Upiekłam
w tym tygodniu dwa ciasta z jagodami. Zdecydowanym faworytem
pozostaje ciasto z jeżynami, czyli sen nocy letniej. Przepis
podawałam dwa lata temu TUTAJ. Ciasto jest pyszne nie tylko z jeżynami.
Można upiec je z borówką, malinami lub truskawkami. Fajnie nadaje
się na przyjęcie gości w ogrodzie. Gorąco polecam.
A
jeśli macie chęć na zwykłe, domowe ciasto do filiżanki herbaty i
dobrej ksiażki, to zapraszam na dzisiejszy przepis . Ciasto jest
lekko wilgotne, z wyczuwalną nutka cynamonu. Nie miałam już dużo
jagód, więc wrzuciłam je pojedyńczo i tworzą ciekawy wzorek. Gdy
mamy wiecej jagód z pewnościa są bardziej wyczuwalne w smaku, ale
robią się takie owocowe kleksy, które czasami nieładnie
wyglądają. Najlepiej dajcie tyle jagód, ile lubicie, oczywiście
bez przesady.
Acha,
jeszcze coś. Dzieci przepadają za tym ciastem i nazywają je
ciastem w kropki. Zapraszam więc na ciasto w kropki :-)
Ciasto z jagodami:
na
12 kawałków
Składniki:
250
g czarnych jagód( borówki amerykanskiej)
300 g mąki pszennej
4 jajka
150 g cukru
1 paczuszka cukru wanilinowego( lub 2 łyżeczki cukru waniliowego)
1/8 l oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki mleka
szczypta soli
sok z połowy cytryny
300 g mąki pszennej
4 jajka
150 g cukru
1 paczuszka cukru wanilinowego( lub 2 łyżeczki cukru waniliowego)
1/8 l oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki mleka
szczypta soli
sok z połowy cytryny
Wykonanie:
1.
Jagody umyć, zostawić na durszlaku, do osuszenia.
2.
Olej dobrze utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, solą i sokiem z
cytryny. Dodać jajka i utrzeć.
3.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cynamonem i razem z mlekiem dodawać
stopniowo do masy jajecznej. Wszystko dobrze wymieszać.
4.
Foremkę do pieczenia( u mnie prostokatna ) wyłożyć papierem do
pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
5.
Ciasto wyłożyć na formę i delikatnie wyrównać. Rozłożyć
jagody. Ciasto piec 30-35 minut w nagrzanym piekarniku. Smacznego :-)
Na jagody... |
i grzyby...no moze nie takie :-) |
Czerwony kozaczek jest juz prawie dobrze :-) |
Przepis
znalazlam TUTAJ