Jeden przepis na dwa rodzaje ciastek:
Skladniki:
200 g miękkiego masla
200 g cukru
5 zoltek
400 g maki
konfitura lub dzem z czarnej porzeczki
Na beze:
5 bialek
200 g cukru pudru
200 g mielonych orzechow
Dodatkowo: slonecznik
Wykonanie:
1. Maslo, cukier i zoltka dobrze utrzec na piane. Dodac make i zagnieść ciasto. Zawinac w folie spozywcza i wstawić do lodówki na godzine.
2. Foremke do ciasta( 30 na 20) wylozyc papierem do pieczenia. Czesc ciasta rozwalkowac i wylozyc foremke. Z pozostałej czesc ciasta będziemy wycinac gwiazdki. Ciasto na blaszce smarujemy konfitura.
3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Bialka ubijamy na sztywna piane, dodajemy cukier puder i orzechy. Mieszamy i równomiernie wykładamy na konfiturę. Pieczemy w 180 stopni około 30 minut. Po upieczeniu ciasto chwile studzimy i jeszcze cieple, kroimy na kawałki.
4. Pozostale ciasto rozwalkujemy i wycinamy male gwiazdki. Posypujemy ziarenkami słonecznika i lekko wciskamy w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut na zloto. Smacznego!
Gwiazdki wyglądają idealnie świątecznie:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Dziekuje serdecznie i pozdrawiam :-)
Usuń