Tyle
jeszcze jest do zrobienia w przedświątecznej gonitwie. Upiec
ciasto, zrobić zupę grzybową, ubrać choinkę, zapakować
prezenty. W kuchni stoi sterta brudnych naczyń, w wannie pływa
karp, którego nikt nie chce jeść, bo ma takie mądre oczka, a na
imię Karol. Wszystko jest takie inne, odświętne. Biały obrus,
kolorowe bombki, dekoracje. I ten zapach pieczonych pierników,
makowca, drożdżowego ciasta. Prawdziwa magia Świąt.
Pierogi z makiem: 30
Ciasto:
300 g mąki pszennej
20 g masła
125 ml gorącej wody
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie makowe:
200 g suchego maku
0, 5 l wody
50 g masła
1 łyżka miodu
3 łyżki cukru
1 łyżka kandyzowanej
skórki pomarańczowej
1 żółtko
Przygotowanie:
1. Nadzienie makowe:
Mak umyć, wypłukać i
namoczyć na noc. Następnego dnia odlać wodę, a mak zmielić
3-krotnie maszynką do mielenia. W rondelku rozpuścić masło,
dodać zmielony mak, miód i kandyzowaną skórkę. Wymieszać,
ostudzić. Do zimnej masy dodać żółtko i wymieszać.
2. Ciasto na pierogi: Mąkę
przesiać do miski i zrobić wgłębienie. Masło rozpuścić w
gorącej wodzie i stopniowo dodać do mąki. Zamieszać, dodać jajko
i sól. Zagnieść na elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć
na pół godziny.
3. Ciasto rozwałkować na
stolnicy i szklanką wykrajać kółka. Na środek kłaść około
łyżeczki nadzienia makowego i dobrze sklejać brzegi.
4. Zagotować ok. 3 l wody
i wrzucić 15 pierogów. Ostrożnie zamieszać, żeby nie przywarły
do dna. Kiedy wypłyną na powierzchnię pogotować jeszcze 2- 3
minuty i wyjąć cedzakową łyżką. Podobnie ugotować pozostałe
pierogi. Smacznego!
Ceramika Boleslawiecka na targu w Görlitz. |
Rzemieslnicy przy pracy. |
Jarmark Bożonarodzeniowy
w Görlitz.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDziekuje i pozdrawiam :-)
Usuń