Cookies

5 cze 2016

Jabłecznik z budyniem

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

Szarlotkę lub jabłecznik piekę najczęściej jesienią, wtedy jabłka są dojrzałe i przepięknie pachną. Najsmaczniejsze są ciasta z Antonówką, ale inne stare odmiany też dobrze smakują, najgorzej wychodzą ciasta z woskowanymi jabłkami z Nowej Zelandii lub Południowej Afryki. Podobno jabłko do ciasta powinno byc twarde i kwaskowe. I takie sa moje jabłuszka zimowe w dzisiejszym cieście. Do tego delikatna warstwa budyniu, pycha. Dzisiejszy przepis zaliczyłabym do klasyków. Zawsze się udaje i wszystkim smakuje, jest proste do zrobienia, bez żadnych dziwactw, czy egzotycznych składników. Gdy piekłam je pierwszym razem, zastanawiałam się, czy wyjdzie bez wczesniejszego schłodzenia ciasta. Także wylanie gorącego budyniu na surowe ciasto wydawało mi się dość ryzykowne. Zupełnie niepotrzebnie. Ciasto zawsze się udaje i szybko znika. Smacznego :-)
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

Jabłecznik z budyniem:


Składniki:

600 g mąki
2, 5 łyżeczki do pieczenia
szklanka cukru
200 g masła lub margaryny
5 żółtek
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 budynie śmietankowe z cukrem
1 litr mleka
1 kg jabłek
cynamon
1 cukier wanilinowy
tłuszcz i bułka tarta do formy
2 łyżki cukru pudru do posypania

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Foremkę o wymiarach 25 na 33 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
2. Mąke, proszek do pieczenia, cukier, maslo, żółtka i kwasną śmietanę zagnieść na kruche ciasto i podzielić na dwie części. Jedną cześć rozwałkować i położyć na foremkę do ciasta.
3. Jabłka obrać i pokroić na plastry. Położyć dość ciasno na ciasto. Posypać cukrem wanilinowym i cynamonem.
4. Trzy budynie ugotować w litrze mleka. Budyń delikatnie wylać na jabłka. Drugi kawałek ciasta rozwałkować i przykryć budyń.
5. Piec około godziny w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Można udekorować kolorowymi cukierkami lub żelkami.
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com




3 komentarze: