Szybkie bułeczki twarogowe są idealne na weekendowe śniadanie. Już sam zapach pieczonego pieczywa dodaje pozytywnej energii na cały dzień. A ten smak domowego pieczywa! Dzisiejszy przepis jest bardzo łatwy i szybki. Bułeczki są bez drożdży, długiego wyrabiania i czekania, aż ciasto wyrośnie.
Z podanych składników wychodzi 8 bułeczek. Aby bułeczki były podobnej wielkości, najlepiej jest podzielić zagniecione ciasto na pół. Potem znowu na pół i uformować po 2 bułeczki. Bułki w zależności od humoru, ozdabiam ziarenkami dyni, słonecznika, sezamu lub maku. Można też wziąć kminek, czarnuszkę, grubą sól. A w wersji na słodko: rodzynki lub kawałki czekolady.
Przepis na twarogowe bułeczki jest niemiecki. I najlepiej smakują na niemieckim twarogu, który ma konsystencję podobną do sera w wiaderku. Gładką i kremową. Czasami nawet zbiera się w nim woda, którą trzeba odlać. Można też wziąć neutralny w smaku serek homogenizowany. Nie piekłam tych bułeczek na polskim twarogu. Ale pewnie też wyjdą. Trzeba będzie tylko dobrze rozgnieść widelcem biały ser. Tak, żeby nie było grudek w cieście.
Bułeczki piekę na mące pszennej, ale często zastepuje część mąki( około 50 gram) mąką orkiszową.
Szybkie bułeczki twarogowe:
na 6-8 sztuk
Składniki:
200 g twarogu 20% tluszczu
70 ml oleju słonecznikowego
1 jajko
0, 5 łyżeczki soli
350 g mąki
1 proszek do pieczenia= 15g
ziarna: sezam, mak, dynia
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Twaróg przełożyć do miski. Wlać olej. Wbić jajko i wsypać sól.
3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do sera. Zagnieść szybko na gładkie ciasto.
4. Formować okrągłe bułeczki i kłaść na foremkę. Posypywać sezamem, makiem i ziarnami. Piec w nagrzanym piekarniku 15-20 minut na złoto.
Kolejny przepis na pyszne bułki na proszku tutaj :)
Miłego weekendu!
Edyta
Zapowiadają się baaardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo i pozdrawiam :)
UsuńJak zwykle świetna propozycja - przepis (też jak zwykle) zapewne wykorzystam w najbliższych dniach :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńTakie bułeczki to muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie :)
UsuńMoje smaki, ja robię rogaliki twarogowe, są przepyszne również na drugi dzień :-)
OdpowiedzUsuńPycha, rogaliczki tez bardzo lubie :)
UsuńAle super pomysł, bez wysiłku pyszne, świeże bułeczki na śniadanie, to strzał w 10 :)
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie i pozdrawiam :)
Usuńświetne bułeczki
OdpowiedzUsuńPiękne i baaaardzo apetyczne Edytko! Jak wszystkie Twoje wypieki :). Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie i pozdrawiam :)
UsuńWyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńDziekuje kochana :)
UsuńSuper :)
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo :)
Usuń