Cookies

15 kwi 2021

Szwajcarskie Chrebeli, czyli Pospolity Marcepan

przepis-na-szwajcarskie-chrebeli-czyli-pospolity-marcepan

Szwajcarskie Chrebeli, czyli Pospolity Marcepan- podobno, albo się je kocha, albo nienawidzi. Ja zdecydowanie należę do fanów tych anyżkowych ciasteczek. Chrupiących z wierzchu i miękkich w środku, leciutkich i pięknie pachnących anyżkiem. O pięknym, jasnym kolorze i charakterystycznej formie. Szwajcarzy podają je do kawy, herbaty, wina i piwa. Bardzo smaczne, ale uwaga na zęby przy pierwszym zetknięciu z tym chrupiącym ciasteczkiem. Podobno najlepiej jest odłamać kawałeczek i trzymać w ustach jak karmelowy cukierek, aż się rozpuści. Albo po prostu zamaczać w kubku kawy.

Słowo chrebeli, czyli Chräbeli oznacza w gwarze pazury zwierzęce: kota, psa lub szpony ptaków. I rzeczywiście te anyżkowych ciasteczek trochę tak wygladają. 

W dawnych czasach ten anyżkowy wypiek zastępował drogi marcepan, niedostępny dla pospolitej ludności. W ksiażkach kucharskich z 17 wieku znajdziemy przepisy na anyżkowe ciasteczka pod nazwą: Powszechny Marcepan, Marcepan chłopów lub Jajeczny marcepan. Zamiast drogich migdałów do ciasta dodawano białą makę. I w zależności od przepisu odrobinę soku z cytrynu lub wiśniowej wodki( białej). Podobno, aby zabić nieprzyjemny zapach jajek. A słowko marcepan w nazwie dodawało temu wypiekowi szlachetności i szerokiego zainteresowania wśród pospólstwa.

Podstawowe ciasto na chrebeli składa się z jajek, maki i cukru. Czasami zamiast zwykłego cukru dodaje się cukier puder. A we francuskojęzycznej części Szwajcarii w przepisach pojawia się masełko. Podobno prawdziwe chrebeli nie mogą zawierać ani grama proszku do pieczenia. 

Anyżkowe chrebeli są popularne w Szwajcarii w okresie Bożego Narodzenia. A w Baden, mieście w kantonie Aargau sprzedawane są przez cały rok. Pięknie opakowane w badenskich kolorach: czerwonym, białym i czarnym. Specjalnie dla turystów jako słodka pamiątka z podróży do tego miasta. A ponieważ trochę to potrwa, zanim znowu zaczniemy zwiedzać swiat, można je łatwo upiec samemu.

najlepsze-ciasteczka-ze-szwajcarii

Jak uformować charakterystyczny kształt chrebeli?

Podobno są dwie metody formowania ciasteczek. Jedna to wałeczki, ktore kroimy na 5 cm kawałeczki i nacinamy ostrym nożem. Inna to małe kulki z ciasta, które spłaszczamy i formujemy łezkę. Dalej tak samo nacinamy ją nożem 2- 3 razy. I dodatkowo okręcamy wokół kciuka, aby miała lekko zagięty kształt.

Ważne jest, aby ciastka przed wstawieniem do piekarnika poleżakowały przynajmniej 12 godzin. A najlepiej przez całą noc. Wierzch ciasteczek lekko się podsuszy, aż dół pozostanie wilgotny i utworzy się lekko białawy brzeżek nazywany nóżką lub stopką ciasteczka. 

Ciastek nie trzeba piec zbyt długo, ponieważ będą twarde. Ważne jest, żeby miały jasny kolor. Nie wolno wykładać foremki papierem do pieczenia, tylko trzeba posmarować ją masłem. W przeciwnym razie nie utworzy się charakterystyczna nóżka, czyli brzeżek pod ciasteczkiem. W starych przepisach przeczytamy: jeżeli chrebeli nie mają nóżki to oznaka, że dziewka była zbyt leniwa i za krótko mieszała jaja z cukrem. Trzeba pogonić ją ze dwora. Mam nadzieję, że moje chrebeli maja odpowiednią nożkę i nie zasłużyłam na porcję chłosty :)

