co
robi kulinarny bloger w czwartkowy poranek? Bladym świtem piecze
drożdżowe bułki na śniadanie. Rumiane, pachnące i mięciutkie.
Drożdżowe ślimaki z makiem. Ślicznie zakręcone. Makowe bułeczki można jeść zarówno na słono jak i na słodko. Z pomidorem,
serem, dżemem lub miodem. Chociaż ja należę do ludzi, którzy
jedzą żółty ser z dżemem. I długo nie wiedziałam, że to może
być dla kogoś dziwne. A jak To jest z Wami? Macie jakieś
szczególne upodobania? Ziemniaki podsmażone z makaronem? Zupa
kartoflana z musem jabłkowym? Banany w zupie? A może coś innego?
Drożdżowe ślimaki z makiem:
Składniki:
250
ml mleka
14
g drożdży
1
łyżka cukru
500
g mąki
100
g masła
2
jajka
szczypta
soli
1
żółtko
1-
2 łyżki maku
trochę
mąki do podsypania stolnicy
Wykonanie:
1.
Drożdże pokruszyć i wrzucić do miski. Dodać łyżkę cukru i
wlać letnie mleko. Posypać mąką, około 3 łyżek. Nakryć
ściereczką i postawić w ciepłym miejscu na około 10 minut, żeby
drożdże ruszyły.
2.
Następnie dodać masło, 2 jajka, szczyptę soli i resztę mąki.
Wyrobić ciasto, aż zaczną się robić pęcherzyki powietrza. Znowu
nakryć i zostawić na 30 minut, żeby ciasto ruszyło. Znowu
zagnieść i zostawić pod nakryciem, aż ciasto podwoi swoją
objętość.
3.
Następnie ciasto rozwałkować i pokroić na 14 pasków jednakowej
szerokości. Każdy pasek zwinąć w ślimaka. Położyć na foremkę
i nakryć ściereczką na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować
rozbełtanym żółtkiem i posypać makiem. Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut na złoto.
Można
zrobić podwójna porcję ciasta i upiec jeszcze malutkie bułeczki z
każdym rodzajem owoców, świeżych i mrożonych.
Jakie boskie ślimaczki :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo :)
Usuńale pyszne i rumiane
OdpowiedzUsuńDziekuje i pozdrawiam :)
Usuń