Cookies

28 sty 2021

Vanilice- serbskie ciasteczka waniliowe

przepis-na-vanilice-serbskie-ciasteczka-waniliowe

Vanilice- serbskie ciasteczka waniliowe przełożone dżemem i obficie posypane cukrem pudrem. Popularne szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Świetnie nadają się też do kawy lub herbaty przez cały rok. Ciasteczka przekłada się gęstym dżemem morelowym lub śliwkowym. A w niektórych przepisach do dżemu dodatkowo dodaje się siekane orzechy. I obtacza w dużej ilości cukru pudru. Często z dodatkiem cukru waniliowego. Vanilice warto jest przygotować wcześniej, bo po 1- 2 dniach robią się wyjątkowo miękkie i smakują jeszcze lepiej. 

Vanilice to zdrobnienie i oznacza małe ciasteczka waniliowe. Chociaż mi bardziej pasowała by tu nazwa wanilki, bo wanilice brzmi jakoś tak potężnie. I niezbyt pasuje do takich kruchych maleństw. Ale to pewnie już w innym języku :)

serbskie-ciasteczka-waniliowe-przepis

Vanilice- serbskie ciasteczka waniliowe:

Składniki:

250 g margaryny lub masła o temperaturze pokojowej

150 g cukru

3 łyżki cukru waniliowego

1 jajko

szczypta soli

startej skórki z cytryny według upodobania 

sok z połowy cytryny

500 g mąki

100 g siekanych orzechów

100 g gęstego dżemu śliwkowego lub morelowego

100 g cukru pudru

ewentualnie cukier waniliowy

Wykonanie:

1. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko i szczyptę soli. Wymieszać i dodać skórkę cytrynową według upodobania. Stopniowo wlać sok z cytryny i wymieszać. Zagnieść ciasto stopniowo dodając przesianą mąkę. Ciasto podzielić na 2- 3 części. Każdą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.

2. Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość 5 mm. Wycinać kieliszkiem lub foremką małe kółka. Podobnie postępować z resztą ciasta.

3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Dwie foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Vanilice piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10- 12 minut. Brzegi ciastek mają się lekko zezłocić, ale ciastka nie powinny być za ciemne.

4. Ciasteczka wyjąć z pieca. Dżem wymieszać z siekanymi orzechami. Ciastka przełożyć dżemem i dobrze docisnąć. Następnie dobrze obtoczyć w cukrze pudrze. Do cukru pudru można dodać cukier waniliowy.

ciasteczka-z-marmolada-w cukrze-pudrze

ciastka-w-cukrze-pudrze

serbskie-przepisy-na-ciasteczka

Życzę Wam dużo śniegu i prawdziwej zimy w tych ostatnich dniach stycznia

Edyta

22 komentarze:

  1. Ale super ciacha, idealne do weekendowej porannej kawusi :-)Pyszne i kuszące :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje bardzo, oj rzeczywiscie byly smaczne. Z gatunku tych, co na poczatku sie mowi: moga byc. A potem ten smak za czlowiekiem chodzi :)

      Usuń
    2. Dokładnie o tym samym pomyślałam. Do porannej kawusi idealne!

      Usuń
  2. Ciasteczka prezentują się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie śliczne, małe pychotki :) podoba mi się nazwa wanilki, bardziej pasuje do tych ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Wanilki jakos sie lepiej zapamietuje niz wanilice :)

      Usuń
  4. Te ciasteczka też typowe dla kuchni bałkańskiej, jadłam podobne na chorwackim Nowym Roku kilkanaście lat temu w Zagrzebiu...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno bardzo popularne w bylej Jugoslawii, a ze to moja kolejna propozycja do podrozy kulinarnej, wiec testujemy serbskie przepisy :)

      Usuń
  5. Smakowite ciasteczka! <3 Śliczne są! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. idealne ciacha do niedzielnej kawki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja tylko powiem, że ... MIODZIO :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje slicznie i ciesze sie z Twoich odwiedzin na blogu. Pozdrawiam serdecznie :)))

      Usuń
  8. Bardzo ciekawy przepis! Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasteczka wyglądają idealnie :)

    OdpowiedzUsuń