Jabłecznik z budyniem:
Składniki:
600 g mąki
2, 5 łyżeczki do
pieczenia
szklanka cukru
200 g masła lub margaryny
5 żółtek
3 łyżki kwaśnej
śmietany
3 budynie śmietankowe z
cukrem
1 litr mleka
1 kg jabłek
cynamon
1 cukier wanilinowy
tłuszcz i bułka tarta do
formy
2 łyżki cukru pudru do
posypania
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzać do
temperatury 175 stopni. Foremkę o wymiarach 25 na 33 cm wysmarować
tłuszczem i posypać bułką
tartą.
2. Mąke,
proszek do pieczenia, cukier, maslo, żółtka i kwasną
śmietanę zagnieść na kruche ciasto i podzielić na dwie części.
Jedną
cześć rozwałkować i położyć na foremkę do ciasta.
3. Jabłka obrać i
pokroić na plastry. Położyć dość ciasno na ciasto. Posypać
cukrem wanilinowym i cynamonem.
4. Trzy budynie ugotować
w litrze mleka. Budyń delikatnie wylać na jabłka. Drugi kawałek
ciasta rozwałkować i przykryć budyń.
5. Piec około godziny w
temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Można
udekorować kolorowymi cukierkami lub żelkami.
Wow! Już czuję jego zapach! :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny, trzeba przyznac :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Bardzo lubię takie ciacha z jabłkiem.
OdpowiedzUsuń