Jeśli zainteresowały Was szwajcarskie przepisy, gorąco polecam bardzo smaczne Schenkeli popularne w karnawale. Ciasteczka smażone na oleju w kształcie ponętnych udek. A teraz czas na przepis na chrebeli z Baden:

szwajcarskie-ciasteczka-anyzkowe

Szwajcarskie Chrebeli, czyli Pospolity Marcepan:

Składniki:

250 g mąki

2 jajka

szczypta soli

220 g cukru

1 łyżka anyżku w ziarnach

trochę mąki do podsypania

masło do posmarowania foremki


Wykonanie:

1. Ziarna anyżku wsypać na patelnię bez tłuszczu i chwilę podprażyć. Następnie rozgnieść w moździerzu.

2. Jajka, szczyptę soli i cukier ubić przez przynajmniej 10 minut na puszystą pianę. Dodać makę i rozgnieciony anyżek i szybko zagnieść na ciasto. Nakryć i zostawić na przynajmniej 10 minut, żeby ciasto odpoczęło. 

3. Ciasto lekko podsypać mąką i uformować wałeczki o średnicy 1, 5 cm . Następnie pokroić na 5- cm kawałeczki. Każdy kawałek naciąć ukośnie 2- 3 razy i lekko zagiąć. 

4. Foremkę posmarować masłem. Chrabeli położyć na foremkę i zostawić na 24 godziny do podeschnięcia w temperaturze pokojowej. Po pewnym czasie na dole powinnien być widoczny białawy brzeżek. 

5. Piekarnik nagrzać do temperatury 140 stopni. Piec około 20 minut przy lekko otwartych drzwiach. Foremkę podstawić na dolnej półce piekarnika. Jak tylko dolny brzeżek lekko się zarumieni, wyjąć z piekarnika. Wystudzić i przechowywać w metalowej puszce na ciastka. Smacznego, czyli jak mówią Szwajcarzy: En Guete!

przepis-na-anyzkowe-ciasteczka

ciasteczka-z-anyzkiem-chraebeli

anyzkowe-ciastka-ze-szwajcarii

ciastka-z-anyzem-z-baden-szwajcaria

bozonarodzeniowe-ciastka-ze-szwajcarii

Życzę pieknej, wiosennej pogody, dużo wędrówek na świeżym powietrzu. A kiedy dopadnie nas mały głód, warto jest mieć przy sobie kilka anyżkowych chrebeli :)

Przepis( lekko zmieniony: szczypta soli i mniej cukru) i filmik z instrukcją znalazłam u Cookswiss na youtube.

Wasza Edyta

30 mar 2021

Zawijany tort orzechowy z budyniowym kremem

przepis-na-zawijany-tort-orzechowy-z-budyniowym-kremem

Kochani,już dzisiaj chcę złożyć Wam życzenia Świąteczne. Dużo cudownych i słonecznych dni. Pozytywnych myśli, radości z małych, zwykłych rzeczy i zielonej nadziei. I żeby ta nudna, cudowna normalność czym prędzej powróciła. Bo niby czemu ma nie powrócić?

A gdy przyjdzie chęć na coś słodkiego polecam zawijany tort orzechowy z budyniowym kremem. Wykwintny, delikatny, prawie jak wiedeńskiej kawiarni. Coś szczególnego na Wielkanoc.

Nie przepadam za biszkoptami, które sa dla mnie dość ...nudnym ciastem. Biszkopt orzechowy na pewno taki nie jest. Pulchny, konkretny w smaku, pachnący orzechami i lekko czekoladowy przez dodatek kakao. Jeśli lubicie ciasta bardziej wilgotne, biszkopt można dodatkowo nasączyć likierem lub lekką herbatą. A do budyniowej masy dodać dowolny aromat, jeśli lubicie. Ja już niczego nie dodaję. Przepadam za takim waniliowym aromatem i kojarzy mi się on z dobrymi, włoskimi lodami. Po co sobie psuć taki nieziemski smak :)

Zawijany torcik wymaga może trochę więcej pracy niż inne ciasta. A czasami pewnie trzeciej ręki. Chociażby do robienia zdjęć. Uświadomiłam to sobie właśnie po nałożeniu kremu na biszkopt. O ile do tego momentu udawało mi się sfotografować każdy krok, to już podczas zwijania trzeba się trochę pospieszyć. Paseczki biszkopta zawijamy wokół siebie na kształt ślimaka. Zakładamy metalową obręcz i wstawiamy do lodówki. Nie ma tutaj czasu na trzymanie aparatu. Tym bardziej, że do zwijania ciasta, najlepiej jest założyć rękawiczki. 

