Pyszna, pieczona owsianka z bananami i czekoladowymi dropsami to idealny snack na czas postu. Wegańska, bez cukru, zdrowa i bardzo pożywna. Można podać ją już na śniadanie, wziąć ze sobą do pracy, albo na dłuższy wiosenny spacer. Najlepiej smakuje świeżo z piekarnika. Pachnie wtedy mocno bananem i czekoladą. Chociaż źrodła podają, że spokojnie można ją mrozić, mi najlepiej smakowała świeżo upieczona. Rozmrożona zrobiła się dość treściwa i banan nie miał już takiego ładnego koloru i wyglądu. Możliwe, że to tylko moje osobiste zdanie, bo jeśli chodzi o wegańskie desery jestem zawsze bardzo sceptyczna. Wiem, że to są same dobre składniki, od czasu do czasu mogę zjeść i smakuje naprawdę dobrze. Ale ciągle jeszcze jest mi trudno zrezygnować z masła, jajek i cukru.
W pieczonej owsiance są 2 jajka. ale można je zastąpić siemieniem lnianym. Polecam złote siemię lniane. Jako zamiennik jajka sprawdzają się oba rodzaje, ale złote są bardziej neutralne w smaku niż brązowe.
Na 1 jajko bierzemy łyżkę siemienia lnianego i 3 łyżki wody. Siemię mielimy w młynku do kawy lub przypraw, zalewamy wodą i zostawiamy aż wciągnie wodę, tak około 10 minut.
Na koniec posypujemy owsiankę czekoladowymi dropsami( czipsami) i dekorujemy plasterkami banana. Można też za każdym razem zmieniać jej smak za pomocą przypraw: kardamonu, gałki muszkatałowej. Można dodać ziarenka chia, dynie, słonecznik, rodzynki, różne orzechy i jagody. Lub jeśli macie alergię na orzechy, zupełnie z nich zrezygnować.
A czym zastąpić migdałowy mus, czy inaczej migdałowe masło? Musem z orzechow laskowych, nerkowca albo zrobić go samemu zobacz tutaj. A w ostateczności pominąć. Jedno jest pewne, po takim sycącym śniadaniu, bez trudu wytrzymamy do następnego posiłku.
Pieczona owsianka z bananami:
Składniki:
3 dojrzałe banany
250 ml mleka roslinnego
2 jajka oder 2 łyżki siemienia lnianego i 6 łyżek wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki miodu
3 łyżeczki musu migdałowego
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki oleju roślinnego
300 g płatków owsianych
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 łyżki daktyli
1 łyżka orzechów włoskich
1 łyżka żurawiny
3 łyżki czekoladowych dropsów( chipsy)
Wykonanie:
1. Dwa dojrzałe banany dobrze rozgnieść. Trzeci banan posłuży do dekoracji na wierzch.
2. Rozgniecione banany wymieszać z mlekiem, ekstraktem z wanilii, miodem, musem z migdałów i jajkami.
3. Dodać 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego i 3 łyżki oleju roślinnego. Wymieszać.
4. Na koniec wsypać suche składniki: płatki owsiane, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, szczyptę soli, posiekane daktyle, orzechy i żurawinę. Krótko wymieszać łopatką.
5. Foremkę do pieczenia 15 X 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem. Masę przełożyć do foremki. Udekorować na wierzchu plasterkami banana. Posypać czekoladowymi dropsami i lekko wcisnąć je w masę.
6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 przez 35- 40 minut. W zależności od piekarnika. Albo do momentu, aż zapiekanka pięknie się przyrumieni i nie będzie już miękka. Wyjąć z piekarnika, chwilę ochłodzić i pokroić na batoniki.
Dzisiaj taki jeszcze trochę zimowy deserek, a już niedługo spróbujemy zrzucić ten zimowy tłuszczyk. Jeśli zasmakowaliście w takich zdrowych batonikach, na blogu jest jeszcze kilka innych przepisów np. batoniki z suszonymi owocami.
Pozdrawiam prawie- wiosennie
Edyta
Lubię takie zapiekane owsianki :) Dziś miałam na śniadanie wersję z borówkami :)
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl z borowkami, musze sprobowac :)
UsuńWspaniały pomysł. Z przyjemnością skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńOwsianka wygląda niesamowicie smacznie <3
Dziekuje serdecznie💕
UsuńSolidna dawka magnezu i dobrych kalorii na przednówku to konieczność :) Deserek w sam raz na teraz :)
OdpowiedzUsuńOj tak. I jeszcze odrobina slodyczy :)
UsuńAle to pychotka :) idealna na śniadanie lub deser :)
OdpowiedzUsuńDziekuje, rzeczywiscie smaczny deserek 💕
Usuńale swietny pomysł na tą pieczoną owsiankę z bananami :D
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo💕
Usuńsuper pomysł
OdpowiedzUsuńDziekuje Kochana :)
UsuńAleż apetycznie to wygląda! Zdrowa i pożywna przekąska. Muszę wypróbować Twój przepis :) Ciekawa jestem, czy dzieciom zasmakuje.
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie i pozdrawiam :)
UsuńPysznie wygląda, mniam :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Uwielbiam owsiankę z bananami, cynamonem oraz kakao, ale w takiej oryginalnej wersji nigdy nie jadłam. Muszę spróbować. :)
OdpowiedzUsuńDziekuje i polecam :)
UsuńPysznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie i pozdrawiam :)
Usuń