Ciasto z herbatników, z owocami i pomarańczową galaretką. |
Pyszne ciasto bez pieczenia. Edyta Guhl. |
Pyszne
ciasto z herbatników z galaretką pomarańczową i domowym kremem
budyniowym nie należy do ciast pracochłonnych. Pomysł na ciasto
znalazłam w Mikserze na Kulinarnym na blogu: Przepisy Kulinarne ze zdjęciami, krem jest z przepisu na ciasto rafaello, a pod galaretką
jest warstwa pokrojonych bananów i pomarańczy. Bardzo lubię takie
przepisy na ciasta, a ponieważ mój piekarnik ostatnio bardzo
kaprysi, więc niech sobie trochę odpocznie. W mojej długiej
historii wynajmowania mieszkań miałam już dwa popsute piekarniki i
nie bardzo chciałabym, żeby to się znowu zdarzyło, szczególnie gdy piszę na blogu.
W
ferworze przeprowadzki nie sprawdziłam funkcjonalności piekarnika,
ponieważ kuchnia była zadbana i wszystko, aż lśniło. Niestety,
już kilka dni po ,,wprowadzce“ z obu stron piekarnika smętnie
wisiały gumowe tasiemki: uszczelki. M nie chciał nie umiał tego
naprawić i trzeba było bardzo uważać, żeby tych tasiemek nie
przyciąć drzwiami zmywarki, która pechowo stała tuż obok.
W
drugim mieszkaniu meble kuchenne wraz ze sprzętami odkupiłam dość
tanio od poprzedniego wynajmującego. Szybko się okazało, że tanio
nie zawsze znaczy dobrze. Drzwi od lodówki nie domykały się,
znajomy problem: gumowe uszczelki. Z czterech palników kuchenki
działały tylko dwa, a piekarnik z powodzeniem mógłby robić za
stojącą lampę, świecił, ale nie grzał.
Do
dziś alergicznie reaguję na kaprysy piekarnika. Gdy gaśnie lampka
wpadam w panikę, że już nigdy się nie zaświeci, że to ostatni
raz. Ostatnio ciasto upiekło się dość nierówno, więc nie jest
dobrze. Trzeba chuchać na gorące... czy raczej na zimne? Jakoś tak
to było, więc dzisiaj ciasto na zimno. Zapraszam :-)
Ciasto z pomarańczową galaretką. |
Ciasto z herbatników z owocami i pomarańczową galaretką, bez pieczenia:
Składniki:
48
maślanych herbatnikow: 3 warstwy po 16 herbatników
2
banany
trochę
soku z cytryny do pokropienia bananów, żeby nie ciemniały
1
pomarańcza
2
galaretki: zobacz tutaj
Krem:
750
ml mleka
200
g cukru
1
cukier wanilinowy
3
żółtka
3
łyżki mąki ziemniaczanej
3
maki pszennej
200
g masła miękkiego
Wykonanie:
1.
Zacznę od kremu. Przygotowuje go jak budyń:
500
ml mleka, 200 g cukru i cukier wanilinowy zagotować.
2.
Do pozostałych 250 ml mleka dodać 3 żółtka i zamieszać. Dosypać
obie mąki i zamieszać.
3.
Gotujące się mleko zdjąć z palnika. Powoli wlewać żółtka
zmieszane z mąkami i stale mieszając krótko zagotować( około
minuty). Postepować jak przy gotowaniu budyniu. Ostudzić.
3.
Masło utrzeć. Dodawać ostudzony budyń po łyżce i dobrze utrzeć,
zanim dodamy następną łyżkę.
4.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem, żeby nic się nie
przykleiło i forma pozostała czysta. Ciastka układamy na papierze,
smarujemy pierwszą warstwę kremu, przykrywamy kolejną warstwą
ciastek, smarujemy drugą warstwę kremu, znowu ciasta i krem. Banany
kroimy w plastry, kropimy sokiem z cytryny i układamy na kremie.
Pomarańcze kroimy na małe kawałki i układamy pomiędzy bananami.
Galaretki gotujemy według przepisu, ja użyłam mniej wody, ponieważ
lubię kiedy galaretka jest taka twarda. Gdy galaretka zaczyna tężeć,
wykładam ją łyżką na owoce.
Ciasto
stawiamy do zimnego, najlepiej całą noc, a następnego dnia kroimy
na małe kawałki i podajemy. Smacznego :-)
Ciasto na herbatnikach. Edyta Guhl. |
Ciasto najlepiej jest kroić, gdy jest dobrze schłodzone. |
Ciasto może zrobić nawet dziecko :-) |
To tyle, smacznego i do następnego razu,
Edyta :-)
Bardzo fajny przepis :) zrobiłaś mi smaka :) ciasto wyglada bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJest pycha :-) Pozdrawiam :-)
UsuńOstatnio nie chce mi się piec więc idealny przepis
OdpowiedzUsuńDziekuje Tereniu( troche pozno odpowiadam :))
UsuńWygląda pycha Edita!
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie, ciesze sie :)
Usuń