Resztę kremu wyłożyłam na wierzch. Można było też posmarować boki, ale tak bardzo spodobał się ten aksamitny brąz biszkopta, że nie chciałam go niczym zamazywać. Jeszcze tylko wianuszek z uprażonych płatków migdałowych i dwa jajeczka z kakao i dekoracja świąteczna gotowa. Chociaż teraz nabrałam chęci na małego zajączka. Ale to już następnym razem :) Wesołego Alleluja!

przepis-na-torcik-zawijany



Zawijany tort orzechowy z budyniowym kremem:

Biszkopt orzechowy:

Składniki:

4 jajka

100 g cukru

1 łyżka cukru waniliowego

70 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka dobrego kakao

100 g mielonych orzechów laskowych

4 łyżki wody

dodatkowo na dekorację:

płatki migdałowe

kakao


Wykonanie:

1. Jajka rozdzielić. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszysta pianę, aż do podwojnej objętości.

2. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do utartej masy jajecznej, żeby nie powstały grudki. Dodać kakao i mielone orzechy.

3. Białko i 4 łyżki wody ubić na pianę. Ostrożnie dodać do ciasta.

4. Prostokątną foremkę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na papier w formie i ostrożnie wyrównać powierzchnię.

5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 10- 15 minut. Wyjąć z piekarnika i dobrze ostudzić.


Krem budyniowy:

Składniki:

2 żółtka

200 g cukru

2 łyżki cukru waniliowego

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki skrobi kukurydzianej

3/ 4 l mleka

200 g masła


Wykonanie

1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać obie mąki, krótko zamieszać i wlać około szklanki mleka.

2. Pozostałe mleko zagotować. Zmniejszyć ogień. I ciągle mieszając wlać utarte żółtka z mąką. Ciągle mieszając pogotować około minuty, aż masa zacznie gęstnieć.

3. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Szczelnie nakryć folią spożywczą tak, aby nie utworzył się kożuch. Dobrze ostudzić w temperaturze pokojowej. Masło ubić na puszystą masę i dodawać po łyżce dobrze ostudzony budyń. Nie trzeba za długo ucierać, żeby masa się nie zwarzyła.


Wykończenie:

Masę budyniową rozsmarować na biszkopcie, chwilę odczekać, żeby masa „ połączyła“ się z biszkoptem. Pociąć na 4-5 długich pasków. 

Pierwszy pasek zwinąć w rulonik i postawić na srodku tortownicy. Kolejne paski zwijać wokół rulonu, jak ślimaka. Na gotowy torcik założyć metalową obręcz, a na wierzch wyłożyć pozostalą masę budyniową. Wstawić do lodówki na przynajmniej 5 godzin. 

Nastepnie udekorować według upodobania. Można uprażyć platki migdałowe na patelni bez tłuszczu: wsypać płatki i mieszając od czasu do czasu przyrumienić. Uwaga, trzeba uważać, żeby ich nie spalić. Gdy tylko zaczną się rumienić, cały proces idzie bardzo szybko.

Torcik można udekorować różnymi wzorkami. Na papier przykładamy foremki do ciastek: zajączka, jajko lub motyla. Odrysowujemy i wycinamy wzór. Kładziemy na tort i podsypujemy kakao. Następnie ostrożnie zdejmujemy nasz szablon. 

biszkopt-orzechowy

przepis-na-orzechowy-biszkopt

przepis-na-domowy-krem-budyniowy

najlepszy-krem-budyniowy

torcik-orzechowy-z-kremem

orzechowe-ciasto-z-budyniem-przepis

Może jeszcze zdążycie włożyć gałązki wiśni do szklanego wazonu. Taka dekoracja pięknie ozdobi świąteczny stół. Oczywiście, jeśli znajdzie się tam miejsce wśród czekoladowych zajączków i drożdżowych bab :)

Wszystkiego Dobrego!

Edyta

19 mar 2021

Szybka babka serowa

niemiecka-szybka-babka-serowa

Bardzo szybka, serowa babka, mięciutka i pulchna. Idealna do kawy i herbatki, a dla szczególnych łasuchów świetna propozycja na śniadanie. Przepisów na babkę nie brakuje na blogu. Jeśli szukacie delikatnego ciasta, bardzo polecam babkę z serkiem philadelfia. Miłośnicy konkretnych smaków zachwycą się babką z makiem i ajerkoniakiem. A jeśli szukacie przepisu na babeczki do koszyczka, bardzo smaczne, lekko migdałowe maleństwa znajdziecie tutaj

A dzisiaj polecam pyszną serową babkę ze sprawdzonego przepisu niemieckich gospodyń domowych. Najlepsza z niemieckim twarogiem o 20% zawartości tłuszczu, takim kremowym w konsystencji. Pamiętam jak we wczesnej młodości przeglądałam niemieckie przepisy na ciasta. Sugerując się pięknymi zdjęciami marzyłam o tym, jak mogą smakować. Połowa składników była u nas wtedy niedostępna. 

Dzisiaj wszystko już jest, nawet niemiecki twaróg dostaniemy w każdym większym mieście, w aldiku. Jest bardzo neutralny w smaku i jeśli chcecie go podać na kolację, nie obejdzie się bez drobno krojonej cebulki, soli i pieprzu. Za to idealnie nadaje się do wielu wypieków typu twarogowe bułeczki, czy babki( przepisy na blogu). 

Serek wystarczy krótko rozmieszać kuchenną rózgą, tak aby nie było grudek. I dodać do masła utartego na puch. Przepis jest naprawdę banalnie prosty i taka pyszną babkę wyczarujemy w mgnieniu oka. Można dodać do niej skórką cytrynową lub pomarańczową, suchy mak lub owoce z kompotu. Albo zrobić tradycyjną babkę marmurkową z dodatkiem kakao. Składników nie trzeba za długo mieszać, żeby babka nie wyszła gumowata. Niemiecka babka z serem jest lekko wilgotna i długo zachowuje świeżość. 

przepis-na-serowa-babke

Szybka babka serowa:

Składniki:

na foremkę 20- 22 cm:

250 g masła

250 g cukru pudru

2 łyżki cukru waniliowego

5 jajek

250 g serka homogenizowanego, kremowego lub twarogu 20%

270 g mąki

30 g skrobi kukurydzianej

1 proszek do pieczenia= 15 g

szczypta soli

2- 3 łyżki kakao

1- 2 łyżki mleka

tłuszcz do wysmarowania foremki

bułka tarta


Wykonanie:

1. Foremkę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masło, cukier puder i cukier waniliowy włożyć do miski i utrzeć na puszystą masę. Jajka rozdzielić. Białka odstawić, a żółtka dodawać po jednym do utartej masy maślanej.

2. Niemiecki twaróg( lub kremowy serek) wymieszać w osobnej miseczce przy pomocy rózgi kuchennej i dodać do jajek z masłem.

3. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę i ostrożnie dodać do masy, lekko wymieszać.

4. Dwie trzecie masy przełożyć do przygotowanej foremki. Do reszty ciasta wsypać kakao i wlać 2- 3 łyżki mleka. Wymieszać i przełożyć do foremki na jasne ciasto. Przy pomocy łyżki lub widelca zrobić wzorek.

5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez godzinę w temperaturze 160 stopni, góra-dół. Najlepiej jest zrobić test wykałaczką. Wyjąć z piekarnika, ostudzić 10- 15 minut i wyjąć z foremki. Można posypać cukrem waniliowym.

ciasta-na-wielkanoc-babka
niemiecka-babka-twarogowa-przepis

babka-z-twarogiem-przepis


najlepsze-przepisy-na-babke

Jestem ciekawa, czy taka serowa babka tez Wam tak posmakuje jak mi :)

Pozdrawiam,

Edyta

Przepis pochodzi z bloga Bine kocht!

3 mar 2021

Pieczona owsianka z bananami

 
najlepsze-sniadania-pyszna-pieczona-owsianka-z-bananami

Pyszna, pieczona owsianka z bananami i czekoladowymi dropsami to idealny snack na czas postu. Wegańska, bez cukru, zdrowa i bardzo pożywna. Można podać ją już na śniadanie, wziąć ze sobą do pracy, albo na dłuższy wiosenny spacer. Najlepiej smakuje świeżo z piekarnika. Pachnie wtedy mocno bananem i czekoladą. Chociaż źrodła podają, że spokojnie można ją mrozić, mi najlepiej smakowała świeżo upieczona. Rozmrożona zrobiła się dość treściwa i banan nie miał już takiego ładnego koloru i wyglądu. Możliwe, że to tylko moje osobiste zdanie, bo jeśli chodzi o wegańskie desery jestem zawsze bardzo sceptyczna. Wiem, że to są same dobre składniki, od czasu do czasu mogę zjeść i smakuje naprawdę dobrze. Ale ciągle jeszcze jest mi trudno zrezygnować z masła, jajek i cukru.

W pieczonej owsiance są 2 jajka. ale można je zastąpić siemieniem lnianym. Polecam złote siemię lniane. Jako zamiennik jajka sprawdzają się oba rodzaje, ale złote są bardziej neutralne w smaku niż brązowe. 

Na 1 jajko bierzemy łyżkę siemienia lnianego i 3 łyżki wody. Siemię mielimy w młynku do kawy lub przypraw, zalewamy wodą i zostawiamy aż wciągnie wodę, tak około 10 minut.

Na koniec posypujemy owsiankę czekoladowymi dropsami( czipsami) i dekorujemy plasterkami banana. Można też za każdym razem zmieniać jej smak za pomocą przypraw: kardamonu, gałki muszkatałowej. Można dodać ziarenka chia, dynie, słonecznik, rodzynki, różne orzechy i jagody. Lub jeśli macie alergię na orzechy, zupełnie z nich zrezygnować. 

A czym zastąpić migdałowy mus, czy inaczej migdałowe masło? Musem z orzechow laskowych, nerkowca albo zrobić go samemu zobacz tutaj. A w ostateczności pominąć. Jedno jest pewne, po takim sycącym śniadaniu, bez trudu wytrzymamy do następnego posiłku.


batoniki-owsiane-pieczone




Pieczona owsianka z bananami:

Składniki:

3 dojrzałe banany

250 ml mleka roslinnego

2 jajka oder 2 łyżki siemienia lnianego i 6 łyżek wody

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 łyżki miodu

3 łyżeczki musu migdałowego

2 łyżki oleju kokosowego

3 łyżki oleju roślinnego

300 g płatków owsianych

4 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

2 łyżki daktyli

1 łyżka orzechów włoskich

1 łyżka żurawiny

3 łyżki czekoladowych dropsów( chipsy)



Wykonanie:

1. Dwa dojrzałe banany dobrze rozgnieść. Trzeci banan posłuży do dekoracji na wierzch.

2. Rozgniecione banany wymieszać z mlekiem, ekstraktem z wanilii, miodem, musem z migdałów i jajkami. 

3. Dodać 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego i 3 łyżki oleju roślinnego. Wymieszać.

4. Na koniec wsypać suche składniki: płatki owsiane, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, szczyptę soli, posiekane daktyle, orzechy i żurawinę. Krótko wymieszać łopatką.

5. Foremkę do pieczenia 15 X 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem. Masę przełożyć do foremki. Udekorować na wierzchu plasterkami banana. Posypać czekoladowymi dropsami i lekko wcisnąć je w masę.

6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 przez 35- 40 minut. W zależności od piekarnika. Albo do momentu, aż zapiekanka pięknie się przyrumieni i nie będzie już miękka. Wyjąć z piekarnika, chwilę ochłodzić i pokroić na batoniki. 

przepis-na-owsiane-batoniki

bananowe-batoniki-owsiane

baked-oatmeal-przepis



weganskie-snacki-przepis

Dzisiaj taki jeszcze trochę zimowy deserek, a już niedługo spróbujemy zrzucić ten zimowy tłuszczyk. Jeśli zasmakowaliście w takich zdrowych batonikach, na blogu jest jeszcze kilka innych przepisów np. batoniki z suszonymi owocami.


Pozdrawiam prawie- wiosennie

Edyta

20 lut 2021

Warzywne krakersy z burakiem

 
przepis-na-warzywne-krakersy-z-burakiem

Warzywne krakersy z burakiem i marchewką są źródłem dobrej energii na cały dzień. Wyglądają jak małe batoniki muesli i nie mają w sobie odrobiny cukru. Aromatyczne i pikantnie doprawione są pyszną przekąską do pracy, na spacer lub filmowy wieczór przed telewizorem. Zastąpią niezdrowe chipsy i nie zrujnują naszej sylwetki. Pełne zdrowych ziarenek są zdrowym snackiem, który na czas postu z powodzeniem zastąpi ciastka i czekoladę.
 Szczególnie teraz na wiosnę, szukam zdrowych, wegańskich przepisów, żeby zrobić coś dobrego dla swojego organizmu. I zawsze chętnie dzielę się z Wami tym podzielę. Inspirację znalazłam na blogu Volker mampft, a oryginalny przepis pochodzi od Johanny z bowlsandbalance.de. Krakersy obficie posypałam sezamem i innymi grubo siekanymi ziarnami. Można też posypać je gruboziarnistą solą morską lub czarnuszką. Do masy dodałam więcej oliwy niż w przepisie poniżej, a trochę mniej oleju kokosowego. I solidnie przyprawiłam je do smaku wędzoną papryką, czosnkiem w proszku i suszonymi ziołami. Czas pieczenia należy dopasować do naszego piekarnika. Po 20 minutach warzywna masa była jeszcze surowa i musiałam przedłużyć czas pieczenia do 40 minut. Krakersy najlepiej smakują gdy są chrupiące. Dlatego warto jest je pokroić przed końcem pieczenia na małe batoniki i wstawić ponownie do piekarnika.

weganskie-batoniki-z-warzywami

Warzywne krakersy z burakiem:

Składniki:

1 marchewka

1 mały burak

50 g ziarenek słonecznika

30 g pestek z dynii

70 g płatków owsianych

1 łyżka tahini

2 łyżki koncentratu pomidorowego

5 łyżek oleju kokosowego( można zastąpić dobrą oliwą)

1 łyżeczka przypraw: papryka, chili, czosnek, rozmaryn, tymianek

łyżeczka sezamu oraz posiekanych ziaren* mój dodatek do posypania po wierzchu

sól i pieprz


Wykonanie:

1. Marchewkę i buraczek umyć i obrać. Zetrzeć na drobnej tarce, można też wrzucić go do robota kuchennego, tak będzie szybciej i łatwiej. 

2. Słonecznik i pestki z dyni drobno posiekać, tak aby wyglądały prawie jak mąka.

3. Składniki wymieszać w misce i odstawić na pół godziny. Następnie rozwałkować cienko miedzy dwoma warstwami papieru do pieczenia. Posypać po wierzchu sezamem i posiekanymi ziarnami

4. Piec w temperaturze 170 stopni przez 15- 20 minut. Czas pieczenia zależy od pieca i grubości krakersów. Po upływie połowy czasu pieczenia foremkę wyjać z pieca i masę pokroić na kawałki. 

Wstawić ponownie do piekarnika i upiec na chrupiąco. Podawać z dowolnym dipem.

warzywne-muesli-z-burakiem

buraczana-przekaska-przepis

warzywny-krakers-z-burakiem

Bardzo jestem ciekawa, jak przypadła Ci do gustu taka warzywna przekąska i czy potrafisz zrezygnować z cukru? Dla mnie jest to bardzo trudne, ale mam nadzieję, że w tym roku spróbujemy razem i nam się uda. Zaprasza Cię już wkrótce, na kolejną zdrową przekaskę z bananem :)

Edyta

5 lut 2021

Szybkie bułeczki twarogowe

przepis-na-szybkie-buleczki-twarogowe

Szybkie bułeczki twarogowe są idealne na weekendowe śniadanie. Już sam zapach pieczonego pieczywa dodaje pozytywnej energii na cały dzień. A ten smak domowego pieczywa! Dzisiejszy przepis jest bardzo łatwy i szybki. Bułeczki są bez drożdży, długiego wyrabiania i czekania, aż ciasto wyrośnie. 
Z podanych składników wychodzi 8 bułeczek. Aby bułeczki były podobnej wielkości, najlepiej jest podzielić zagniecione ciasto na pół. Potem znowu na pół i uformować po 2 bułeczki. Bułki w zależności od humoru, ozdabiam ziarenkami dyni, słonecznika, sezamu lub maku. Można też wziąć kminek, czarnuszkę, grubą sól. A w wersji na słodko: rodzynki lub kawałki czekolady. 
Przepis na twarogowe bułeczki jest niemiecki. I najlepiej smakują na niemieckim twarogu, który ma konsystencję podobną do sera w wiaderku. Gładką i kremową. Czasami nawet zbiera się w nim woda, którą trzeba odlać. Można też wziąć neutralny w smaku serek homogenizowany. Nie piekłam tych bułeczek na polskim twarogu. Ale pewnie też wyjdą. Trzeba będzie tylko dobrze rozgnieść widelcem biały ser. Tak, żeby nie było grudek w cieście.
Bułeczki piekę na mące pszennej, ale często zastepuje część mąki( około 50 gram) mąką orkiszową. 


niemieckie-buleczki-z-twarogiem

Szybkie bułeczki twarogowe:

na 6-8 sztuk

Składniki:

200 g twarogu 20% tluszczu

70 ml oleju słonecznikowego

1 jajko

0, 5 łyżeczki soli

350 g mąki

1 proszek do pieczenia= 15g

ziarna: sezam, mak, dynia


Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Twaróg przełożyć do miski. Wlać olej. Wbić jajko i wsypać sól.

3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do sera. Zagnieść szybko na gładkie ciasto.

4. Formować okrągłe bułeczki i kłaść na foremkę. Posypywać sezamem, makiem i ziarnami. Piec w nagrzanym piekarniku 15-20 minut na złoto.

niemiecki-przepis-bulki-z-twarogiem

Kolejny przepis na pyszne bułki na proszku tutaj :)

Miłego weekendu!

Edyta





Domowa Piekarnia

28 sty 2021

Vanilice- serbskie ciasteczka waniliowe

przepis-na-vanilice-serbskie-ciasteczka-waniliowe

Vanilice- serbskie ciasteczka waniliowe przełożone dżemem i obficie posypane cukrem pudrem. Popularne szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Świetnie nadają się też do kawy lub herbaty przez cały rok. Ciasteczka przekłada się gęstym dżemem morelowym lub śliwkowym. A w niektórych przepisach do dżemu dodatkowo dodaje się siekane orzechy. I obtacza w dużej ilości cukru pudru. Często z dodatkiem cukru waniliowego. Vanilice warto jest przygotować wcześniej, bo po 1- 2 dniach robią się wyjątkowo miękkie i smakują jeszcze lepiej. 

Vanilice to zdrobnienie i oznacza małe ciasteczka waniliowe. Chociaż mi bardziej pasowała by tu nazwa wanilki, bo wanilice brzmi jakoś tak potężnie. I niezbyt pasuje do takich kruchych maleństw. Ale to pewnie już w innym języku :)

serbskie-ciasteczka-waniliowe-przepis

Vanilice- serbskie ciasteczka waniliowe:

Składniki:

250 g margaryny lub masła o temperaturze pokojowej

150 g cukru

3 łyżki cukru waniliowego

1 jajko

szczypta soli

startej skórki z cytryny według upodobania 

sok z połowy cytryny

500 g mąki

100 g siekanych orzechów

100 g gęstego dżemu śliwkowego lub morelowego

100 g cukru pudru

ewentualnie cukier waniliowy

Wykonanie:

1. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko i szczyptę soli. Wymieszać i dodać skórkę cytrynową według upodobania. Stopniowo wlać sok z cytryny i wymieszać. Zagnieść ciasto stopniowo dodając przesianą mąkę. Ciasto podzielić na 2- 3 części. Każdą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.

2. Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość 5 mm. Wycinać kieliszkiem lub foremką małe kółka. Podobnie postępować z resztą ciasta.

3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Dwie foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Vanilice piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10- 12 minut. Brzegi ciastek mają się lekko zezłocić, ale ciastka nie powinny być za ciemne.

4. Ciasteczka wyjąć z pieca. Dżem wymieszać z siekanymi orzechami. Ciastka przełożyć dżemem i dobrze docisnąć. Następnie dobrze obtoczyć w cukrze pudrze. Do cukru pudru można dodać cukier waniliowy.

ciasteczka-z-marmolada-w cukrze-pudrze

ciastka-w-cukrze-pudrze

serbskie-przepisy-na-ciasteczka

Życzę Wam dużo śniegu i prawdziwej zimy w tych ostatnich dniach stycznia

Edyta