Francuska
tarta pomarańczowa to odwracane ciasto, które koniecznie trzeba
spróbować. Mocno pomarańczowe, dziecinnie proste w wykonaniu, a w
smaku przypomina magdalenki Prousta. Przynajmniej tak sobie możemy
wyobrazić. Delikatne, mięciutkie, pachnące masełkiem, z dużą
ilością cukru, ale nie za słodkie. Najkrócej można te tartę opisać jednym zdaniem: jest taka francuska. Jeśli nie macie
pomarańczy, można wziąć cytryny, grejpfruta albo nawet ananasa.
Koniecznie trzeba ją upiec przynajmniej raz z pomarańczami. A ten
zapach który jeszcze długo utrzymuje się w powietrzu jest
nieporównywalny. Masełko, cytrusy, coś bardzo smacznego...
Gorąco
polecam Wam francuska tartę i jestem ciekawa, czy też zaliczycie ją
do swoich ulubionych ciast.
Francuska
tarta pomarańczowa:
Składniki:
220
g masła
4
jajka
220
g cukru
250
g mąki
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
2
cytryny
3
pomarańcze
5
łyżek cukru
Wykonanie:
1.
Masło rozpuścić w rondelku. Jajka ubić z cukrem na pianę. Dodać
mąkę, proszek do pieczenia, sok z dwoch cytryn i roztopione masło.
Wymieszać.
2.
Okrągłą foremkę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia. 3
łyżki cukru wysypać na papier. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i
pokroić w krążki około 0,5-0,8 cm. Rozłożyć na papierze i
posypać 2 łyżkami cukru. Ciasto wylać na pomarańcze, wyrównać
łyżką i piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut w 180
stopniach. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto wyjąć razem z
papierem z foremki, obrócić i ostrożnie zdjąć papier. Gotowe,
smacznego :-)
Edyta
Edyta
Zrodlo przepisu: Aurelie Bastian
Takie ciasto kojarzy mi się ze świętami bożonarodzeniowymi. Zapiszę sobie przepis!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Bardzo smaczna, polecam :-)
UsuńO matko, toż to trzeba zrobić choćby dla radości oczu - jest tak słoneczne i śliczne. Zgaduję, że pachnie nie mniej pięknie... Poprawa nastroju pewnie gwarantowana jeszcze zanim ugryzie się pierwszy kęs!
OdpowiedzUsuń