą, kminkiem, sezamem lub migdałami. Piec w nagrzanym piekarniku 10-15 minut. Smacznego!

Słone ciasteczka. Edyta Guhl.

Do posypania: sezam, mak, gruba sól. 

Serowe ciastka ze Szwajcarii.

Wypieki z serem.

Do chrupania podczas meczu.

Krakersy, ciasteczka...coś do chrupania :-)

Serowe krakersy. Edyta Guhl.

Przepisy ze Szwajcarii. Edyta Guhl.






19 cze 2016

Koktajl z rzodkiewką

Koktajl z rzodkiewką. Edyta Guhl.
Dzisiejszy przepis jest zdrowy i szybki do przygotowania. Ostatnio próbuję zrzucić parę kilogramów i jeszcze nigdy nie bylo to takie trudne. Koleżanki pocieszaja, że w tym wieku metabolizm jest już zwolniony, więc nie bedzie łatwo. Zawzięłam się i próbuję różnych zdrowych smoothies. Po przetestowaniu liści marchwii z dodatkami, liści rzodkiewki, dzisiaj czas na maślankę z rzodkiewką. Zapraszam!

Koktajl z rzodkiewką:


1 duży kubek maślanki
8 rzodkiewek
łyżeczka nasionek chia
sól, pieprz, ulubione zioła

Przygotowanie:
Rzodkiewkę ścieramy na tarce, dodajemy do maślanki, doprawiamy do smaku.
Podajemy posypane nasionkami chia. Smacznego!


Proste i zdrowe przepisy.

Posypujemy nasionkami chia.

Zamiast kawy...

Maślanka z rzodkiewką. Edyta Guhl.



15 cze 2016

Różowe ptasie mleczko z malinami


Różowe ptasie mleczko z malinami. Edyta Guhl.
Lekki, delikatny deser, łatwy do przyrządzenia i co najważniejszy- zdrowy, ponieważ nie zawiera żadnych chemicznych substancji barwiących. Pewnie zastanawiacie się, skąd więc ten intensywny różowy kolor? Moim ulubionym warzywem jest...burak ćwikłowy i przemycam go do wszystkich posiłków. O walorach buraka ćwikłowego można długo pisać. Jest w nim wiele potasu, magnezu, żelaza, kwasu foliowego, witaminy A. Obniża ciśnienie krwi, ma właściwości bakteriobójcze i przeciwnowotworowe, jest lekkostrawny i niskokaloryczny, dlatego powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej. Pisałam wam juz o przepysznym, genialnym, wprost idealnym smarowidle do chleba z buraka, serka i soku cytrynowego. A ostatnio wykorzystuję buraka do...deserów. Przepyszne jest bardzo modne ostatnio czekoladowe ciasto z burakiem, a dzisiaj podam Wam przepis na pyszne ptasie mleczko na letnie przyjęcia. Przygotowałam je w foremce- keksówce wyłożonej folią spożywczą, ale nie jestem z efektu wizualnego specjalnie zadowolona. Rodzina nazwała ten różowy deser salcesonem i jeśli chcecie tego uniknąć, proponuję inne foremki, może małe muffinki, albo zwykłą okragłą tortownicę. Chociaż taki różowy salceson też ma swćj urok :-)
Serdecznie zapraszam.



Różowe ptasie mleczko z malinami:


Składniki:

6 płatków żelatyny
250 ml słodkiej śmietany
duży jogurt naturalny( 500 ml)
50 g cukru
50 ml soku z surowego buraka
1 cukier wanilinowy
50 g malin mrożonych( mogą też być świeże)

Przygotowanie:

1. Najlepiej najpierw przygotować sok z buraka. Buraka średniej wielkości, umyć, obrać i wrzucić do sokowirówki. W przepisie podaję 50 ml soku, naturalnie możecie dodać go wiecej, aż uzyskacie kolor, który najbardziej się Wam podoba.
2. Następnie przygotowujemy foremkę. Użyłam zwykłej keksówki do ciasta i wyłożyłam ją folią spożywczą.
3. Platki żelatyny namoczyć, gdy napęcznieją wycisnąć z nadmiaru wody. W garnuszku podgrzać sok z buraka, wrzucić żelatynę i rozpuścić w soku mieszając. Uwaga: żelatyny już nie gotujemy. Dodajemy mniej więcej łyżkę jogurtu naturalnego, mieszamy i nastepnie dodajemy resztę jogurtu. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier wanilinowy, mieszamy i dodajemy do jogurtu. Jeśli kolor nie jest dość intensywny można dodać jeszcze trochę soku z buraka.
4. Połowę masy nakładamy do formy wyłożonej folią, kładziemy maliny i przykrywamy resztą masy. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny. Gdy zastygnie, wyjmujemy z formy i ostrożnie ściagamy folię. Można udekorować kleksami bitej śmietany, malinami.
Smacznego :-)



Deser z dodatkiem...soku z buraka.

Owocowe desery na zimno.

Przepisy na desery z żelatyną.
Przygotowujemy sok z buraka.


MerkenMerken
MerkenMerken
MerkenMerken

12 cze 2016

Francuska tarta z jabłkami

Francuska tarta z jabłkami. Edyta Guhl.
 Popołudniowa kawa podawana jest w tradycyjnych rodzinach w Eifel punktualnie o godzinie 16-stej i towarzyszą jej kanapki, dżem truskawkowy, ser i rzadziej wędliny. Kanapki jedzone są nożem i widelcem. W niedzielę dostaniemy kawałek domowego ciasta, czy nawet lody. Dzisiaj proponuję Wam pyszną francuską tartę z migdałowym nadzieniem i jabłkami. Zanim zdążyłam sfotografować, prawie zniknęła... 

Francuska tarta z jabłkami:


Składniki:

175 g mąki
50 g cukru
1 cukier wanilinowy
szczypta soli

120 g masła

1 żółtko
3 łyżki zimnej wody

Masa migdałowa:

120 g miękkiego masła
100g cukru+ 1 łyzka do podsypania
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka Calvadosa
2 łyżki mąki
100 g mielonych migdałów

nadzienie jabłkowe:
3 kwaśne jabłka
5 łyżek konfitury z pigwy

Wykonanie:

1. 120 g masła ucieramy z żółtkiem i cukrem na pianę. Mąkę wymieszać z solą i razem z wodą dodać do masła. Zagnieść na gładkie ciasto, zawinać w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
2. Masa migdałowa: 120 g miękkiego masla i 100 g cukru ucieramy na puch. Jajko roztrzepać z żółtkiem i stopniowo dodawać do masła, ciągle ucierając. Dodać łyżeczkę Calvadosa. Mąkę wymieszać z migdałami i dodać do kremu. Utrzeć.
3. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować zimne ciasto dość cienko. Foremkę posmarować masłem i wyłożyć ciastem. Wyrównać. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki, żeby ciasto stwardniało.
4. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
Masę migdałową rozłożyć na schłodzonym ciescie. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na plastry. Wyłożyć na masę migdałową. Ciasto piec 15 do 20 minut w temperaturze 200 stopni, następnie posypać 1 łyżką cukru i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec dalsze 15-20 minut.
Konfiturę z pigwy podgrzać, aż będzie płynna. Tartę wyjąć z pieca i posmarować płynną konfiturą. Wystudzić. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)

Tarta z migdałowym nadzieniem i jabłkami.  Edyta Guhl.

Do popołudniowej kawy.

Znika w oczach :-)
Zeszloroczne jabluszka w sadzie.

Najlepsze na tarte :-)