Pyszne, zabawne ciasteczka słoneczniki. Z dwukolorowego ciasta rozpływającego się w ustach. Z dodatkiem ziarenek słonecznika, ale możecie też dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy, albo cytryny.
Śliczne, optymistyczne sloneczka, które cieszą oko i poprawią humor. Fajnie nadają się na lepienie z dziećmi, ponieważ wbrew pozorom są łatwe do zrobienia. I co najważniesze, nie trzeba kupować nowych foremek, żeby upiec takie wesołe ciastka.
Wystarczy tłuczek do miesa, żeby zrobić wzór kratki. A jeśli nie masz tłuczka, nakrysuj kratkę zwykłym nożem. Tak jak np. w przepisie na ciasteczka szyszki. Takie ciastka słoneczniki można wziąć ze sobą do pracy i pogryzać w wolnym czasie. Posmakują wszystkim!
Śliczne, optymistyczne sloneczka, które cieszą oko i poprawią humor. Fajnie nadają się na lepienie z dziećmi, ponieważ wbrew pozorom są łatwe do zrobienia. I co najważniesze, nie trzeba kupować nowych foremek, żeby upiec takie wesołe ciastka.
Wystarczy tłuczek do miesa, żeby zrobić wzór kratki. A jeśli nie masz tłuczka, nakrysuj kratkę zwykłym nożem. Tak jak np. w przepisie na ciasteczka szyszki. Takie ciastka słoneczniki można wziąć ze sobą do pracy i pogryzać w wolnym czasie. Posmakują wszystkim!
Ciasteczka słoneczniki:
Składniki:200 g miękkiego masła
140 g cukru
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
1 szczypta soli
300 g mąki
2 łyżki kakao
1 łyżka mleka
ewentualnie kilka kropli likieru typu amaretto lub rumu
1- 2 łyżki ziarenek słonecznika
dodatkowo: mąka do podsypania, mała szklaneczka, tłuczek do mięsa
Wykonanie:
1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Dodać jajko i szczyptę soli i dalej ucierać.
3. Wsypać makę po łyżce, a na koniec zagnieść ciasto rękami.
4. Podzielić ciasto na dwie części, jedna powinna być trochę wieksza. Większa część zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
5. Do mniejszego kawałka ciasta dodać kakao i łyżkę mleka. Zagnieść na jednorodne ciasto. Można też dodać likier lub ewentualnie olejek zapachowy. Wsypać ziarna słonecznika i ciasto szybko zagnieść. Wstawić do lodówki i oba kawałki chłodzić przez 60 minut lub dłużej.
6. Z obu ciast odrywać małe kawałki i formować kulki. Kulki z ciemnego ciasta powinny być trochę mniejsze.
7. Dno małej szklaneczki zanurzać w mące i dociskać każdą jasną kulkę, tak aby powstał taki grubszy placek.
8. Na środek każdego jasnego,,placka“ kłaść ciemną kulkę.
9. Następnie tłuczkiem do mięsa docisnąć ciemną kulkę, tak aby powstała kratka.
Cudne
OdpowiedzUsuńrewelacyjne te ciasteczka
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie schrupała bym kilka ciasteczek.
OdpowiedzUsuń