Moje
ulubione ciasto z maślanką. Zazwyczaj piekę je tylko z
migdałową skorupką. Dzisiaj w wydaniu owocowym z dodatkiem
porzeczek. Jest bardzo smaczne. Upiekłam je w sobotę wieczorem na
niedzielną popołudniową kawkę, ale już na śniadaniu
jedliśmy ostatnie kawałki. Smakiem przypomina mi ciasto drożdżowe,
jest jednak o wiele prostsze do zrobienia. Spróbujcie sami :-)
Ciasto
z maślanką:
Składniki:
3
jajka
250g
drobnego cukru
paczuszka
cukru wanilinowego
400g
mąki
1
proszek do pieczenia
300g
maślanki
na wierzch:
szklanka
czerwonej porzeczki
100g
siekanych migdałów
50g
cukru
100g
masła
200 ml słodkiej śmietany
1. Użyłam dość dużej kwadratowej foremki.
Formę
tradycyjnie wykładam papierem do pieczenia i nagrzewam piekarnik.
2.
Jaja, cukier, cukier wanilinowy mieszamy, dodajemy mąkę przesianą
z proszkiem do pieczenia, powoli wlewamy maślankę. Mieszamy i
ciasto wlewamy do przygotowanej formy. Posypujemy porzeczką (
oczyszczoną ;-), cukrem i siekanymi migdałami. Ciasto pieczemy w
temperaturze 200 stopni ok.20 minut, aż nabierze złotej barwy i wtedy ciasto wyjmujemy z piekarnika.
3.
Śmietanę zagotowujemy z masłem i polewamy po cieście. Smacznego
:-)
Very nice-Laila
OdpowiedzUsuńThanks Laila :-)
OdpowiedzUsuń