Cookies

9 maj 2018

Francuska tarta z gruszką i serem roguefort


Francuska tarta z gruszka i serem roguefort to szybki i sprawdzony przepis na każdą imprezę. Kruche ciasto francuskie, soczysta gruszka, kremowy ser i ziołowy smak tymianku. I żeby już było całkiem dekadencko, przed podaniem tartę polewamy płynnym miodem. Ciasto francuskie odkryłam ostatnio na nowo. Kolejny raz zachwycam się jak szybko i łatwo można z niego coś przyrządzić. Oczywiście mówię o cieście kupowanym. Wiadomo jak pracochłonne jest zrobienie samemu ciasta fracuskiego. I chylę glowę przed wszystkimi, którzy je robią. Chapeau! Tylko Wam szepnę na ucho, mi szkoda byłoby czasu, zwłaszcza, że gotowe ciasto jest całkiem smaczne. Ale każdy ma swoje priorytety.
Ciasto francuskie genialnie się sprawdza, gdy mają wpaść goście. Bardzo szybko można z niego wyczarować smakołyki i chyba każdy będzie zadowolony. Znam dużo różnych przepisów z ciastem francuskim, którymi chciałabym się z Wami podzielić. Na dobry poczatek mam trzy przepisy, a dzisiaj tarta z gruszką. Użyłam dość twardych gruszek z kompotu, nawet nie obierałam ich ze skórki, tylko pokroiłam w wachlarzyki. Do tego ser z pleśnią, orzeszki piniowe i gotowe. Serdecznie zapraszam :-)



Francuska tarta z gruszką i serem roguefort :


Składniki:

1 ciasto francuskie( użyjemy tylko połowy ciasta, co można upiec z drugiej połówki podam w następnym poście)
łyżeczka oliwy
2 gruszki( mogą być z kompotu, tylko nie za miękkie)
100 g sera z niebieską pleśnią( roquefort)
parę gałazek tymianku
garść orzeszków piniowych
ewentualnie 2 łyżeczki płynnego miodu

Wykonanie:
1. Odcinamy kawałek ciasta francuskiego wielkości foremki do pieczenia np. taka i wykładamy foremkę. Jak wykorzystać resztę ciasta w następnym poście. Robimy mały brzeżek, najwyżej 1 cm, żeby ciasto nie było za wysokie. Ciasto smarujemy oliwą.
2. Gruszki ze skórką przecinamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry. Nie docinamy ich do konca, więc powstają wachlarzyki. Układamy na cieście.
3. Ser kroimy w kawałeczki lub po prostu kruszymy i rozładamy po całej tarcie. Posypujemy orzeszkami piniowymi i tymiankiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 18-20 minut na złoty kolor. Smacznego!
4. Przed podaniem można polać miodem.


* jeśli lubicie ser kozi można wymieszać go z kwaśną śmietaną i zastapić ser roquefort





Francuska tarta najlepiej smakuje we francuskim klimacie. Zapraszam na spacer po Bouillon. Prawie jak we Francji :-)

Bouillon w Belgii








3 komentarze:

  1. Ale świetna tarta:) W zasadzie mogłabym napisać za Twoimi słowami, bo myślę tak samo - rewelacyjne połączenie, doskonałe na imprezę. Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :-) Na impreze i na codzien, prosta i smaczna. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Dodatek kwaśnej śmietany robi robotę!

    OdpowiedzUsuń