Cookies

02.08.2015

Ciasto z maślanką- Buttermilchkuchen

Moje ulubione ciasto z maślanką.  Zazwyczaj piekę je tylko z migdałową skorupką. Dzisiaj w wydaniu owocowym z dodatkiem porzeczek. Jest bardzo smaczne. Upiekłam je w sobotę wieczorem na niedzielną popołudniową kawkę, ale już na śniadaniu jedliśmy ostatnie kawałki. Smakiem przypomina mi ciasto drożdżowe, jest jednak o wiele prostsze do zrobienia. Spróbujcie sami :-)

Ciasto z maślanką:


Składniki:

3 jajka
300g drobnego cukru
paczuszka cukru wanilinowego
400g mąki
1 proszek do pieczenia
300g maślanki

na wierzch:
szklanka czerwonej porzeczki
100g siekanych migdałów
50g cukru 
100g masła
200 ml słodkiej śmietany 

1. Użyłam dość dużej kwadratowej foremki.
Formę tradycyjnie wykładam papierem do pieczenia i nagrzewam piekarnik.
2. Jaja, cukier, cukier wanilinowy mieszamy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, powoli wlewamy maślankę. Mieszamy i ciasto wlewamy do przygotowanej formy. Posypujemy porzeczką ( oczyszczoną ;-), cukrem i siekanymi migdałami. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni ok.20 minut, aż nabierze złotej barwy i wtedy ciasto wyjmujemy z piekarnika.

3. Śmietanę zagotowujemy z masłem i polewamy po cieście. Smacznego :-)




Kommentare: