2 sie 2015

Ciasto z maślanką- Buttermilchkuchen.

Moje ulubione ciasto z maślanką.  Zazwyczaj piekę je tylko z migdałową skorupką. Dzisiaj w wydaniu owocowym z dodatkiem porzeczek. Jest bardzo smaczne. Upiekłam je w sobotę wieczorem na niedzielną popołudniową kawkę, ale już na śniadaniu jedliśmy ostatnie kawałki. Smakiem przypomina mi ciasto drożdżowe, jest jednak o wiele prostsze do zrobienia. Spróbujcie sami :-)


Ciasto z maślanką:



Składniki:

3 jajka
300g drobnego cukru
paczuszka cukru wanilinowego
400g mąki
1 proszek do pieczenia
300g maślanki

na wierzch:

szklanka czerwonej porzeczki
100g siekanych migdałów-niekoniecznie
50g cukru
100g masła
mały kubeczek słodkiej śmietany 

Użyłam dość dużej kwadratowej foremki i tym razem ciasto nie urosło bardzo wysokie. Sprawdzę jeszcze jej wielkości i Wam dopiszę.

Formę tradycyjnie wykładam papierem do pieczenia i nagrzewam piekarnik.
Jaja, cukier, cukier wanilinowy mieszamy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, powoli wlewamy maślankę. Mieszamy i ciasto wlewamy do przygotowanej formy. Posypujemy porzeczką ( oczyszczoną ;-)) i siekanymi migdałami. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni ok.20 minut. Aż nabierze złotej barwy. Ciasto wyjmujemy z piekarnika.
 Śmietanę zagotowujemy z masłem i polewamy po cieście. Smacznego :-)




2 komentarze: