Pomarańcze
królują ostatnio na moim stole. Po ostatnim przepisie na galaretkę
zapraszam na przepyszne pomarańcze w karmelowym syropie. Łatwy
deser, który przepięknie wygląda nawet na świątecznym stole. I
ten zapach: pomarańcze i karmel... Nie potrzeba już świeczek
zapachowych. W całym domu pachnie świątecznie. Dla wzmocnienia
smaku do syropu możemy dodać likier pomarańczowy. Oczywiście
jeśli deser mają jeść dzieci z likieru rezygnujemy.
A
przy okazji możemy zrobić orzeszki w karmelu i ozdobić nimi
pomarańcze, albo chrupać, gdy mamy chęć na coś słodkiego. I już
nie wiem, co jest lepsze. Karmelowe orzeszki, czy pomarańcze w
karmelowym syropie...Zapraszam :-)
Pomarańcze w karmelowym syropie:
Składniki:
3
pomarańcze, najlepiej bio( niepryskane)
woda
do zagotowania
250
g cukru
250
ml gorącej wody
2
łyżki likieru pomarańczowego
*
3 drewniane szaszlyki
Wykonanie:
1.
Pomarańcze dobrze umyć, najlepiej sparzyć wrzątkiem. Specjalnym
nożykiem do cytrusów zeskrobać skórkę, albo po prostu pomarańcze
obrać. Odciąć białą część od skórki i wyrzucić. Pozostałą
skórkę pociąć ostrym nożem w cieniutkie paseczki. Zalać zimną
wodą, zagotować. I odstawić.
2.
Miąższ pomarańczy pokroić na plastry. Ja zrobiłam tylko 3- 4
grube plasterki, ale następnym razem zrobię więcej, to lepiej
wygląda- Jeśli na ściankach jest biała skórka, odkroić i
wyrzucić. Plasterki złożyć znowu na kształt pomarańczy i
nadziać na drewniany szaszłyk( patyczek).
3.
Garnek z grubym dnem rozgrzać, wsypać cukier i stopić na małym
ogniu. Często mieszać drewnianą łyżką. Jak tylko karmel zrobi
się brązowy, zdjąć z ognia.
4.
Teraz bardzo ostrożnie wlać goracą wodę. Uwaga masa jest goraca i
bulgocze, nie poparzmy się. Postawić na palnik i chwilę pogotować.
5.
Skórki z pomarańczy odcedzić i dodać do syropu. Pogotować
chwilę, aż zgęstnieje. Ale uwaga, gdy zaczyna robić się brązowy,
szybko zdjąć z ognia, żeby nie spalić. Na koniec wlewamy likier
pomarańczowy. Hmmm...jak to pachnie!
6.
Syropem polewamy pomarańcze nadziane na szaszłyki, nakrywamy i
odstawiamy na 2 godziny.
7.
Nastepnie szaszłyki ostrożnie wyciągamy, a pomarańcze pięknie
ustawiamy na talerzu.
Możemy
dodatkowo udekorować je orzechami w karmelu.
Orzechy
laskowe w karmelu:
-
garść orzechów laskowych
-
wykałaczki
100
g cukru
1.
Orzechy podprażyć na patelni bez tłuszczu. Uwaga: nie spalić.
2.
Nadziać na wykałaczki.
3.
100 g cukru rozpuścić w rondelku na karmel.
4.
Przy pomocy wykałaczki zanurzać orzechy w karmelu, chwilkę
potrzymać nad rondelkiem i odkładać.
Można
wbijać je w jabłko, albo kłaść na brzegu blatu i obciążać
wykałaczki czymś ciężkim.
Jest
to bardzo przyjemne zajęcie. Karmel przepięknie pachnie, ciagną
się nitki, a karmelowe orzeszki błyszczą jak prawdziwe bursztyny.
Polecam :-)
Świąteczne desery |