Francuska
tarta z gruszka i serem roguefort to szybki i sprawdzony przepis na
każdą imprezę. Kruche ciasto francuskie, soczysta gruszka, kremowy
ser i ziołowy smak tymianku. I żeby już było całkiem dekadencko,
przed podaniem tartę polewamy płynnym miodem. Ciasto francuskie
odkryłam ostatnio na nowo. Kolejny raz zachwycam się jak szybko i
łatwo można z niego coś przyrządzić. Oczywiście mówię o
cieście kupowanym. Wiadomo jak pracochłonne jest zrobienie samemu
ciasta fracuskiego. I chylę glowę przed wszystkimi, którzy je
robią. Chapeau! Tylko Wam szepnę na ucho, mi szkoda byłoby czasu,
zwłaszcza, że gotowe ciasto jest całkiem smaczne. Ale każdy ma
swoje priorytety.
Ciasto
francuskie genialnie się sprawdza, gdy mają wpaść goście. Bardzo
szybko można z niego wyczarować smakołyki i chyba każdy będzie
zadowolony. Znam dużo różnych przepisów z ciastem francuskim,
którymi chciałabym się z Wami podzielić. Na dobry poczatek mam
trzy przepisy, a dzisiaj tarta z gruszką. Użyłam dość twardych
gruszek z kompotu, nawet nie obierałam ich ze skórki, tylko
pokroiłam w wachlarzyki. Do tego ser z pleśnią, orzeszki piniowe i
gotowe. Serdecznie zapraszam :-)
Francuska tarta z gruszką i serem roguefort :
Składniki:
1
ciasto francuskie( użyjemy tylko połowy ciasta, co można upiec z
drugiej połówki podam w następnym poście)
łyżeczka
oliwy
2
gruszki( mogą być z kompotu, tylko nie za miękkie)
100
g sera z niebieską pleśnią( roquefort)
parę
gałazek tymianku
garść
orzeszków piniowych
ewentualnie
2 łyżeczki płynnego miodu
Wykonanie:
1.
Odcinamy kawałek ciasta francuskiego wielkości foremki do
pieczenia np. taka i
wykładamy foremkę. Jak wykorzystać resztę ciasta w następnym poście.
Robimy mały brzeżek, najwyżej 1 cm, żeby ciasto nie było za
wysokie. Ciasto smarujemy oliwą.
2.
Gruszki ze skórką przecinamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne i
kroimy w cienkie plastry. Nie docinamy ich do konca, więc powstają
wachlarzyki. Układamy na cieście.
3.
Ser kroimy w kawałeczki lub po prostu kruszymy i rozładamy po
całej tarcie. Posypujemy orzeszkami piniowymi i tymiankiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 18-20
minut na złoty kolor. Smacznego!
4.
Przed podaniem można polać miodem.
Francuska tarta najlepiej smakuje we francuskim klimacie. Zapraszam na spacer
po Bouillon. Prawie jak we Francji :-)
Bouillon w Belgii |
Ale świetna tarta:) W zasadzie mogłabym napisać za Twoimi słowami, bo myślę tak samo - rewelacyjne połączenie, doskonałe na imprezę. Super!
OdpowiedzUsuńDziekuje :-) Na impreze i na codzien, prosta i smaczna. Pozdrawiam :-)
UsuńDodatek kwaśnej śmietany robi robotę!
OdpowiedzUsuń