Nie
samym ciastem żyje człowiek. Od czasu do czasu trzeba przekąsić
coś warzywnego i zdrowego. Mogą być frytki. I nie mowię tutaj o
tłustym fastfoodzie z sieciowej restauracji. Mowa o zdrowych
chrupiących frytkach z batatów z sosem z awokado. O awokado dużo
pisać nie będę. U mnie jest to produkt spożywczy nr1. I tak
bardzo je lubię, że najchętniej wyjadam je łyżeczką i bez
żadnych dodatków. I pewnie jadłabym je częściej, gdyby rosło w
Europie jak jabłka. A gdy pomyślę o dalekim transporcie lotniczym
i ekologii, to często rezygnuję z zakupu. Jedynym rozwiązaniem
byłaby wyprowadzka do kraju, w którym rośnie awokado. Jeśli
też myślisz o emigracji za awokado to proponuję Meksyk, całą
Amerykę, o na przyklad taką Kalifornię, Peru, Południową Afrykę
i Nową Zelandię. Ostatnio czytałam też o Izraelu. Trochę daleko
i niebezpiecznie. Dzisiaj pozwolę sobie na odrobinę luksusu. Albo
jak to zwykł mówić nasz dobry znajomy: na chuligański wybryk. A
od jutra dalej będzie kuchnia sezonowa i regionalne produkty.
Oczywiście każdy sam ma prawo wyboru.
A
wracając do sosu z awokado. Jest kremowy, delikatny i idealnie może
zastapić majonez. Jeżeli macie świeżą kolendrę, polecam. Ale
nie musi byc koniecznie. Wystarczy sok z limonki, odrobina wody i
wszystko zblendować. Pycha!
Taki
wegański sos z awokado jest pyszny z frytkami z batatów. Dziś
polecam wam frytki z piekarnika. Sam przepis jest łatwy. Obrać
ziemniaki i pokroić w słupki. Każdy potrafi. Jednak cała trudność
polega na tym, aby pieczone frytki były chrupiące. Dzisiejszy
przepis jest bliski ideału. Ale jeśli chcecie mieć naprawdę
chrupiące frytki z batatów, to trzeba je usmażyć na oleju, we
frytownicy. Chociaż smakowo dla mnie jest to bez różnicy.
A
gdy zasmakujecie w warzywnych frytkach to polecam wam przepisy na
frytki z selera, dyni lub kalarepki.Smaczna,
zdrowa przekąska na deszczowe popołudnie na kanapie.
Frytki z batatów i sos z awokado:
Składniki:
na
frytki:
2
duże bataty, surowe
2
łyżki skrobi spożywczej
2
łyżki oliwy
sól,
przyprawy: sól czosnkowa, papryka, pieprz
woda
Wykonanie:
1.
Bataty umyć, obrać ze skórki i pokroić w słupki. Włożyć do
miski i zalać wodą na godzinę lub dwie. Im dłużej będą
namoczone, tym więcej wyjdzie z nich skrobi i będą bardziej
chrupiące.
Następnie
dobrze osuszyć. Posypać skrobią. Można też wziąć duży
woreczek do mrożenia, wsypać tam skrobię i frytki i dobrze
potrzasnąć. Następnie polać frytki oliwą i posypać solą i
przyprawami.
2.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Dwie prostokątne
foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć frytki tak, aby
nie leżały na sobie. U mnie jeden batat wystarczył na jedną
foremkę. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni 15-20
minut.
Sos z awokado, kremowy jak majonez:
1
awokado
sok
z jednej limonki
1
ząbek czosnku
łyżka
wody
sól,
pieprz
ewentualnie
świeżą kolendra( najlepiej pół pęczka)
Awokado dobrze umyć, przeciąć na pół, obkręcić i wyjąć łyżeczką pestkę. A
następnie wyjąć cały miąższ. Skórkę zostawić, możemy później
podać w niej zmiksowany sos. Można pokropić jej środek sokiem z
cytryny, żeby nie ciemniała. Następnie zmiksować awokado,
czosnek, sok z limonki i wodę( jeśli mamy także kolendrę) na
kremową konsystencję. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Nakryć i
postawić na godzinę do lodówki. Sos można oczywiście przygotować
wcześniej.
nigdy nie jadłam frytek z batatów
OdpowiedzUsuńCzas sprobowac, polecam :)
UsuńNiedawno też robiłam pieczone frytki z batatów, świetna sprawa! Podałam z sosem jogurtowym z ziołami. Super, że coś tak smacznego jest też bardzo proste do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńJasne, bardzo lubie warzywne frytki, a najlepiej z piekarnika, pycha :)
UsuńBataty powiadasz...to spróbuję - bo proponujesz same dobre rzeczy- zapewne i tu się nie zawiodę!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Kwestia smaku, za awokado dam sie pokroic, a bataty hmmm....nie wszyscy lubia :)))
UsuńWole bataty od frytek, słodsze i smaczniejsze.
OdpowiedzUsuńTo fakt sa duzo slodsze :)
Usuń