Różowe ptasie mleczko z malinami. Edyta Guhl. |
Lekki,
delikatny deser, łatwy do przyrządzenia i co najważniejszy-
zdrowy, ponieważ nie zawiera żadnych chemicznych substancji
barwiących. Pewnie zastanawiacie się, skąd więc ten intensywny
różowy kolor? Moim ulubionym warzywem jest...burak ćwikłowy i
przemycam go do wszystkich posiłków. O walorach buraka ćwikłowego
można długo pisać. Jest w nim wiele potasu, magnezu, żelaza,
kwasu foliowego, witaminy A. Obniża ciśnienie krwi, ma właściwości
bakteriobójcze i przeciwnowotworowe, jest lekkostrawny i
niskokaloryczny, dlatego powinien gościć na naszych stołach jak
najczęściej. Pisałam wam juz o przepysznym, genialnym, wprost
idealnym smarowidle do chleba z buraka, serka i soku cytrynowego. A
ostatnio wykorzystuję buraka do...deserów. Przepyszne jest bardzo
modne ostatnio czekoladowe ciasto z burakiem, a dzisiaj podam Wam
przepis na pyszne ptasie mleczko na letnie przyjęcia. Przygotowałam
je w foremce- keksówce wyłożonej folią spożywczą, ale nie
jestem z efektu wizualnego specjalnie zadowolona. Rodzina nazwała
ten różowy deser salcesonem i jeśli chcecie tego uniknąć,
proponuję inne foremki, może małe muffinki, albo zwykłą okragłą
tortownicę. Chociaż taki różowy salceson też ma swćj urok :-)
Serdecznie
zapraszam.
Różowe ptasie mleczko z malinami:
Składniki:
6
płatków żelatyny
250
ml słodkiej śmietany
duży
jogurt naturalny( 500 ml)
50
g cukru
50
ml soku z surowego buraka
1
cukier wanilinowy
50
g malin mrożonych( mogą też być świeże)
Przygotowanie:
1.
Najlepiej najpierw przygotować sok z buraka. Buraka średniej
wielkości, umyć, obrać i wrzucić do sokowirówki. W przepisie
podaję 50 ml soku, naturalnie możecie dodać go wiecej, aż
uzyskacie kolor, który najbardziej się Wam podoba.
2.
Następnie przygotowujemy foremkę. Użyłam zwykłej keksówki do
ciasta i wyłożyłam ją folią spożywczą.
3.
Platki żelatyny namoczyć, gdy napęcznieją wycisnąć z nadmiaru
wody. W garnuszku podgrzać sok z buraka, wrzucić żelatynę i
rozpuścić w soku mieszając. Uwaga: żelatyny już nie gotujemy.
Dodajemy mniej więcej łyżkę jogurtu naturalnego, mieszamy i
nastepnie dodajemy resztę jogurtu. Śmietanę ubijamy, pod koniec
ubijania dodajemy cukier i cukier wanilinowy, mieszamy i dodajemy do
jogurtu. Jeśli kolor nie jest dość intensywny można dodać
jeszcze trochę soku z buraka.
4.
Połowę masy nakładamy do formy wyłożonej folią, kładziemy
maliny i przykrywamy resztą masy. Wstawiamy do lodówki na
przynajmniej 4 godziny. Gdy zastygnie, wyjmujemy z formy i ostrożnie
ściagamy folię. Można udekorować kleksami bitej śmietany,
malinami.
Smacznego
:-)
Deser z dodatkiem...soku z buraka. |
Owocowe desery na zimno. |
Przepisy na desery z żelatyną. |
Przygotowujemy sok z buraka. |
No tak, salceson to już masz, czas na kaszankę :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie myślałam nad ciastem na niedzielę. Czy myślisz, ze nasza poczciwa W-Ztka (pamiętasz wuzetki?) byłaby dobra z tym kremem?
Oj Wiollu chyba nie, potraktowalabym to raczej jako deserek. Do wuzetki to najlepsza bita smietana, albo krem budyniowy( gesty budyn utarty z maslem). Rozowe ptasie mleczko jest dosc ciezkie i nie klei sie tak masa budyniowa. Chociaz...Ludzie robia rozne eksperymenty :-)
UsuńWiesz co? Jest tu tzw. PannaCotta - zrobię eksperyment i zmiksuję ją z bitą śmietanką, albo mascarpone, zobaczę :) Wuzetka w wersji włoskiej musi być!
UsuńSaluti
Swietny pomysl, ciekawa jestem jak wyjdzie. Najwazniejsze zeby bylo slodkie, to bedzie smakowac :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
ale super ma kolorek !
OdpowiedzUsuńBuraczkowy :-)
Usuń