Cookies

15 cze 2016

Różowe ptasie mleczko z malinami


Różowe ptasie mleczko z malinami. Edyta Guhl.
Lekki, delikatny deser, łatwy do przyrządzenia i co najważniejszy- zdrowy, ponieważ nie zawiera żadnych chemicznych substancji barwiących. Pewnie zastanawiacie się, skąd więc ten intensywny różowy kolor? Moim ulubionym warzywem jest...burak ćwikłowy i przemycam go do wszystkich posiłków. O walorach buraka ćwikłowego można długo pisać. Jest w nim wiele potasu, magnezu, żelaza, kwasu foliowego, witaminy A. Obniża ciśnienie krwi, ma właściwości bakteriobójcze i przeciwnowotworowe, jest lekkostrawny i niskokaloryczny, dlatego powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej. Pisałam wam juz o przepysznym, genialnym, wprost idealnym smarowidle do chleba z buraka, serka i soku cytrynowego. A ostatnio wykorzystuję buraka do...deserów. Przepyszne jest bardzo modne ostatnio czekoladowe ciasto z burakiem, a dzisiaj podam Wam przepis na pyszne ptasie mleczko na letnie przyjęcia. Przygotowałam je w foremce- keksówce wyłożonej folią spożywczą, ale nie jestem z efektu wizualnego specjalnie zadowolona. Rodzina nazwała ten różowy deser salcesonem i jeśli chcecie tego uniknąć, proponuję inne foremki, może małe muffinki, albo zwykłą okragłą tortownicę. Chociaż taki różowy salceson też ma swćj urok :-)
Serdecznie zapraszam.



Różowe ptasie mleczko z malinami:


Składniki:

6 płatków żelatyny
250 ml słodkiej śmietany
duży jogurt naturalny( 500 ml)
50 g cukru
50 ml soku z surowego buraka
1 cukier wanilinowy
50 g malin mrożonych( mogą też być świeże)

Przygotowanie:

1. Najlepiej najpierw przygotować sok z buraka. Buraka średniej wielkości, umyć, obrać i wrzucić do sokowirówki. W przepisie podaję 50 ml soku, naturalnie możecie dodać go wiecej, aż uzyskacie kolor, który najbardziej się Wam podoba.
2. Następnie przygotowujemy foremkę. Użyłam zwykłej keksówki do ciasta i wyłożyłam ją folią spożywczą.
3. Platki żelatyny namoczyć, gdy napęcznieją wycisnąć z nadmiaru wody. W garnuszku podgrzać sok z buraka, wrzucić żelatynę i rozpuścić w soku mieszając. Uwaga: żelatyny już nie gotujemy. Dodajemy mniej więcej łyżkę jogurtu naturalnego, mieszamy i nastepnie dodajemy resztę jogurtu. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier wanilinowy, mieszamy i dodajemy do jogurtu. Jeśli kolor nie jest dość intensywny można dodać jeszcze trochę soku z buraka.
4. Połowę masy nakładamy do formy wyłożonej folią, kładziemy maliny i przykrywamy resztą masy. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny. Gdy zastygnie, wyjmujemy z formy i ostrożnie ściagamy folię. Można udekorować kleksami bitej śmietany, malinami.
Smacznego :-)



Deser z dodatkiem...soku z buraka.

Owocowe desery na zimno.

Przepisy na desery z żelatyną.
Przygotowujemy sok z buraka.


MerkenMerken
MerkenMerken
MerkenMerken

6 komentarzy:

  1. No tak, salceson to już masz, czas na kaszankę :)
    Właśnie myślałam nad ciastem na niedzielę. Czy myślisz, ze nasza poczciwa W-Ztka (pamiętasz wuzetki?) byłaby dobra z tym kremem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Wiollu chyba nie, potraktowalabym to raczej jako deserek. Do wuzetki to najlepsza bita smietana, albo krem budyniowy( gesty budyn utarty z maslem). Rozowe ptasie mleczko jest dosc ciezkie i nie klei sie tak masa budyniowa. Chociaz...Ludzie robia rozne eksperymenty :-)

      Usuń
    2. Wiesz co? Jest tu tzw. PannaCotta - zrobię eksperyment i zmiksuję ją z bitą śmietanką, albo mascarpone, zobaczę :) Wuzetka w wersji włoskiej musi być!
      Saluti

      Usuń
  2. Swietny pomysl, ciekawa jestem jak wyjdzie. Najwazniejsze zeby bylo slodkie, to bedzie smakowac :-)
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń